Do kin míří jedna z nejděsivějších postav, stejně jako pokračování Úžasňákových či Mission: Impossible

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Prázdniny se nachýlily ke své polovině, a tak vám opět přinášíme několik kulturních tipů, které by vám neměly uniknout. Byť jsou prázdniny trochu skoupějším obdobím, není toho zrovna málo, na co byste měli zaměřit pozornost.

Jiří Kolář: Úšklebek století

Výstava představující tvorbu jednoho z nejvýznamnějších českých umělců dvacátého století, Jiřího Koláře, sice už nějaký ten týden probíhá, upozorňujeme však na ni proto, že počátkem září končí. A pokud jste o ní ještě neslyšeli, měli byste jí věnovat pozornost. Výstava byla uvedena jako připomínka neblahého padesátého výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Součástí výstavy je proto soubor šestašedesáti koláží přibližujících události roku 1968.

Úžasňákovi 2

Začátkem tisíciletí zaznamenal první díl snímku o rodině superhrdinů obrovský úspěch. Dalo se očekávat, že další díly na sebe nenechají dlouho čekat. Nakonec si fanoušci počkali téměř patnáct let. A je to patrně dobře, protože filmů, jejichž uspěchané pokračování skončilo propadákem, bychom napočítali desítky. Pokračování Úžasňákových je oproti tomu – alespoň podle prvních ohlasů – skvělé.

Slender Man

Z trochu jiného soudku je hororový snímek Slender Man, ačkoliv i v jeho případě se dá konstatovat, že už se nějakou dobu čekalo, kdy bude podobný film do kin uveden. Důvod je prostý, děsivá postava Slender Mana, muže s prázdným obličejem, který je vysoký téměř tři metry, děsí fanoušky tajemna už nějaký ten rok. Filmu se však dočkal až nyní – a mělo by to stát za to.

Jan Palach

Dalším očekávaným filmem, který v srpnu dorazí do kin, je Jan Palach. Asi netřeba připomínat, kdo Jan Palach byl a co pro český národ představuje. O filmové zpracování příběhu studenta, který se upálil na protest proti režimu, už se pokusili mnozí. Tentokrát se režisérské taktovky ujal Robert Sedláček.

Mission: Impossible – Fallout

Další pokračování akční série s Tomem Cruisem v roli agenta Ethana Hunta se podle prvních reakcí nebývale podařilo. Čeští diváci si nějakou dobu museli počkat, ale dočkali se.

Rozmarné léto

Divadelní sezona sice pauzíruje, to však neznamená, že byste v srpnu nemohli vyrazit do divadla. Tak jako každý rok můžete navštívit třeba Divadlo v Celetné, kde je uváděna inscenace Rozmarné léto. Termínů je mnoho, přesto se stává nezřídka, že jsou představení beznadějně vyprodaná.

Petr Hrbáč: Na okraji topologické propasti

Brněnské nakladatelství Druhé město vydává básnické sbírky pravidelně a ve skvělé úpravě – ta se vztahuje jak na grafickou úpravu knih, tak na jejich obsah. Posledním přírůstkem do produkce básnických sbírek tohoto nakladatelství je sbírka Petra Hrbáče s názvem Na okraji topologické propasti. Poetika Petra Hrbáče je dlouhodobě specifická a velmi osobitá, vychází převážně z přírodní lyriky, která se mísí s velmi nespoutanou a překvapivou obrazností. Dá se říct, že tuto pozici Hrbáč ve sbírce Na okraji topologické propasti neopouští, je-li však něco, čím kniha zaujme především, je to fakt, že texty takříkajíc útočí na smysly. A nespokojí se s jedním. Vše tu voní, vše má živé barvy a chutě, vizuální se mísí s haptickým a to vše tvoří pestrou směs, která čtenářovy smysly rozdráždí až k nepříčetnosti. V knize se rovněž objevuje mnoho českých, ale i latinských názvů květin – kdo zaznamenal, že vyšla nová sbírka Petra Borkovce, jež se jmenuje Herbář k čemusi horšímu, může se tiše pousmát.  

Proč vlastně lidé cestují? A kdo byli běguni, ruští poutníci, kteří věřili, že stojícího člověka posedne ďábel? Čtěte zde.