Vítěz Velké ceny Španělska F1 Pastor Maldonado: Holka vyjde levněji než nová sada pneumatik

Už sice nejezdí jako profík, závody má ale stále v krvi
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Díky titulu mistra Formule GP2 i díky štědré podpoře státních venezuelských podniků postoupil Pastor Maldonado roku 2011 do Formule 1. S Williamsem se mu o rok později nečekaně podařilo vyhrát Velkou cenu Španělska. V soukromém životě naprosto klidný a vyrovnaný člověk poté ještě tři roky v závodech Grand Prix předváděl svůj poněkud divoký styl a přístup, než dotace a trpělivost týmů definitivně vyprchaly. Několik let o něm nebylo slyšet, než se minulou sezonu objevil na scéně vytrvalostních závodů WEC a Le Mans.

Začátkem května 2019 se mu ve Spa podařilo vyhrát třídu LMP2, což znamenalo jeho největší úspěch v tomto šampionátu a jeho první vítězství od výše zmíněného triumfu v Barceloně. Výborná příležitost, aby si tento čtyřiatřicetiletý "ztracený syn motorsportu" popovídal s Romanem Klemmem, který jeho kariéru doprovázel od samých začátků.

Po sezoně 2015 jsi jaksi zmizel ze sportovního prostředí. Jak se ti dařilo?
Soustředil jsem se především na mou mladou rodinu a záležitosti mimo sport. Žijeme v Monaku a před několika měsíci dostala má starší dcerka sestřičku.

Takže musíš na závodníkovi Pastorovi juniorovi ještě zapracovat...?
Kdepak. Dcery jsou lepší! Jak u nás říkáme, „holka vyjde levněji než nová sada pneumatik“ (směje se po vítězství výborně naladěný Pastor).

Pastor Maldonado
- šampion série GP2 z roku 2010
- je prvním Venezuelcem, který vyhrál Grand Prix (Španělsko 2012
- závodit začal roku 2003 v italské sérii Formule Renault za stáj Cram Competition

Od minulého roku startuješ ve WEC...
Ano. Hned jak jsem Formuli 1 opustil, dal jsem si jeden velký cíl – Le Mans. Ale už nejsem úplným profesionálem. To, že se mohu čtyřiadvacetihodinovky účastnit, je takový malý zázrak. Musím poděkovat všem, kteří mi pomohli a stále pomáhají.

Ten závod pro tebe asi hodně znamená, že?
Je to tak. Když přemýšlím o mém závodění, tak je Le Mans na prvním místě. I na druhém a na třetím. A pozor, s naším vozem LMP2 tam nejedeme jen tak pro legraci. Minulý ročník ukázal, že tam můžeš i s LMP2 bojovat o vítězství. Roku 2018 jsme dojeli 9. a letos se chceme zlepšit. Má osobní ambice je jednoho dne v La Sarthe vyhrát!

Tvá forma a forma týmu DragonSpeed ve WEC se výrazně lepší, což zatím kulminovalo vítězsvím ve Spa...
DragonSpeed je sice jen malá organizace, cítím se tu ale výborně. Nechci přitom zastírat, že exploze naší formy a tento výsledek úzce souvisí s příchodem Anthonyho Davidsona. Jezdil mnoho let za tovární týmy a jeho přínos je gigantický. Měli jsme ale také trochu štěstí – náš set-up byl prostě pro strašlivé podmínky ve Spa jako dělaný. Sumasumárum jsme si vítězství s ohledem na vývoj minulých závodů zasloužili.

Je Mexičan Roberto Gonzales slabinou vašeho týmu?
Roberto je výborný chlapík a kamarád. Všem je ale jasné, že nemá mou nebo Anthonyho rychlost. Snažíme se mu pomáhat a vyhecovat ho k pokud možno nejlepšímu výkonu. Právě ve Spa jsme měli, s ohledem na něj, velkou kliku. Tým ho při závodě pustil do kokpitu jen na hodinku a nedosáhl tím o minutku předepsaného času. Mohli nás diskvalifikovat. Předčasné přerušení závodu kvůli počasí ovšem vedlo i k novému ustanovení Robertova minimálního času za volantem – a těsně to stačilo!

Jaký je tvůj názor na politickou situaci doma ve Venezuele?
Zapomeň na všechno to povídání ve zprávách o „levici“ nebo „pravici“. Jde jim všem jen o moc a v samozřejmě i o peníze. Táta, který mě dřív doprovázel na všechny závody, chce zůstat doma ve Venezuele. I proto se denně modlím za to, aby tam situaci vyřešili diplomaticky a ne násilím. To by bylo strašné...

- Roman Klemm -