Pekarová Adamová dráždí nejen názory: Předsedkyně Sněmovny s arabským tetováním rozděluje společnost

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová dovedla stranu do vlády, sama zasedla za předsednický pultík ve Sněmovně
  |   glosa

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vzbuzuje emoce. Čechy dráždí vzkazy, že za svou životní úroveň nesou občané sami odpovědnost a chtějí-li se mít lépe, pak podle ní není primárním úkolem politiků, aby to za ně zařídili. Společnost ale rozděluje i jinak. Když byla před dvěma roky zvolena předsedkyní TOP 09, zaujala nejen média kontroverzním tetováním. 

Při započetí transformace strany TOP 09 patřila Markéta Pekarová Adamová u bývalého šéfa Miroslava Kalouska k oblíbencům. Dokonce ji v roce 2017 přemlouval, aby se ucházela o pozici předsedkyně strany. Tehdy to ještě odmítala. A to i přesto, že v politice byla aktivní již osm let a poslední čtyři roky usedala v barvách Topky v poslanecké lavici.

V dalších volbách vedení strany o dva roky později už si na pozici šéfky troufla, a i když již Kalouskovu podporu pozbyla, podařilo se jí porazit jeho koně Tomáše Czernina. To se tehdy zakladateli strany pramálo líbilo, ale dělat s tím nic nemohl. Svůj post obhájila excentrická politička i vloni na podzim, kdy již TOP 09 dotáhla v rámci koalice SPOLU až do vlády. Právě během vystoupení na tiskovce ke svému znovuzvolení zaujala díky šatům bez rukávů zvláštním tetováním.

Levou paži z vnitřní strany totiž zdobí arabské písmo, které ve třech řádcích zaujímá celkem nezanedbatelnou plochu ruky Pekarové Adamové. Tento módní doplněk by jistě nevzbudil tolik zájmu, pokud by byl text vyveden v angličtině či rodném českém jazyce. Na tetování napříč různými vrstvami obyvatelstva už jsme si v posledním desetiletí přeci jen zvykli. Ale proč političku, která vzbuzuje rozporuplné emoce i svým módním krátce střiženým účesem, zdobí arabština? A co její tetování vůbec říká? 

Než se začala Markéta Pekarová Adamová angažovat v politice, věnovala se charitativní činnosti. A právě v době, kdy se rozhodla pro své první tetování, trávila čas v dětském domově mimo Evropu. Pro Novinky.cz k tomu v roce 2019 uvedla: Jsou to jména mojí rodiny. Když jsem se rozhodla, že se nechám poprvé tetovat, byla jsem jako dobrovolnice v dětském domově v Maroku. To písmo se mi vizuálně líbí.Jaká jména jsou v transkripci vypsána? „Miroslav, Zlata, Margarit, Daniela (hůře čitelně) a Martin...“ rozklíčovali novináři ze serveru Novinky.cz. 

K práci v humanitární oblasti se politička rozhodla poté, co v rodině zažila, jaké to je pečovat o hendikepovaného člověka. Tím byl její bratr. „Určitě to ovlivnilo i mé dospívání, hodnoty a uvědomění si, co je skutečně v životě důležité.“ Jako dobrovolnice se současná předsedkyně Poslanecké sněmovny účastnila práce v domovech v Arménii a pomáhala těžce postiženým v Srbsku. Už jako politička potkala svého manžela Tomáše Pekaru. Ten ji v její kariéře podporuje a jejich velkou společnou láskou je cyklistika

Zdroj: twitter.com, novinky.cz

KAM DÁL: Proč Putina někdo nezabije? Hledá se ruský plukovník Stauffenberg.

Klíčová slova: