Orosená okna nemusí být hned kvůli vadě materiálu. Problém lze většinou snadno odstranit

Základem je časté větrání
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nechali jste si vyměnit okna a nyní bojujete s jejich rosením? Nemusíte hned panikařit, že by za tím byla nekvalitní práce či materiál od dodavatele, který vám okna měnil. Ve většině případů se jedná o problém, který lze odstranit. Víme, jak na to.

Pokud se vám rosí okna zvenku, je to neřešitelné, ale také neškodné. Jde o jev, který je daný teplotním rozdílem mezi studenou fasádou domu a teplým vzduchem venku. Jde o přirozenou kondenzaci a nemusíme ji řešit.

Okno se v zimě rosí v místnosti

Při orosení oken zevnitř, tedy v místnosti, už musíme zpozornět. Záleží, zda jsou zamlžené jen rohy okenní tabule nebo jestli voda nekondenzuje na rámu a ostění. Pokud je voda na skle, může to znamenat špatný přístup teplého vzduchu z topení.

V tom případě je třeba vyhledat, kde je jaká překážka pro cirkukaci teplého vzduchu. Tomu můžou bránit takové banality, jako jsou květiny u okna, závěsy. Jestli se voda vysráží jinde, může to znamenat větší problém. Někdy najdeme i vlhkou zeď u okna nebo vysloveně kaluže vody mezi skly nebo na vnitřním parapetu.

Voda na rámu

Voda, která se vysráží na rámu, může znamenat porušené těsnění nebo těsnosti okenního profilu. Ten by se ve správně vytápěné místnosti neměl ochladit až tak, aby došlo ke kondenzaci, tedy vysrážení vody.

Tipy proti rosení oken:
- kde máte problémy s orosením oken, nesušte prádlo

- používejte digestoř a vařte v hrncích přikrytých poklicemi

- podívejte se, co by mohlo v místnosti bránit cirkulaci vzduchu od topení

- nábytek nedávejte až ke zdi - nechte asi 5 cm širokou mezeru

- v koupelně větrejte častěji

Orosení se projeví v případě, kdy v pokoji poklesne teplota a vlhkost kondenzuje na chladnějším povrchu. V jiném případě se dostane chladnější vzduch dovnitř plastového profilu. To se stane v případě praskliny nebo netěsnosti. V tomto případě s tím nezmůžete nic a řešením je kontaktovat výrobce či dodavatele oken.

Nepříjemné je, když voda kondenzuje na kování nebo ve spáře oken. Kov může oxidovat a při mrazu pak zničí těsnění. Prakticky všechny problémy se dají řešit, pokud se naučíme správně větrat a topit. V případě, že se neustále objevuje voda v rámu pod oknem, vyhledejte odborníka. Jde nejspíš o problém v konstrukci či instalaci oken. Jestli máte vlhké skvrny okolo oken, zkuste se zamyslet nad tím, zda v místnosti nějakou činností nezvyšujete vlhkost. Může to totiž být ze sušičky prádla, ze sprchového koutu, ale i z vaření. Náprava je v takovém případě banální - dostatečně větrejte.

Nekvalitní izolace fasády

Vlhké fleky v místnosti i kolem oken ale také nemusí mít nic společného s okny. Jestliže vám na zdi vznikají vlhká místa a stěna je studenější než jinde, jde o nekvalitní nebo porušenou tepelnou izolaci fasády. Příčinou může být i vznik nežádoucích tepelných mostů ve stěně. Tady pomůže jen oprava izolace. A neodkládejte ji, protože vlhko podporuje vznik plísní a ty mají neblahý vliv na naše zdraví.

Jestliže se vám rosí okna mezi skly, jde o porušení skleněné tabule. Mezi ně totiž vniká studený vzduch zvenčí a to je důvod k vyhledání odborníka, aby okno případně vyměnil.

Základem je větrání

Jak jste z řádků výše mohli dočíst, prvním krokem k odstranění rosení je krátké a intenzivní větrání. Ideální je větrat třeba pootevřením okna po dobu pěti minut několikrát denně.