Hitler chtěl být malířem, Churchill dostal Nobelovu cenu za literaturu: Kteří další politici přičichli k umění?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Někteří lidé mají prostě shůry dáno. Talent velkých osobností se často projevuje a projevoval, jak se říká, na více frontách. V tomto článku se zaměříme na umělce, kteří svou uměleckou kariéru okořenili i kariérou politickou. Ta často původní směřování těchto velikánů zastínila do té míry, že dnes už ani nevíme, jakými talenty známí politici oplývali.

Adolf Hitler

Adolf Hitler je patrně nejznámější figurou dvacátého století. Jeho "projekty" – ať už mluvíme o konečném řešení židovské otázky, či o druhé světové válce – změnily tvář moderního světa k nepoznání. Filozof Theodor Adorno například tvrdil, že psát básně po Osvětimi je barbarské psát básně. Každopádně než se Hitler stal nacistickým vůdcem, toužil po kariéře malíře. Dvakrát se dokonce snažil dostat na Akademii výtvarných umění ve Vídni.

V roce 1907 se však od komise doslechl, že jeho talent není dostatečný, o rok později dokonce ani nebyl připuštěn k talentovým zkouškám. Přesto se Hitler kresbě věnoval celoživotně, někteří jemu blízcí tvrdili, že namaloval stovky obrazů, skic či reklamních plakátů. Podle mínění kunsthistoriků jsou jeho obrazy skutečně kvalitativně nedostačující. To však nic nemění na tom, že ve všemožných aukcích se tyto obrazy prodávají za tisíce, ne-li desetitisíce dolarů.

Michael Kocáb
Skladatel, podnikatel, občanský aktivista a především zpěvák kapely Pražský výběr, kterou Kocáb založil v roce 1977 ještě jako student. Nejznámější písní Pražského výběru je dozajista Pražákům těm je tu hej. Mnoho fanoušků však Kocáb a s ním i celý Pražský výběr ztratil pro své politické názory a postoje.

V srpnu roku 2008 Kocáb ohlásil kandidaturu v senátních volbách za Stranu zelených, v roce 2009 se stal třetím ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny. I dcera Michaela Kocába Natálie (původně Kocábová, nyní Kocáb) se našla v umění. Publikuje romány, povídky i poezii, v minulém roce se pak představila debutovou divadelní hrou. Uvidíme, zda i ona nakonec zamíří do politiky.

Michal Horáček
Kandidát na prezidenta se proslavil nejen jako spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna, ale také jako básník, textař, novinář, spisovatel a dramatik. V uměleckých kruzích je známá jeho spolupráce s Petrem Hapkou, jemuž složil snad všechny nejznámější písně. Tím však výčet jeho uměleckých úspěchů zdaleka nekončí. Horáček například znovuobnovil žánr villonských balad, které v českém prostředí etabloval Vítězslav Nezval.

Filozof Theodor Adorno například tvrdil, že psát básně po Osvětimi je barbarské.

Winston Churchill
Jeden z nejvýraznějších britských politiků posledního století obdržel v roce 1953 Nobelovu cenu za literaturu. Churchill sice není de facto umělec – krásné beletrii se Churchill vyhýbal. Přesto nelze muži, jenž byl v letech 1940 až 1945 premiérem Spojeného království, upřít literární vlohy a zásluhy na poli esejistiky.

Vladimír Franz

I v minulých prezidentských volbách usiloval o místo na Hradě kandidát, jehož umělecká dráha je rozmanitá a úspěšná. Vladimír Franz je publicista, skladatel, výtvarník, básník a také dramatik. Za svou kariéru složil hudbu k více než sto padesáti divadelním představením, pravidelně publikuje fejetony a vyzkoušel si rovněž, jaké to je vyučovat na Divadelní fakultě.

Pražské Švandovo divadlo plánuje premiéru adaptace románu Oscara Wildea Obraz Doriana Graye – Vladimír Franz složil k tomuto představení hudbu a při té příležitosti jsme mu položili několik otázek. Na rozhovor s prezidentským kandidátem se můžete podívat zde.