Starosta Sadské: Zrušil bych kontroly na Pražském hradě a pustil lidi tam, kde po staletí volně chodili

Milan Dokoupil je starostou Sadské teprve krátce.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dokoupil se stal starostou Sadské teprve před rokem. Od té doby se snaží v obci naslouchat obyvatelům a zpřístupnit jim jednání radnice. S Milanem Dokoupilem jsme si ale nepovídali jen o Sadské, ale také o blížících se prezidentských volbách nebo o tom, jak se vlastně do čela radnice dostal.

Jste spolumajitelem účetní firmy a daňovým poradcem, jak se někdo takový vlastně do starostovského křesla dostane?
Není tolik důležité, čím je člověk ve svém soukromém nebo profesním životě. Starostou se může stát každý, podnikatel, učitel, dělník, to není důležité. V mém případě bylo rozhodující, že jsem chtěl aktivně v našem městě hodně věcí změnit. Zároveň jsem neviděl perspektivu pro změnu v tehdejších politických stranách a sdruženích, proto jsem se rozhodl sestavit nové sdružení nezávislých kandidátů. 

Jak na vaše zvolení reagovali obyvatelé?

Občané Sadské náš plán na změnu přijali a díky jejich hlasům naše sdružení ve volbách zvítězilo. A okolnosti postupně vedly k tomu, že jsem se starostou stal já, i když jsem původně na tento post nekandidoval.

Jako starosta města působíte vcelku krátce. Jaký byl váš hlavní záměr a co jste chtěl především na radnici zlepšit?
Zjednodušeně řečeno bylo mým hlavním záměrem město vyčistit, zlepšit bezpečnostní situaci, otevřít radnici občanům a zlepšit vzhled města. Chodníky, komunikace, veřejné osvětlení, městský mobiliář a spousta dalších věcí volaly po opravách. Na ulicích byl nepořádek okolo kontejnerů, veřejný prostor okupovali nepřizpůsobí občané a město mělo velký problém s drogovou scénou. Nemovitosti města byly v zoufalém stavu, teklo do střech, v bytech byla plíseň.

Milan Dokoupil

  • narozen: 7. 6. 1972 v Jablonci nad Nisou
  • student gymnázia
  • ženatý, tři dcery
  • spolumajitel menší účetní firmy a daňový poradce
  • není členem žádné politické strany
  • nezávislý kandidát Změny pro Sadskou

Hodně se mluvilo o tom, že radnice pracuje tak trochu za zády obyvatel a moc neřeší jejich problémy a náměty? Cítíte v tomto ohledu posun? V čem byl v minulosti problém?
Určitě jsme se o posun alespoň pokusili. Problém byl hlavně v nedostatečné informovanosti občanů o tom, co radnice chystá. Z toho mimo jiné plynul i nezájem obyvatel o dění ve městě. Sadské noviny jsme začali vydávat ve větším nákladu a dostává je každý dům zdarma do poštovní schránky. Zcela jsme předělali internetové stránky, zavedli jsme také facebookovou stránku města. Veřejná zasedání zastupitelstva jsou nyní živě přenášena na internetu a záznam je stále k dispozici. Jako novinku jsme letos zkusili participativní rozpočet, když jsme vyčlenili peníze a požádali občany, aby sami navrhli, na co je použít.

Litujete nějakého rozhodnutí ze starostovského křesla?
Rozhodnutí zatím žádného nelituji. Ani ne tak proto, že bych byl neomylný, jako spíš z důvodu mého krátkého působení ve funkci. Určitě se časem vyskytne rozhodnutí, o kterém později zjistím, že bylo nešťastné.

Cítíte, že se Sadská začíná pomalu dorovnávat okolním obcím?
Ano, myslím, že jsme se za poslední tři roky už posunuli dál. Stále ještě jezdím po okolních i vzdálenějších obcích a snažím se inspirovat, co by se dalo ještě zlepšovat. Bohužel nám práce jde pomaleji, než bych si představoval, brzdí nás nedostatek peněz i nedostatek kapacit projektantů, kteří nám projekty zpracovávají velmi dlouhou dobu.


Jak byste zatím zhodnotil letošní rok na radnici? Jaké projekty se již podařily a které ještě chcete do konce roku realizovat?
V letošním roce se nám podařilo otevřít novou přístavbu základní školy, opravit část ulic a náměstí a pokračovat v opravách v obecních bytech. Do konce roku ještě chystáme několik oprav ulic, hlavně dlouho odkládané nové povrchy komunikací v ulicích Karla Viky a Jordán. Také bychom rádi vybudovali nový přechod pro chodce na Poděbradské, kde se děti ze čtvrti Na Valech nemají jak bezpečně dostat do školy. Dokončíme kompletní rekonstrukci bytového domu v Kostelní ulici, kde mimo jiné vzniknou dva nové byty.
 
Sadští obyvatelé dlouhodobě řeší problémy se Skanskou, přičemž jim vadí hlučnost a prašnost. Zlepšuje se postupně tato situace?
Zde mám pro obyvatele sousedící se Skanskou dobrou zprávu. Skanska se rozhodla areál prodat a nový majitel plánuje v areálu změnu v sortimentu vyráběných produktů. V plánu je přesunutí výroby z venkovních ploch do vnitřku výrobních hal a postupná rekonstrukce celého areálu. Bude to jistě ještě několik let trvat, než všechny plánované investice v areálu proběhnou, ale už v řádu několika měsíců by mělo dojít k citelnému zlepšení situace.

Máte již vybraného kandidáta do blížících se prezidentských voleb? Napadlo vás třeba na chvilku někdy v životě, že byste v budoucnu zkusil také kandidovat? 
Ano, mám vybraného kandidáta, budu volit pana profesora Drahoše. A opravdu bych nikdy na takový post nechtěl kandidovat. Ostatně, než jsem se stal starostou, tak jsem musel manželce slíbit, že výš než do komunální politiky nepůjdu. 

Co byste v roli prezidenta udělal vůbec jako první?

Kdybych byl na místě nového prezidenta, tak jako první bych okamžitě zrušil kontroly na Pražském hradě a znovu pustil lidi tam, kde po celá staletí volně chodili.

Proč jste vybral zrovna pana Drahoše?
Je to člověk, od kterého očekávám slušné a důstojné vystupování, což je podle mě to jediné a hlavní, co by měl prezident splňovat. Prezident je v našem ústavním systému ten, kdo má zemi reprezentovat, není tam od toho, aby zasahoval do exekutivního řízení státu.

Klíčová slova: