Nejbohatší žena v Česku. Z účetní v rodinné firmě až k soudu o miliardy

Výroba železničních dvojkolí má jasnou jedničku v Evropě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rodina je základ státu, nikoli však podnikání. Chtělo by se dodat. Dnes konkurenčně nejbohatší žena v České republice s majetkem 5,4 miliardy korun drží ve své moci firmu, jež vyrábí železniční kola do celé Evropy. Cesta k moci však nebyla a není vůbec jednoduchá. Své o tom ví i nejbohatší žena v České republice Jitka Cechlová Komárková. 

Jitka Cechlová Komárková dnes drží pozici té vůbec nejbohatší ženy v zemi. Za svoji pozici však vděčí rodinnému impériu. Z pozice účetní KKCG svého bratra Karla Komárka mladšího a jejich otce Karla Komárka se dostala k vedení největšího výrobce železničních dvojkolí v Evropě.

Rodina však ne vždy drží při sobě a aktuálně se právě kvůli společnosti Bonatrans Group vedou spory až u lichtenštejnského Nejvyššího soudu.

Život plný paradoxů

Ona sama se na veřejnosti k celému sporu se svým otcem nevyjádřila přes pět let. Vše je o to paradoxnější, že spolu bydlí ve stejné luxusní vile ve Velkých Popovicích.

Spor miliardářské rodiny je tak opravdu pikantní. Otec totiž obvinil svoji dceru z velmi sofistikovaného podvodu, kterým měla získat moc nad firmou, jež počítá každoroční zisky v miliardách.

Vlastnické problémy však vznikly už dávno předtím. Třetí nejbohatší Čech Karel Komárek mladší se totiž ve sporech o obrovskou společnost KKCG nepohodl se svým otcem, a tak se spolehlivý stroj na miliardy musel rozdělit.

Strojírenská část padla do náruče otci, bratru Františku Komárkovi a právě dceři Jitce. Ta hned po střední škole nastoupila na pozici účetní, ale dnes za poněkud kontroverzních okolností ovládá trh s výrobou železničních kol v Evropě.

Vše v tichosti

Na veřejnost se celá rodinná sága dostává jen v podobě drobných úniků informací a několika kusých vyjádření. Nejaktivnější jsou v tomto ohledu otec Karel Komárek a manžel žalované Aleš Cechl.

"Nikdy bych nevěřil, že je něco takového schopná udělat. Zneužila moji důvěru tím nejpodlejším způsobem." Ona sama se však k celému případu vůbec nevyjadřuje, a tak jsou slova jejího manžela v podstatě jediná, která naznačují pohled nejbohatší ženy v České republice. “Nikdy se neudělalo nic proti jeho vůli, je to naprostý nesmysl, pan Komárek zcela jistě věděl, co podepisuje.”

Vzhledem k tomu, že se o celý případ vedou spory u Nejvyššího soudu v Lichtenštejnsku, lze o těchto slovech pochybovat. O co vlastně jde?

Železnice vynáší

Bohumínská společnost Bonatrans není ledajakou firmou. V roce 2016 se totiž výrobci železničních dvojkolí mohli pochlubit tržbami ve výši 8,4 miliardy korun. Zisk se tak ročně pohybuje kolem jedné miliardy korun a to už je velmi slušná vizitka.

Když se dělilo rodinné impérium, kde právě společnost Bonatrans figurovala, našla si Jitka Cechlová Komárková cestu, jak se postavit do jejího čela. Podle otce využila jeho důvěru a ve spolupráci se svým manželem vymysleli složitý, leč funkční systém, jak největšího hráče na evropském trhu ovládnout.

Skrze kauzu Paradise papers se na veřejnost dostal zajímavý pavouk provázaných firem ze zahraničí, díky nimž se daří legálně vyvádět dividendy z Bonatransu bez zdanění.

Nejbohatší bratr

Jeden z poškozených je i její bratr Karel Komárek mladší. Třetí nejbohatší muž v České republice se tak pravděpodobně postaví v lichtenštejnském soudním sporu proti vlastní sestře. Ten zatím vychází v její prospěch, ale přítomnost mocného bratra by jí mohl situaci ztížit.

Mlha v celém případů vzniká hlavně díky neochotě celé rodiny sdílet informace veřejnosti. Firma, jejíž produkty mají zákazníky v Chicagu, Novém Zélandu, Indii, Francii, Německu a v celém Česku je tak sice kvalitním strojem na peníze, ale její vedení nestojí na pevných základech.

Nejbohatší žena v České republice je tak proslavená rodinným sporem, vystřiženým jako z nekonečného seriálu Dallas. Její manažerské schopnosti jsou tak možná nespravedlivě upozaděny.