Vytvořte si kouzelné místo na zahradě. Lotos vás nadchne

Lotos je posvátná květina, která rozsvítí zahradu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Lotos je posvátná indická rostlina, která vykouzlí nový vzhled zahrady. Pěstování je náročnější, ale za péči se vám odmění úžasným vzhledem.

Indický růžový lotos

Každý zahrádkář chce, aby právě jeho zahrádka byla nejrozkvetlejší a ze všech okolních zahrad ta nejoriginálnější. K tomu jsou potřeba nejen šikovné zahrádkářovy ruce, ale i cit pro výběr těch správných rostlin. Kouzelné místo na zahrádce může hravě vytvořit malé jezírko s plujícím lotosem.

Zajímavostí je, že se na lotosových květech nedokáží udržet žádné tekuté nečistoty. Na okvětních lístcích jsou drobné krystaly, po které nečistoty stečou. Extrakt z lotosů se tedy využívá při výrobě kvalitních obleků.

Lotos bývá někdy nesprávně zaměňován s leknínem, ačkoli je to jiný druh rostliny. Původně pochází z Indie, která si zvolila lotos jako národní květinu. V Indii uctívají tuto rostlinu jako posvátnou, znamená pro ně čistý symbol dokonalosti. Do své mytologie ho zařadili nejen Egypťané, v hinduismu a buddhismu je symbolem čistoty dodnes.

Nejoblíbenějšími odrůdami je lotos indický růžový nebo lotos indický žlutý. V poslední době vznikají křížením i nové odrůdy.

O lotos musíte pečovat

Lotos má rád teplo. Jeho pěstování v našich venkovních jezírkách je tedy možné pouze v nejteplejších měsících v roce, daří se mu od června do srpna. To ale neznamená, že z něho potom nebudete mít radost. Jednoduše ho přesuňte do zimní zahrady nebo do skleníku, kde vydrží do dalšího roku.

Máte rádi originální popínavky? Zkuste akébii.

Dá se vypěstovat ze semínka

Lotos si můžete koupit v zahradnictví a nebo si ho doma vypěstovat ze semínka. Zvláštností je, že díky tvrdému obalu plodu dokáží semínka vyklíčit i po několika staletích.

Není to nádhera?
Při klíčení potřebuje rostlinka vlhko. Pokud máte zimní zahradu, nechte ji klíčit tam. Pomůže i koupelna, musíte tam mít ovšem okna, kudy proudí světlo. V koupelnách se daří i orchidejím, přečtěte si o tom náš článek.

Obal plodu otevřete a semínka z něho dejte vyklíčit na dvacet čtyři hodin. Až nabobtnají, zasaďte je do vlhké hlíny. Nová rostlinka vyklíčí přibližně po deseti dnech, zasaďte ji do štěrkovitého nebo bahnitého substrátu. Potom už vám nic nebrání, abyste ji vložili do jezírka.

Lotos jako dekorace nebo součást přípravy jídel

Oblíbené jsou sušené květy lotosů, které tvoří v interiéru elegantní a jemnou dekoraci.

V Indii používají lotos jako běžnou ingredienci při vaření. Obsahuje v sobě vitaminy, minerály a důležité soli. Květ má chuť po oříškách a jíst se dá i syrový. Z oddenků se dá vyrobit mouka pro přípravu domácího pečiva. Pečete si domácí chléb? Zkuste to podle našeho receptu.