Miroslav Horníček: Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká aneb vzpomínka na velikána českého humoru

Miroslav Horníček patří mezi největší legendy českého humoru
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dva čeští velikání na jednom místě? Ve Strži u Dobříše od minulého týdne realitou. V místním Památníku Karla Čapka zpřístupnili veřejnosti velkou výstavu, která vzdává hold u příležitosti 100. výročí narození herce a autora, legendárnímu Miroslavu Horníčkovi. K vidění bude až do konce prázdnin.

Pocit spřízněnosti s jedním z největších českých bavičů byl hlavním popudem k uspořádání této výstavy. Moudrý, inteligentní a laskavý humor Miroslava Horníčka byl, je a bude zkrátka nezapomenutelným. "Lidí jako právě Karel Čapek nebo Miroslav Horníček, kteří v člověku uměli probudit to dobré, bude vždy jako šafránu. I proto sem tato výstava patří," říká ředitelka Památníku Karla Čapka Kristýna Váňová. Ostatně, jak říkal sám Horníček: Smích je jediný způsob, jak propašovat mládí do pozdního věku.

Nejslavnější citáty Miroslava Horníčka:
- „Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.“ 
- „Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká.“ 
- „Člověk, který se směje, je jako baterka, která se nabíjí.“ 
- „Život začíná, když chcípne pes a děti vypadnou z domu.“ 
- „Co že je dobré manželství? Když ti dva po deseti, dvaceti…letech dovedou prožít týden   
   vytrvalého deště v hotelovém pokoji a sedmého dne z něj vyjdou oba živí.“

Výstava je v Památníku Karla Čapka na Strži u Dobříše umístěna v dolní části budovy. Návštěvníci se mohou ale setkat s Miroslavem Horníčkem už při samotném příchodu na místní zahradě. Alespoň tedy s jeho výroky a citáty. Ty jsou totiž rozvěšeny po celé zahradě a ještě před samotným příchodem do budovy návštěvníky jistě pobaví.

Na výstavě nechybí Horníčkovo křeslo nebo psací stroj 

V samotné expozici se pak zájemci setkají s mnoha předměty, které komik užíval. Nechybí ani Horníčkovo typické křeslo, psací stroj nebo klobouk. Ty byly použity mj. i v populárních Hovorech H. K vidění jsou i fotografie či krátké dokumentární filmy, které pomohou návštěvníkům nakouknout do Horníčkova bytu. Expozice obsahuje též unikáty v podobě kreseb od Jiřího Šlitra, knihy s věnováním od další české legendy - Jana Wericha nebo dopis od Jiřího Suchého, ve kterém na Miroslava Horníčka vzpomíná jako na dlouholetého přítele i tvůrčího partnera.

Expozice Památníku Karla Čapka byla v bývalém letním sídle spisovatele poprvé otevřena před 11 lety.

Po prázdninách na Horníčka i do Kladna

Na Strži u Dobříše je možné navštívit výstavu do konce srpna, poté se na zhruba měsíc přesune do další středočeské destinace - Kladna, konkrétně do místní vědecké knihovny. 

Už v závěru dubna proběhlo na Strži slavnostní otevření nově upravené stálé expozice o životě a díle Karla Čapka. Kromě ní mohou diváci také navštívit např. Čapkovu naučnou stezku.

Památník je otevřen denně kromě pondělí od 9,00 do 17,00 hodin, a to až do října.