Miliardář, který pracuje pro nejbohatšího Čecha. Podnikatel, kterému je dobře na čínském a ruském trhu

Jiří Šmejc patří mezi nejbohatší Čechy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Být společníkem nejbohatšího Čecha zní jako lukrativní byznys. Podobnou spolupráci však nezískáte zadarmo a miliardář Jiří Šmejc o tom něco ví. Jeho majetek totiž zásadně ovlivňují dva muži. Petr Kellner a Karel Komárek.

Po studiu na vysoké škole Šmejc nečekal dlouho, aby se pustil do světa podnikání. Pro začátek se rozkoukával rovnou v místě svého narození. Honosné Karlovy Vary a jejich hotely se staly cílem jeho prvních podnikatelských krůčků. Stál u zrodu firmy, která zaváděla informační systémy do hotelů, a sám také držel podíl v tom vůbec nejslavnějším, Grandhotelu Pupp.

Svou troškou do mlýna také přispěl ve firmě, která konsolidovala poněkud chaotické vlastnictví po kupónové privatizaci. Jeho podnikání tak mělo pod kontrolou majetek několika velmi zajímavých průmyslových firem po celé České republice.

Televizní investice

Před rokem 2000 Jiří Šmejc vytušil, že zajímavým podnikatelským artiklem může být televize. Kapitálově tak v roce 1999 vstoupil do TV NOVA, kde se stal generálním ředitelem servisní organizace Česká produkční 2000 a zároveň působil jako jednatel v CET 21, což byl držitel vysílací licence.

Pomalu se tak sbližovaly cesty dvou úspěšných manažerů, kteří spolupracují dodnes. V roce 2002 totiž do TV NOVA vstoupila skupina PPF v čele s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Oba muži se dohodli na vykoupení zbylých akcionářů, a tak v té době de fakto ovládli celou televizi. Zároveň se zde datují jejich společné podnikatelské aktivity.

Vykoupení

Jiří Šmejc ale nebyl přidružen pouze k jednomu českému miliardáři. Jeho majetek totiž stoupl i díky Karlu Komárkovi, s kterým velmi úspěšně podnikal v oboru loterie.

Komárek se však se Šmejcem v posledních letech názorově rozcházel, což vedlo k tomu, že Komárek od Šmejce vykoupil 25 procent akcií Sazka Group a část této sumy mu vyplatil 67 procenty chorvatské sázkové společnosti SuperSport. Jiří Šmejc však v posledních letech obchoduje hlavně  s Petrem Kellnerem a nebojí se zabrouzdat až do Ruska.

Nejbohatší Čech

Když společně s Petrem Kellnerem prodávali TV NOVA v roce 2005 společnosti CME za miliardu dolarů, uzavřelo se partnerství, které existuje dodnes. Jiří Šmejc je dnes spolumajitelem PPF Group, kde drží 5 % akcií.

Není tak náhodné, že politická loajalita k Rusku a Číně má svoje podnikatelské zázemí. Jiří Šmejc totiž pracuje výhradně z Moskvy, kde rozvíjí aktivity společnosti Home Credit, které se v Ruské federaci velmi daří. Kellner v podstatě předal Šmejcovi veškerou zodpovědnost za řízení firmy, kde si Rusové velmi rádi půjčí nějaký ten finanční obnos. Stejně tak funguje Home Credit i v Číně. 

Jiří Šmejc se v kontextu podnikatelských aktivit s Čínou připomněl poněkud kontroverzním prohlášením, kdy na tiskové konferenci zcela otevřeně hovoří o tom, že PPF a Home Credit stojí na začátku česko-čínských vztahů.

Není tak překvapením, když pan prezident Miloš Zeman na schůzkách v Číně má za doprovod právě Jiřího Šmejce či Petra Kellnera.

Za odpočinkem

Když vlastníte majetek v hodnotě kolem 17 miliard korun, tak je potřeba si trošku podnikatelsky odpočinout. Jedna z těchto dovolenkových aktivit je vlastnictví luxusního resortu Velaa. Jedná se o ostrov v Indickém oceánu, který patří pod Maledivy. Tento byznys však občas destabilizuje místní politika.