Nejdražší tenisky světa se nikdy nedostaly do běžného prodeje. Neuvěříte, za kolik se nošené boty vydražily

Tenisky Kanye Westa jsou nejdražší na světě
 

Lidi jsou ochotni zaplatit za originalitu majlant. A opět se to potvrdilo při dražbě tenisek, které obul u příležitosti 50. předávání cen Grammy před 13 lety raper Kanye West. Jejich cena se v aukci slavné síně Sotheby’s vyšplhala do závratné výše.

Americký zpěvák Kanye West patří k nejbohatším lidem světa. A také nejvlivnějším. Když se tedy v roce 2007 rozhodl poprvé spojit své jméno se sportovní značkou Nike, fanoušci zpozorněli. Prvním prototypem tenisek z řady Yeezy byly černé kotníkové kožené boty, s páskem na suchý zip přes tkaničky. Revoluční bota se nikdy sériově nevyráběla a nedostala se tak ani na pulty obchodů. Tam se dostala až inovovaná varianta v různých barevných provedeních o dva roky později. 

Ikonické boty koupila investiční platforma

Legendární pár bot Nike Air Yeezy 1 Prototype obul zpěvák při jediné příležitosti, předvedl se v nich na pódiu při 50. předávání hudebních cen Grammy, kdy v nich zazpíval hity Hey Mama a Stronger. Jak uvedla aukční síň na svém instagramovém účtu, nákup uskutečnila tenisková investiční platforma RARES, která za pár bot zaplatila nejvyšší veřejně zaznamenanou cenu za sporovní boty. Společnost je lídrem v tzv. podílovém vlastnictví, což jejím uživatelům umožňuje investovat do tenisek nákupem a obchodováním s nimi. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Sotheby's (@sothebys)

 

Tento aktuální prodej zcela zdecimoval dosavadní rekord v aukci tenisek, kdy Sotheby’s vydražila vloni v květnu za 560 000 dolarů pár Air Jordan 1 z roku 1985, které navrhnul a nosil basketbalový král Michael Jordan. Za kolik tedy společnost RARES obnošené sneakery koupila? Cena se vyšplhala na 1,8 milionu dolarů, v přepočtu tedy 37,5 milionu korun. 

 

 

Brahm Watcher, hlavní manažer pro aukce streetwear oblečení a moderních kolekcí, obchod zhodnotil pro Reuters.com: „Prodej jasně hovoří o Kanyeho odkazu jako o jednom z nejvlivnějších návrhářů oblečení a tenisek naší doby.”