Vánoční ozdoby, které zvládnete vytvořit i doma. Nejlepší dekorace nesou váš podpis

Stačí obyčejný karton a touha být kreativní
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čokolády z adventního kalendáře se neúprosně blíží ke Štědrému dnu a s tím je spojený mimo jiné také vánoční stromeček. Ten si můžete ozdobit hned několika způsoby, ale možná vás nikdy nenapadlo, že si můžete doma s rodinou poradit sami. Odložte tak nákup nových výrobků z továren a pusťte se do práce. Není to nic složitého.

 

Ozdoby na vánoční stromeček si buď kupujete nové, nebo vám ve sklepě či na půdě schované už několik let slouží ty, na které jste zvyklí. Ve chvíli, kdy k nim máte silný emociální a nostalgický vztah, tak je pochopitelné, že nehodláte na své výzdobě nic měnit. Změna je život a možná vás zaujme možnost si krásné dekorace na stromeček vytvořit sami. Je to totiž skvělá zábava pro celou rodinu. 

Rodinná záležitost

Není to žádné klišé, když se řekne, že to, co někdo vyrobí z lásky, je stokrát vzácnější než to, co draze nakoupíte. Stejně to je u vánoční dekorace na stromeček. Máte tak ojedinělou příležitost vytvořit si vlastní unikátní produkt, který nese podpis společně prožitých vánočních chvilek. 

Nejenom, že se tak pustíte do zábavného dobrodružství, které podněcuje ke kreativitě, ale také si vytvoříte ozdoby s nezaplatitelnou hodnotou. Vznikne tak možná každoroční tradice nebo výzdoba, kterou si budete užívat několik let. Jak na to? 

Obyčejná krabice

Někdy jsou ty nejjednodušší úkoly ty nejefektivnější. Tento druh dekorace totiž zvládnou i ti nejmenší. Stačí vzít nepoužívanou kartonovou krabici, kterou nastříháte na libovolné tvary. Srdíčka, stromečky, hvězdy a cokoli vás napadne. Fantazii se meze nekladou. Na vystřižené kartony můžete také namalovat vzory a barvy, které vám budou nejsympatičtější. Jediné, co je potřeba vykonat, aby byla ozdoba funkční a hotová, je proděravět ji na příslušném místě a provléct provázkem. Ozdoba je hotová a kreativní zábava zaručena. 

Inspirace z Norska

Skandinávský design okouzluje nejednoho blogera a influencera. Instagram lidí s vytříbeným vkusem se prostě bez závanu severských zemí neobejde. Nijak tomu není ani na Vánoce. Čím dál tím víc populární jsou ozdoby, kterým se říká himmeli a k jejich výrobě stačí jen několik brček. 

Dříve se podobné ozdoby vytvářely ze slámy spojené nití a dnes se nejčastěji používají kovové trubičky propojené slabými drátky. Barvy jsou na vás, ale nekrásněji vynikne zlatá. Jaké je však v tomto kreativním plánu omezení? To se jmenuje geometrie. Ten správný a elegantní výrobek totiž musí podléhat specifické estetice, která je právě založená na tvoru hranolů v různých podobách. 

Krátké instruktážní video naleznete zde. 

Až se vám tradiční ozdoby podaří vytvořit, nemusíte je věšet rovnou na stromeček. Jejich estetická kvalita vyzní i na jiných místech ve vaší domácnosti. Můžete je položit na poličku nebo zavěsit na lanko v libovolné části pokoje. Co k tomu potřebujete? 

Stačí několik brček, zlatý sprej a slabý drátek na tvarování. Použít samozřejmě můžete i zlaté kovové trubičky jako v přiloženém instruktážním videu. 

Jmelí jinak

Vánoce bez jmelí si neumíme ani představit. V zavěšené zlaté podobě čeká na polibek v několika domácnostech. Pracovat s ním však můžete i netradičně. Jmelím si už dnes mnozí zdobí adventní věnce nebo z nich naaranžujete krásné a netradiční kytice ve vázách. Kousky jmelí však můžete pověsit i na stromeček. 

Existuje však jedna varianta, ke které jmelí vlastně ani nebudete potřebovat. Stačí si koupit zelený kartonový papír silnější gramáže, tužkou si načrtnete tvar, který se jmelí podobá, a pak už stačí jenom výzdobu vystřihnout, přilepit k ní několik bílých perel, které na vystřižený karton použijete, a ozdoba je na světě.