Umyvadlo nemusí být nudné

Umyvadla mohou prostor oživit
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Umyvadlo je nedílnou součástí každé koupelny. Přesto nemusí být „jen“ užitkovou záležitostí. Díky moderním materiálům a designům máte šanci si pořídit doslova malé umělecké dílo.

Závěsné umyvadlo

Za naprostou klasiku lze považovat závěsné umyvadlo s odkládací plochou v zadní části. Obvykle je opatřeno sloupem či polosloupem, případně je „přiznán“ sifon. V takovém případě se však vyplatí vyměnit plastový za chromový či sifon v barvě baterií. Umyvadlo na zeď může mít odkládací plochy i po stranách. Kromě toho, že je to praktické, je to také příjemné zpestření. Umyvadlo mohou oživit i systémy pro zavěšení ručníků. Závěsné umyvadlo pomáhá místnost opticky odlehčit, hodí se tedy i do malých koupelen. Z hlediska designu skvěle působí kombinace oblých a hranatých linií, případně efekt ustupujících hran. Přísně hranaté umyvadlo touží po volnosti, proto je vhodnější spíš do větších místností.

Sázka na hrany: umyvadlo na desku

U umyvadla do koupelny určeného k instalaci na desku se často pracuje s hranatými liniemi. Výrazný tvar, robustnost a určitá strohost evokuje pocit stability a spolehlivosti. Pokud chcete nechat umyvadlo opravdu vyniknout, vsaďte na barevný kontrast s deskou. Skvěle působí tmavě šedá, případně černá. Přírodní styl si potrpí na dekor dřeva. Pozor si dejte u výrazných barev, jako je zelená, červená či fialová. Tyto se doporučuje nechat spíš na doplňky (ručníky, mýdlenky, předložky před vanu...). K umyvadlu skvěle vypadá například dvouotvorová umyvadlová baterie na zeď v hranatém designu.

Mísa na desku: sebevědomá lehkost

Umyvadlo, které uchvátí na první pohled svou jemností a čistotou linií, je tzv. mísa na desku. Obvykle je vybavena pouze odtokem (může být v barvě umyvadla), bývá bez přepadu i otvoru pro baterii. Dobře se uplatní v místnostech, ve kterých chcete podpořit lázeňskou atmosféru. Je variantou i do přírodně ladících koupelen. Výhodou tohoto umyvadla je, že skvěle ladí jak s hranatými, tak s oblými tvary umyvadlových baterií.

Umyvadla pod desku i na nábytek

Doslova uměleckým skvostem bývají zápustná umyvadla (instalovaná pod desku), případně polozápustná umyvadla. Pomáhají vám s prostorem pracovat netradičně. Pokud chcete vsadit na lehkost a relaxační prostředí, kombinujte umyvadlo se světlými odstíny desky, případně s mramorovým dekorem. Výsledkem bude vizuálně čistý, ničím nerušený prostor. Samostatnou kapitolou jsou umyvadla nábytková. Pro optickou lehkost zvolte spíše závěsnou, nikoli stojící variantu a místo klasických dvířek například šuplíky. Nadčasovosti dosáhnete výběrem hranatých linií.

Dva tipy na závěr

Při výběru umyvadla je třeba rovnou přemýšlet nad ladící umyvadlovou baterií. Vzájemná vizuální a funkční souhra těchto koupelnových prvků je totiž klíčem k vaší dlouhodobé spokojenosti. Pokud máte výraznější typ umyvadla, nekomplikujte vizuální efekt výběrem stejně výrazné baterie. I v designu platí, že méně je více.

Vedle klasické sanitární keramiky můžete sáhnout po umyvadlech z litého mramoru, případně smaltované oceli. Výhodou je, že si u umyvadel z těchto materiálů můžete přesně přizpůsobit barevný dekor povrchů. Nabízejí také širší možnosti, co se týče tvarů.

Klíčová slova: