Od čínského textilu k miliardám z Penty. Bohatství Marka Dospivy generují léky, sázky, letadla a nové stavby

Obchod s čínským textilem jen pro začátek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Investiční skupina Penta už se pevně uvelebila ve vrcholných patrech českého a středoevropského byznysu. Její spolumajitel Marek Dospiva je podle časopisu Forbes 8. nejbohatší Čech s jměním přesahující 22 miliard korun, ale ambice rostou stále vzhůru. Stačí se podívat, jak svými developerskými projekty mění a budou měnit Prahu.

Spíše než samotného Marka Dospivu si veřejnost pamatuje jméno investiční skupiny Penta, kterou spoluvlastní. Dnes gigantický podnik původně vznikl díky obchodu s textilem, který na začátku devadesátých let dováželi z Číny právě Markem Dospivou a Jaroslavem Haščákem.

Otevřené hranice po pádu železné opony překvapivě osmého největšího Čecha zavedly do Pekingu, kde se během studijního pobytu poprvé vrhnul do světa obchodu. O několik let později se jedná o jednoho z nejzásadnějších podnikatelů ve střední Evropě. S jak širokým portfoliem se může Penta Investments pochlubit?

Textil z Číny

K miliardovému bohatství Marek Dospiva nakročil začátkem devadesátých let v Číně. Tehdy během studijního pobytu získal první kontakty a jasnější vizi toho, jak využít nově vznikající kapitalistický trh v Československu.

Výraznější kapitál, který stál na začátku dnes miliardových investic, byl vygenerovaný z dovozu čínského textilu do obchodních řetězců v Čechách a na Slovensku.

Vydělané peníze se po návratu rozhodl s dvěma společníky investovat do obchodu s cennými papíry. Nejdříve se soustředili na slovenský trh a založení skupiny Penta mělo jasnější kontury.

Učinil tak v roce 1994 společně s dalšími čtyřmi kolegy. Marek Dospiva, Eduard Maták, Jozef Oravkin, Iain Child a Jaroslav Haščák je pětice mužů, kteří tvoří investiční skupinu Penta.

Široké portfolio

O svém úspěšném osudu rozhodla pětice mužů tím, že ovládli fond VÚD Kupón s hodnotou aktiv kolem 9 miliard, pod níž spadalo přes 100 různých firem, mezi nimiž byl např. Slovnaft, Slovenská pojišťovna, Drátovna Hlohovec, Slovenská plavba a přístavy a mnoho dalších.

V roce 1999 se Penta změnila v holding s mateřskou společností na Kypru. O dva roky později Penta vstoupila na český trh, kde ovládla podniky jako Dr. Max, Fortuna a Aero Vodochody. Postupně se jejich podnikatelská aktivita rozrostla i do Polska, Maďarska a v roce 2012 o do sousedního Německa. Dle slov samotného Dospvy má každý z pětice mužů na starosti některé z firem, které patří do jejich rozsáhlého portfolia. Marek Dospiva je nejaktivnější na našem území a jeho práce je například v Praze postupně hodně vidět. O čem je řeč?

Nová Praha

S nadsázkou řečeno staví miliardy Marka Dospivy novou podobu Prahy. K jeho preferovaným investicím se připojila developerská činnost. Bývalý areál průmyslové Waltrovky mění do zcela nové podoby, kde sídlí kancelářské prostory, byty a obchody v nově vybudovaných domech.

Kromě toho není tak dlouho, co v centru Prahy vznikl administrativní komplex Florentinum, což byla zároveň úplně první realitní investice Penty v České republice. O tom, jak silný je hráč, v developerských projektech má nejradikálněji ukázat vybudování nové Masaryčky.

Komplex podle návrhu zesnulé a světově proslulé architektky Zahy Hadid se bude rozkládat na 90 tisících metrech čtverečních kolem Masarykova nádraží. Zároveň se v souvislosti s Pentou hovořilo o spolupráci s výstavbou plánovaného metra D, kde byla vznesena obava o neprůhlednosti a nevýhodném obchodu pro Prahu. Další viditelný developerský projekt vzniká v sousedství s Hlavním nádražím na Žižkově. To však není zdaleka všechno.

Léky do celé Evropy

Konkrétně Marek Dospiva vede projekty související s developerskými investicemi na území Prahy. Silným hráčem je však také díky jiným podnikatelským aktivitám.

Pod jeho vedením exsituje úspěšná sázkařská společnost Fortuna a nemalé prostředky se rozhodl vložit do umírajícího Aero Vodochody. Zatím největší finanční úspěchy však sklízí se značkou Dr. Max. Řetězec lékáren se postupně rozšiřuje i za hranice naší republiky.

“Byznys vás musí bavit. A nás baví pořád.” Uvádí česká verze časopisu Forbes u profilu osmého nejbohatšího Čecha jako jeden z citátů, který charakterizuje celou jeho kariéru. Tato záliba mu dopomohla k majetku v hodnotě 22 miliard korun a vzhledem k tomu, jak aktivně se Penta Investments pouští do nových projektů, lze počítat s čím dál tím větším finančním úspěchem.