První republika skončila. Jaká byla třetí řada? Kdy se můžeme těšit na další?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V pátek skončila třetí řada seriálu První republika. Ta se může řadit mezi nejzdařilejší produkty České televize. Zachovala si však třetí řada kvality předchozích dvou? A jak to bude s pokračováním?

Česká televize měla v posledních týdnech rozhodně co nabídnout. Do finále spěje devátá řada velmi úspěšné show StarDance…když hvězdy tančí. Ta by měla vyvrcholit již přespříští neděli. A mezi favority na celkové vítězství jsou například Pavla Tomicová s tanečníkem Markem Dědíkem. Či Michal Necpál s Veronikou Arichtevou.

Veronika Arichteva ztvárnila přitom jednu z nejdůležitějších rolí i v druhém "taháku" České televize, v seriálu První republika. Jehož třetí řada vyvrcholila v pátek.

Kudy dál?

První republika má mohutnou základnu fanoušků už od roku 2014, kdy byla odvysílána první řada tohoto seriálu. Měla dvacet dva dílů a kromě přesně vystiženého dobového prostředí zaujala i pečlivě promyšleným příběhem. Vloni na její úspěch navázali tvůrci sérií druhou. Ta sice nebyla přijata s tak bezvýhradným nadšením, přesto se u televizních obrazovek diváci scházeli hojně. A tak se nelze divit, že v letošním roce přišla série třetí.

Model, kdy se na úspěšný první díl navazuje a navazuje, je dobře známý. A to nejen co se týče filmů a seriálů. Pokračování ke Třem mušketýrům napsal už třeba Alexander Dumas. Vždy je však pro tvůrce složité dostát kvalitám zdařilé "jedničky" a vypořádat se s tím, že se musí pohybovat v určitých mantinelech. Musí se zachovat prostředí, někteří protagonisté. Je vhodné, když příběh alespoň v něčem připomíná to, na co navazuje. A také je třeba, aby nebylo zřejmé, že se pouze těží z prvotního nápadu.

Čtvrtá série?

V tomto ohledu nebyla třetí řada První republiky zrovna nejzdařilejší. Od začátku bylo patrné, že kdyby se třináct dílů smrsklo na polovinu, vůbec by to výsledku neuškodilo. Prvních zhruba deset dílů postrádalo náboj. Šlo v podstatě pouze o milostný trojúhelník, v němž kolem sebe kroužili von Lippi (Stanislav Majer), Honza (Vladimír Polívka) a Irena (Katarína Šafaříková). Poslední jmenovaná navíc ve třetí sérii vystřídala Annu Fialovou a s rolí se bohužel nepopasovala tak dobře jako původní představitelka.

Tento milostný trojúhelník, který se stal základním stavebním kamenem třetí řady, působil poměrně schematicky. Svou roli v tom sehrála i vyhroceně napínavá hudba, která se střídala podle toho, zda byla Irena zrovna s hodným Honzou či s "bídákem" von Lippim. Von Lippiho přerod ze zlého v dobrého, který se udál v posledních dvou dílech, taky nebyl zrovna překvapivý.

Ve výčtu nedostatků by bylo možné pokračovat dál. V třetí sérii bylo mnoho míst, na kterých bylo patrné, že už se "jen" pokračuje. Nic to však nemění na tom, že divácky byla První republika opět úspěšná. A odpovědět na otázku proč by nebylo zas tak složité. Prostředí, na které si diváci zvykli v první řadě, je zkrátka přitažlivé. Byť obsahuje mnoho prvorepublikových much, dobovou atmosféru navodit dokáže. I ve třetí řadě jsme se setkávali s osvědčenými hereckými výkony. Mezi nimi – tak jako v předešlých řadách – zaujal především Jiří Vyorálek. Ale i Stanislav Majer se s trochu prvoplánovou rolí popasoval skvěle.

Výborným tahem tvůrců třetí řady První republiky jsou poslední dva díly. V nich se sešlo mnoho dramatických událostí. Těmi se První republika jednak zavděčí těm divákům, kteří se nespokojí s milostnými tahacenimi. Jednak je pole připravené na řadu čtvrtou. Zatím se neví, kdy se na ni můžeme těšit. Ale pokud by to bylo příští rok, nikdo by se asi nedivil.