Pandemie covidu mění pravidla i pro předání filmových Oscarů. Dostane Chadwick Boseman Sošku posmrtně?

Renée Zellweger minulý rok získala druhého Oscara za nejlepší ženský herecký výkon
 

Jiný termín, bez moderátora a nejspíš bez červeného koberce a skvostných rób. Dle zasvěcených je opravdu nejžhavějším kandidátem na letošního Oscara Chadwick Boseman za výkon ve filmu Ma Rainey – matka blues , který by ovšem sošku získal posmrtně. Druhým horkým tipem je Anthony Hopkins za thiller The Father. Nicméně většina kin je dlouhodobě zavřená, filmové premiéry se neustále přesouvají a spoustu nominovaných snímků nebylo představeno divákům. Důležité však je, že filmová akademie potvrdila konání Oscarů i přesto, že v roce 2020 vzniklo výrazně méně filmů a předávání se pravděpodobně nebudou moct zúčastnit celebrity. 

Slavnostní ceremoniál bývá naplánován na přelom února a března, letos proběhne 93. předávání Oscarů se zpožděním až 25.dubna. Filmoví fanoušci a napjaté celebrity si tedy musí pár dní počkat. Snímky, které se budou moct ucházet o nejprestižnější ocenění, musejí být vydány mezi 1. lednem 2020 a 28. únorem tohoto roku, nominace tedy ještě nejsou zcela uzavřeny. Událost se bude konat tradičně v americkém městě Los Angeles, které se považuje za centrum filmové tvorby.

Odsunutí ceremoniálu není zdaleka poprvé
Letos je to čtvrtý případ, kdy byl ceremoniál přesunut na jiný termín kvůli nepříznivým okolnostem. V roce 1938 bylo Los Angeles zaplavené a technické podmínky neumožnily, aby se tradiční předávání v Dolby Theatre uskutečnilo. Také zavraždění Martina Luthera Kinga a bývalého prezidenta Ronalda Reagana zapříčinilo odložení celosvětové slavnosti. Po čtyřiceti letech nenarušených Oscarů překazila předávání pandemie koronaviru a dokonce je to poprvé, kdy se udělují ceny filmům, které vyšly ve dvou různých kalendářních rocích.

Nová pravidla změní Oscary navždy
Pandemie dokonce mění zarytá pravidla Oscarů. Podmínkou pro získání prestižní ceny bylo uvedení filmu do kin, pouze filmy, které byly představeny v sálech s obřím plátnem, měly možnost se ucházet o zlatou sošku. Bohužel kina jsou po celém světě zavřená a pouze zlomek filmů měl možnost se odprezentovat jako za starých časů.

Filmová akademie za účelem zachování ceremoniálu umožnila vstoupit do soutěže i snímkům, které svoji premiéru zažily pouze na předních streamovacích platformách. Nejen, že se do budoucna počet filmů ucházející se o nominaci mnohonásobně zvýší, ale také se poprvé budou ucházet o cenu i filmy z dílny Netflix nebo HBO. 

- Cena Akademie je nejvýznamnější filmové ocenění
- Oscar se udílí od roku 1929
- nejvíce Oscarů získala     Katharine Hepburn (4)
- nejlepšími filmy jsou Tinanic, Pán prstenů a Ben Hur (11 Oscarů)

Bez luxusních rób a make-upových zázraků
Filmová akademie stále neupřesnila, jak bude letošní předávání probíhat. Neodmyslitelnou součástí ceremoniálu je také focení na červeném koberci a představení nejdražších rób ze světových módních domů. Zdali se za dva měsíce situace uklidní a Oscary proběhnou v původní podobě, nebo budeme svědky online děkovných řečí oceněných herců v pyžamu a zlatou sošku jim slavnostně předá pošťák, je ve hvězdách.

Můžeme si být ale jistí, že Oscary již třetím rokem proběhnou bez moderátora. Posledním moderátorem Oscarů byl americký komik Kevin Hart, který se své funkce vzdal kvůli kontroverzní minulosti.

Oscaroví fanoušci upozornili na Hartovy četné homofobní urážky a vyjádřili s výběrem nespokojenost. Známý komik se své role vzdal a byl nahrazen tanečními čísly a pěveckými vystoupeními. Televize ABC, která předávání Oscarů organizuje, se rozhodla pořádat ceremoniál bez moderátora i nadále kvůli údajné větší sledovanosti. Vzhledem k tomu, že skupinová taneční vystoupení a zpívaní by během pandemie mělo být omezeno, finální podoba předávání Oscarů je tedy stále utajena a dozvíme se ji nejspíš až v den ceremonie.

KAM DÁL: Z tohoto příběhu mrazí: Veronika boj o život předčasně narozené holčičky prohrála, dcera jí zemřela v náručí.