Zemanovu kampaň platily firmy ve ztrátě i lidé, kteří zařídili vilu pro Mynáře

Rozklikněte a podívejte se na seznam dárců. Není to hezké čtení
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Financování volební kampaň Miloše Zemana je stále velkou záhadou. Hlava státu sice v debatě České televize ukázala seznam některých dárců, moc světla to však do celého "případu" nepřineslo. Spíš naopak. Podle veřejně dostupných informací jsou mezi sponzory společnosti, které vykazují ztrátu, a kámoši, které bral Zeman na zahraniční mise.

Prezident byl ze všech stran kritizován za to, že se jeho sponzoři schovávají za Spolek přátel Miloše Zemana. Dle zákona se tak lidé nemuseli dozvědět názvy firem, které podporují současnou hlavu státu, stačilo pouze zveřejnit zaslanou částku. Zatímco Jiří Drahoš má veškeré příjmy na transparentním účtu, Zeman tuto povinnost šikovně obcházel.

Ve čtvrteční debatě České televize, zřejmě pod tlakem, seznam dárců ukázal. Jenomže si prokázal medvědí službu. Místo toho, aby dokázal svoji otevřenost a nestrannost, stal se pravý opak. Mezi jmény firem totiž figurují subjekty, které bojují s existenčními problémy. Jak je tedy možné, že si mohou dovolit zasílat tučné sumičky na podporu kohokoli?

Kdo jsou spolupracovníci Miloše Zemana Martin Nejedlý a Vratislav Mynář? Jaké je jejich napojení na Rusko, jaké firmy platí Zemanovu kampaň i nekampaň? A proč tyto firmy tak okatě preferuje při zahraničních jednáních? Psali jsme zde.

To jsou ale náhodičky, že?

Například CONTRADICTION s.r.o. věnovala na prezidentskou kampaň 885 000 korun. Z poslední účetní uzávěrku však vyplývá, že společnost byla hned 142 milionů v mínusu! Záporná čísla ukazují i uzávěrky firem KOMERC Servis CZ, s.r.o. či Car Service Group, tady je to v řádech statisíců. 

Nejsou to však zdaleka jediné nejasnosti, které seznam dárců obsahuje. Hned na prvním místě figuruje Ray Service. Ta v minulosti štědře sponzorovala i stranu SPO a jejím hlavním "záběrem" je výroba zbraní a střeliva. Opakuje se tu stejný scénář jako v mnoha jiných případech. Zeman tuto firmu propagoval v Číně. Stejně jako třeba zbrojaře Jaroslava Strnada a další, kteří se pak výrazně finančně podíleli na kampani Miloše Zemana.

Když se blíže podíváme na firmu Ray Service, zjistíme, že sídlí ve Starém Městě. Pan Martin Nejedlý, který je napojený na Zemana a ruský byznys, bydlí v Kunovicích. Což je prakticky hned vedle. Vratislav Mynář je z Osvětiman. Zase žádná dlouhá štreka. Velmi zajímavé propojení. 

Seznam přinesl více otázek než odpovědí

Bez zajímavosti není ani advokátní kancelář Jiří Jestřáb & Richard Tománek. Oba jsou dlouhodobými přispěvateli v relacích, o kterých si může obyčejný občan nechat tak zdát, protože na ně vydělává notnou část svého života. Asi je pouze náhoda, že právě tito pánové vedli jednání o strašnické vile, kterou si koupil prezidentský kancléř bez řádné prověrky Vratislav Mynář. A také poskytovali právní služby pro Lesní správu Lány.

Že jde o velmi šikovné pány, dokazuje fakt, že Mynáře vila stála "jen" 5,5 milionu přesto, že znalec nemovitost odhadl na 13,4 milionu. A jistě nebudeme hledat spojitost ani v tom, že Jestřábova dcera Barbora nastoupila v roce 2013 na Hrad jako konzultantka odboru legislativy a práva. A nebudeme se pozastavovat nad tím, že Richard Tománek bydlí jen kousek od Generálního konzulátu Ruské federace. Financování kampaně Miloše Zemana je dále hodně nejasné. Co další peníze, které mu přišly, proč zveřejnil jen část? Nebo je to už vlastně jedno, víme, co jsme potřebovali...?