Jára Cimrman oslavil 50. narozeniny. Výraznou stopu zanechal i ve středu Čech

Ulice v obci Kunice na Praze - Východ
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Génius, vědec, dramatik a spisovatel Jára Cimrman, kterého nikdo nikdy neviděl, ale všichni o něm slyšeli, byl stvořen scenáristou Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem právě v září před padesáti lety. Ani oni sami tenkrát netušili, jak proslulým a národem oblíbeným hrdinou se Cimrman stane.

V anketě o Největšího Čecha mohl vyhrát na celé čáře, ale jako neexistující bytost byl z velkého národního hlasování vyřazen a uvolnil tak místo Karlu IV., Tomáši G. Masarykovi a Václavu Havlovi. Ano, řeč je o Járovi Cimrmanovi.

Jeho obliba je tak velká, že jen ve středních Čechách bylo po tomto lidovém hrdinovi pojmenováno hned několik ulic. V obci Kunice, která se nachází osm kilometrů jihovýchodně od Prahy, neváhali sousedé ani minutu a jednohlasně podali na obecní úřad žádost, aby jejich ulice nesla jméno opomíjené postavy českých dějin Járy Cimrmana.

„Obyvatele místních novostaveb jsme oslovili, aby přišli s návrhy na jméno své ulice, a oni si přáli Cimrmana", vzpomíná kunický starosta Jiří Šíma s tím, že bylo rozhodnuto celkem rychle. Nikoho nenapadlo, že by to mohla být třeba jen recese, a tak se ve stylu Járy Cimrmana nemožné stalo skutečností. Vznik ulice posvětil oficiálním dopisem i Zdeněk Svěrák.

Je až s podivem, kde všude ještě zanechal tento všestranně nadaný muž stopu v podobě jména na mapě středočeských měst a obcí. Další ulici, tedy vlastně třídu Járy Cimrmana, mají v Jeviněvsi na Mělnicku, rovněž v Nových Zámcích na Nymbursku, kde před jedenácti lety opatřili jednu komunikaci smaltovanou tabulkou s nápisem slepá ulička Járy Cimrmana.

"Tato ulička má ale tu zvláštnost, takovou ještě nemáme, že je lomená. To zapíšeme do análů", uvedl kdysi Zdeněk Svěrák a dodal: „My cimrmanologové máme touhu, aby každá česká a moravská i slezská obec měla ulici Járy Cimrmana, podobně jako je samozřejmostí, že všude je ulice Husova."

Podobně vtipní byli i ve Staré Huti na Příbramsku, tam mají dokonce okružní třídu Járy Cimrmana a v Roztokách u Prahy je ulice Járy Cimrmana, která je údajně slepá v obou svých částech. Od roku 2014 existuje i základní škola nesoucí Cimrmanovo jméno, nachází se v Praze – Lysolajích a je mimo jiné zaměřena na rozvoj komunikačních dovedností a jazykových schopností. Z toho má bývalý pedagog Zdeněk Svěrák, který se slavnostního otevření školy pod novým jménem zúčastnil, určitě velkou radost.

Další ulice a domovní pamětní desky, které informují například o tom, kde se Jára Cimrman ještě neobjevil či kde nikdy nebyl, jsou rozesety porůznu po celé České republice. Kdo ví, možná tuší jen Jára sám, kde všude se ještě nezapomenutelně zapsal a zapíše do městských a obecních map.