Král železa, co zbohatl na kupónové privatizaci. Miliardář Chrenek je úspěšný ve zcela novém oboru

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nedávné vítěztví hokejových ocelářů z Třince přineslo radost jistě celému regionu, ale najde se jeden muž, kterému sportovní úspěch rozšířil už tak široký úsměv. Miliardář Tomáš Chrenek totiž vlastní Třinecké železárny, ale to není všechno. Úspěšně podniká také ve zdravotnictví. Aktuálně 11. nejbohatší Čech neřekl poslední slovo.

Časopis Forbes každý rok bilancuje v podobě žebříčku nejbohatších Čechů. Byť je Tomáš Chrenek rodákem z Nitry, už deset let má české občanství. Ve vysokých patrech miliardářského žebříčku se drží už mnoho let a z dnešního 11. místa si může jistě brzy polepšit.

Železárny totiž stále prosperují a navíc Chrenek svoje impérium rozšiřuje o zdravotnický byznys. Kudy vedla cesta k bohatství jednoho z nejvýraznějších porevolučních podnikatelů?

Socialistická škola

Dnes svoje impérium řídí ze zrekonstruovaného zámku v pražských Kolodějích. Než se však dostal k jmění přesahující 17 miliard korun, musel někde začít. První krůčky, které ho později dovedly až na vrchol oboru, si prošlapával už za socialismu v podniku zahraničního obchodu. Nebyl sám. Start k úspěšné kariéře zde započal třeba i dnešní premiér Andrej Babiš.

Tomáš Chrenek se však soustředil výhradně na železárny. Socialistický Kerametal, kde působil, se zabýval dovozem železné rudy ze Sovětského svazu. Dle jeho slov to byla největší škola podnikání, která mu dala do ruky know-how, jež následně zúročil v devadesátých letech.

Po revoluci s několika dalšími kolegy založil firmu Cosmotrade, která v podstatě pracovala na stejném konceptu jako socialistický Kerametal, ale svoje služby rozšířila o Československý trh, kam dodávala železo a hutnické výrobky. Cesta k pravému bohatství však vedla přes privatizaci Třineckých železáren, kterým byl v tuto chvíli velmi blízko, ale…

Zase ta privatizace

Když se Třinecké železárny dostaly do kolotoče privatizace, stejně jako u několika jiných podniků i zde existují dodnes nevyřčené otázky. Proč šla do kupónové privatizace pouze část železáren a zbytek se prodával přímo?

Na přelomu roků 1995 a 1996 bylo prodáno necelých 51 % akcií železáren firmě Moravia Steel, která si vysněnou porci “koláče” ukousla za 2,64 miliard korun. Tato firma byla údajně vytvořena jenom pro účel nákupu podílu v obrovském železářském podniku.

Předsedou jejího představenstva byl Tomáš Chrenek, který v té chvíli působil zatím pouze jako manažer. Později se však stal spolumajitelem firmy.

Nejenom železo

Že je Tomáš Chrenek spojován primárně s hutnickým průmyslem, je zcela pochopitelné. Tržby Moravia steel se pohybují kolem 57 miliard korun, Třinecké železárny se mohou pyšnit ziskem 36 miliard korun a kromě toho zaměstnávají kolem deseti tisíc lidí.

Překvapivým oborem, který pod křídla impéria Tomáše Chrenka spadá, jsou ateliéry Barrandov. Jen za rok 2018 díky velkému zájmu zahraniční produkce byl zisk až 500 milionů korun. Před několika lety také právě Tomáš Chrenek prodal TV Barrandov Jaromíru Soukupovi. Zábavním průmyslem to však nekončí.

Největší rozmach je v posledních letech viditelný na podnikání v oboru zdravotnictví. Zdravotnická síť Agel se může chlubit tržbami přesahujícími 20 miliard korun. V systému řízené soukromé péče dnes Chrenkova firma ošetřuje 2,5 milionu pacientů ročně a je tím pádem jedna z největších ve střední Evropě.

Do portfolia společnosti Agel můžeme zařadit několik nemocnic, laboratoře, polikliniky, lékárny, kardiologická či oční centra a mnoho dalších. Společnost se stále rozšiřuje. Každý rok firma investuje až 800 milionů korun ročně.

Podnikatel, jenž miluje lov zvěře, historické relikvie a sbírá dýmky, tak jistě v žebříčku miliardářů neřekl poslední slovo.