Děsivé svědectví o konci planety. Slavný přírodovědec záměrně straší lidstvo nezvratnými argumenty

Sir David Attenborough naplnil svůj život bytostným zájmem o přírodu...
 

Nádherné krajiny ze všech koutů světa. Nedotčená příroda, jež inspiruje a nemá daleko ke kýči. Čistá voda, nedotčené zasněžené pláně a dokonalost v každém detailu. Planeta Země už není to co dřív a pohledem upřímného a populárního svědka dostává lidstvo velmi nelichotivé vysvědčení. David Attenborough v dokumentu pro Netflix A Life on our Planet vyzývá zcela oprávněně k nápravě. 

Jeho hlas se za posledních několik let stal průvodcem světa, který vidí nebo viděla jen hrstka z nás. Nádherná příroda nikoli ve formě turistického zážitku, ale v trpělivém bádání a pozorování její dokonalosti. 

Zvířata, počasí, stromy, sníh a ledovce jsou jen malé básničky v mnoha dokumentech, které David Attenborough za svůj život natočil či se stal jejich průvodcem. A tak na konci svého života v 94 letech natáčí jeden z posledních, kde apeluje na svět, který už nemůže být takový jako dřív. 

Pohled zpět

Uhrančivý hlas známého moderátora, režiséra a scenáristy přírodopisných filmů představuje planetu ve všech jejích krásách a pestrých podobách už několika generacím. Sám mnohokrát stanul na místech, kam se dnes už člověk pravděpodobně nikdy nepodívá. Právě vliv lidského pokroku, průmyslu a závodu o peníze mění nádhernou přírodu přímo před očima. 

Ve filmu David Attenborough: Život na naší planetě jsou to právě oči slavného Brita, který ve svých 94 letech představuje téměř sto let zkušeností. Film je svědectvím dlouhé doby, během níž vypozoroval, jak radikální je lidský vliv na současný nelichotivý stav klimatu. Ohlíží se zpátky a díky tomu nejen slovy, ale i obrazem vidíme děsivé kontrasty, jak některá místa mění k nepoznání. 

Nejde jen o prázdná slova doprovázená efektním obrazem, který je však pochopitelně také velmi uhrančivý. Attenborough vzdělává, a tak jen přirozeně pokračuje v celoživotním díle. Planeta a její klimatická kondice se však dostávají do stavu, který se blíží těžkému stadiu rakoviny. Za posledních několik desítek let se vinou technologického pokroku stala příroda obětí několika zločinů, které je třeba napravit. Kdo pochybuje, může začít právě filmem, který můžete vidět na internetové televizi Netflix.  

Naděje je…

Lidský duch a vztah k přírodě prohrává s materiálními hodnotami na plné čáře. Místo sázení stromů parkujeme auta v garáži a radost ve spojení s přírodou nacházíme s 3D brýlemi, pohledem do počítačů či skrze drahé dovolené v exotických lokalitách. Pravá podstata bytí se mění a příroda s ní. 

Dokument Davida Attenborougha nemá jiný účel než jen připomenout, apelovat, trochu vyděsit, ale hlavně vyargumentovat, proč je důležité se zastavit a jít v mnoha věcech zpátky.  Nenávratné škody už jsou učiněny, ale některé je možné ještě zastavit. 

Snímek z produkce Netflix tak sice ukazuje svět jako potenciálně velmi nehostinné místo, ale zároveň je zde záměrně cítit naděje, že když opravdu pochopíme a přehodnotíme základní faktory, můžeme ještě odvrátit katastrofu. 

Pokud je třeba v zájmu společnosti, světa a hlavně planety vidět nějaký dokument, který vám přinese dostatek užitečných informací, neagresivně vám předloží nelichotivá fakta a donutí vás přemýšlet, tak neváhejte. Film David Attenborough: Život na naší planetě je povinnost. 

KAM DÁL: Retro Vánoce za socialismu. Když Ježíšek musel bojovat s dědou Mrázem