Morgan Freeman trpí závažnou chronickou chorobou. Má nesnesitelné bolesti

Morgan Freeman trpí fibromyalgií
  |   zajímavost

Světově uznávaný herec Morgan Freeman bojuje s vážnou chorobou, která se projevuje velmi nepříjemnými symptomy. Jeho profese se v něm nezapře, příznaky se totiž snaží skrývat. Musel se vzdát většiny svých koníčků, pozitivní přístup k životu ho ale neopouští.

Hollywoodský herec na tom není zrovna nejlépe. Jeho nepříjemný zdravotní problém, který ho vyřadil hned z několika běžných činností, herci způsobila autonehoda, která jeho chronický stav odstartovala, informoval web Express.

Ačkoliv se svůj zdravotní stav snaží držet pod pokličkou, je známo, že trpí fibromyalgií, na kterou neexistuje léčba, a bude se s ní tak muset potýkat do konce života.

Jedná se o nemoc, která způsobuje dlouhodobé bolesti po celém těle. Svou diagnózu okomentoval v rozhovoru pro časopis Esquire.

„Musím se zkrátka zaměřovat na ty pozitivní věci. Pořád mohu hrát golf a stále ještě mohu chodit po zemi, to mě dělá šťastným,“ řekl Freeman pro časopis Esquire„Mám fibromyalgii. Tady, po celé délce paže, tam je to nejhoší, skoro k nevydržení,“ dodal.

Dříve miloval plachtění, ve své nynější zdravotní kondici už ale není schopný loď uřídit. Tohoto koníčku se tak, stejně jako mnohých jiných, musel po diagnóze vzdát.

Často se prý snaží předstírat, že ho nic nebolí, i když je tomu právě naopak. Zkrátka nechce, aby na něm někdo poznal, že je nemocný.

Fibromyalgie

Tento stav je s největší pravděpodobností způsobený problémem s předáváním signálů o bolesti v těle mezi mozkem a míchou. Lidé trpící touto nemocí totiž pociťují bolest zcela jinak než zbytek populace.

Fibromyalgie totiž dokonce i mírnou bolest zesiluje a dělá ji tak téměř nesnesitelnou, zároveň může tento stav doprovázet i syndrom dráždivého tračníku, bolesti hlavy, nebo dokonce migrény.

Pacientům s fibromyalgií může pomoci lehká fyzická aktivita, bohužel ale v současné době nelze zcela vyléčit. Pacienti si mohou pouze ulevit od nepříjemných pocitů léky na bolest, terapiemi a antidepreanty.

Dále jim mohou pomoci i dechová cvičení nebo meditace.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Amy Winehouse nezničila jen závislost. Poslední ránu jí ale zasadil někdo, od koho to nečekala.

Klíčová slova: