Tvrdý jako Kellner. Majitel nejslavnější české tužkárny nejdříve nemohl najít práci

Podnikatel roku 2014 Vlastislav Bříza
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ten, kdo nedržel v ruce tužku z továrny KOH-I-NOOR, jako kdyby nebyl. Fenomén mezi tužkami a jedna z nejtradičnějších firem na našem území dnes patří miliardáři, který ji pořídil od nejbohatšího Čecha. Sám Vlastislav Bříza disponuje majetkem kolem 4,6 miliard. Jak výnosný je obchod s tužkami v 21. století?

Vlastislav Bříza kdysi přišel do Českých Budějovic a nemohl najít práci. Dle jeho slov náhodou zabloudil do Koh-i-nooru a začal zde pracovat. Jeho požadavek byl, aby se půl roku pohyboval ve výrobě. Díky tomu získal potřebný přehled o tom, jak celý kolos funguje.

Vystudovaný konstruktér spalovacích motorů začal jako konstruktér i v českobudějovickém Koh-i-nooru. Postupně stoupal až na pozici generálního ředitele, až v roce 2000 celý závod odkoupil od Petra Kellnera.

Svůj majetek následně rozšířil i o Koh-i-noor holding, která svoji činnost rozšiřuje v oborech energetiky, zdravotnictví a nemovitostí. O vedení tohoto holdingu se Bříza dělí se svými dvěma syny Davidem a Vlastislavem mladším a synovcem Robertem Zábojem. Jak se z konstruktéra stane jeden z nejbohatších mužů v České republice?

Od 18. století…

Koh-i-noor Hardtmuth a.s. se datuje od roku 1790, kdy ji ve Vídni založil Josef Hardthmuth. Rakouský architekt, vynálezce a průmyslník byl dokonce stavebním ředitelem knížete Lichtenštejna. Nejvíce se však do světa zapsal svojí firmou na výrobu tužek.

Jeho recept na výrobu tuhy do tužek je patentován již od roku 1802. Nejdříve po jeho smrti převzala firmu jeho žena a následně jejich syn. Ten udělal pro naši krajinu zásadní krok. Ve 40. letech 19. století přesunul výrobu do Českých Budějovic. Od té doby je s Českem spjatá až dodnes…

Nejbohatší Čech

Když v průběhu skočíme o několik desítek let dál, dostaneme se do roku 1945, kdy byla firma znárodněna. Na svobodné podnikání musel Koh-i-noor čekat až do roku 1992, kdy přešla zpět do soukromých rukou.

Svou roli zde zahrál také Petr Kellner, který celou firmu za několik stovek milionů prodal v té době generálnímu řediteli Vlastislavovi Břízovi. Ten tak nově vytvořil prostředí rodinné firmy, kterou už znal od roku 1989 jako její zaměstnanec. Do řízení podniku zapojil i své syny a nadále se celý holding nebojí rozšiřovat. Už dávno totiž nejde jenom o tužky.

Tužky a pivní etikety

Když se řekne Koh-i-noor, tak si většina lidí představí zcela přirozeně tužky a jiné psací potřeby. Pod rukama Vlastislava Břízy se však rádius podnikatelských zájmů ve společnosti Koh-i-noor holding rozšířil do více než 80 zemí a zaměstnává kolem 2 300 lidí.

Úplným základem zůstavají gumárny, tuhárny, ale také tiskárna, která tiskne třicet procent pivních etiket v České republice. Velmi silnou větví holdingu je společnost GAMA, která se soustředí na zdravotnictví, kde se firma zaměřuje na vývoj  a výrobu jednorázových zdravotnických, laboratorních a veterinárních potřeb z plastu.

V energetické oblasti je holding největším distributorem propan-butanu v České republice. To, co si lidé představí pod značkou Koh-i-noor, jsou však stále hlavně psací potřeby - a není se co divit. Dodnes jich totiž ročně vznikne až 250 milionů.

Společnost tak generuje roční obrat přes tři miliardy korun. Vlastislav Bříza byl v roce 2015 vyhlášen Podnikatelem roku. O Petru Kellnerovi prohlásil, že je tvrdý obchodník, ale že když šlo o vyjednávání konečné ceny za Koh-i-noor, uměl být stejně nekompromisní. Částka nebyla nikdy zveřejněna, ale údajně se pohybovala v řádech stovek milionů korun.