Noční starosta Štern: Dlouhá není Stodolní, turisty je třeba dostat z centra Prahy

Alespoň jednou týdně je noční starosta v terénu, alespoň má doma "omluvenku"
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Od ledna letošního roku má Praha nočního starostu. Představit si pod tímto pojmem můžeme cokoli. Třeba chlápka, který večer rozsvěcí lampy a s ranním rozbřeskem je zhasíná. Prací Jana Šterna, který dříve vedl velká kulturní centra jako například Stalin, je však něco úplně jiného. Co přesně a jak je zatím spokojený? Co podle něj noční Prahu nejvíce trápí a jakou cestou by se měla vydat?

/ROZHOVOR/ Už téměř rok jste nočním starostou Prahy, jste zatím spokojený?
Dá se říct, že ano. I když je jasné, že to může být vždycky lepší. Jde o úplně novou agentu, nová témata, lidé si musí zvykat, že se věci na této úrovni začínají řešit. Začátek je ale většinou pomalý, rozjezd trvá. Navíc já nemám žádné speciální pravomoci, jsem na vše vlastně sám. Nemohu přijít, bouchnout do stolu a myslet si, že se kolem mě začne točit svět. Tak to určitě není.

Jak už z názvu vaší funkce vyplývá, měl byste řešit problémy spojené s nočním životem metropole. Můžete to popsat detailněji?
Pokud jde o ty problémy, tak ty nejsou ničím novým. Bohužel pokusy, které na magistrátu byly, zatím nikam nevedly a nic se pořádně nevyřešilo. Proto současné vedení přišlo s nočním starostou. Já mohu otevírat palčivá témata a vytvářet prostor ke komunikaci, zvát zainteresované lidi k jednomu stolu. To se daří a právě to byla od začátku priorita.

Dobře, tak pojďme konkrétně. Dlouhá ulice...
Určitě, kultivovat prostředí v historickém centru je zásadní. Praha 1 po tom právem volá dlouho. Od začátku jsme jednali s provozovateli, vzniklo sdružení SOHO, které zastřešuje velkou část podniků v této oblasti. Berou nás teď jako partnera, což je skvělé. Ne každému se to líbí, ale myslím si, že jde o správnou cestu. Dali jsme dohromady seznam věcí a opatření, které se začínají implementovat do reálného života. Některé, jako například zabezpečení před samotnými podniky, si provozovatelé zajistí sami, s dalšími pomáháme my.

Jan Štern
- jeho funkce nočního starosty je neplacená, agenda je součástí práce asistenta radní pro kulturu Hany Třeštíkové
- pracoval na ministerstvu zahraničí, byl u vzniku kulturních center Stalin a Containall
- v komisi nočního starosty jsou kromě Šterna například radní Prahy 1 David Skála, ředitel strážníků Eduard Šuster, kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko a další lidé
- funkci nočního starosty vykonává od 1. ledna 2019

Zkusme zase konkrétní opatření, se kterými může pomoci magistrát...
Řešili jsme třeba, jak by se dal vymezit nějaký prostor před podniky, kam by mohli jít lidé kouřit. Aby byl nějaký řád a bylo jasné, že hospodský za to přebírá odpovědnost. Shodli jsme se, že to je problém, a jako první krok již podniky posílily své ochranky před vstupem do podniku s cílem kouřící hosty tišit. Naopak, co se nepovedlo, a to mě velmi mrzí, je omezení dopravy, případně rovnou zákaz vjezdu na určitá místa. Vezměte si, že konkrétně Dlouhou ulicí projedou v noci stovky aut během hodiny. Jezdí stále dokola, což znamená hluk, ale i znečišťování ovzduší.

A to je úplně „u ledu“, nebo se ještě řeší jiné alternativy?
Výsledkem debat je, že by mělo dojít k osazení výsuvných sloupů v oblasti, kam by se dostali jenom rezidenti. Věřím, že tohle dotáhneme do konce.

Co odvést zábavu úplně z centra? Příkladem může být klub SaSaZu v Holešovicích, nebo to není správný směr uvažování?
Naopak, toto by byla naprosto dokonalá varianta. Město má spoustu brownfieldů, kde by mohly vznikat zábavní haly či komplexy. Přesně tak, jako je to v Holešovicích. Umožní to další rozvoj nočního života a zároveň odvede davy z centra. Já mám jako vzor Amsterodam, kde je rozvoj nočního života dál a právě je tam hodně oblastí, které jsem teď popsal. Funguje tam systém licencí pro podniky. Abyste mohl dostat čtyřiadvacetihodinovou, tak musíte mít diskotéku, bar nebo cokoli mimo centrum města. Je to nástroj, který se mi líbí.

Určitě super, ale co dopravní obslužnost? Představa, že mrznu půl hodiny v Holešovicích na tramvajové zastávce, je dost děsivá. A v osmnácti na taxíka „do civilizace“ mít nemusím.
To je samozřejmě pravda. Pokud by něco takového mělo vzniknout, musí jít ruku v ruce spolupráce i s dopravním podnikem a řešit obslužnost nočních linek. Mluvím teoreticky, samozřejmě žádný takový projekt teď na stole není. Myslím, že není problém jezdit v noci MDH, ale musí jezdit často. Každopádně my nejsme před otázkou, že centrum bude přetížené za deset let. To se děje právě teď a bude jenom hůř, lidí přibývá a tento trend bude pokračovat. Rozprostřít je po městě je proto nutnost.

Jedna z dobrých myšlenek je karta pro turisty, které by je v podstatě navigovaly, kam mohou jít. Povede se realizace?
Souhlasím s tím, že tento nápad je dobrý a hlavně vyzkoušený v zahraničí. Taková karta může mít i další funkce. Turista si kartu zaplatí před příjezdem do Prahy, má tam na víkend předplacené MHD, vstupy do různých klubů, třeba i slevy a tak dále. Jako součást této karty bych viděl aplikaci, která i pro hodně lidí bude vhodnější. A už máte komunikační kanál, kdy prostřednictvím notifikací můžete zasílat různá sdělení. Mimo jiné i o tom, že v deset večer začíná noční klid. Pro nás se to zdá jako banální informace, ale spousta cizinců o tom nemá ani tušení. Nic takového neplatí celosvětově ani celoevropsky, každá země si to určuje podle sebe. Víme o tom, že mnoho turistů je překvapeno, když za nimi přijde strážník a řeší to s nimi.

Faktem je, že asi dost cizinců má pocit, že Dlouhá je něco jako party zona...
Přesně tak to je. My k nim informace, jak to u nás chodí, musíme dostat. Proto jsme také rozjeli informační kampaň, kde jsme na lidi apelovali, aby noční klid dodržovali. Podniky nám vyšly vstříc, vyvěsily si vizuály, pouštěly spoty na svých obrazovkách. Dokonce se mi začali sami soukromníci ozývat, že by se také rádi zapojili. Protože cizinec opravdu v Dlouhé může mít dojem, že je v podobné ulici, jakou je Stodolní v Ostravě. Tam si může dělat co chce, nikdo tam nebydlí.

Existuje něco jako srovnání „noční ekonomiky“? Kolik noční život Praze přináší peněz?
Ještě ne. Chtěli jsme udělat analýzu, ale zatím jsme se k tomu bohužel nedostali. Jako takhle, neobjevujeme Ameriku, v jiných městech přesně vědí, o co jde. Londýn, Amsterdam a další vyspělé metropole mají spočítáno, kolik jim noční život přináší. Je to specifická oblasti, která byla donedávna brána spíš jako něco trpěného. Jenže se jasně ukazuje, že jde o důležitou součást. Mnoho lidí žije v noci. Už to dávno nefunguje tak, že se v noci pracuje a v noci spí. Podnikatelé, zaměstnanci, konzumenti a další, to je obrovská skupina lidí, kteří žijí v noci a jsou součástí ekonomiky.

Když ještě zůstanu u té analýzy, kdo by měl být partnerem města v tomto ohledu?
Institut plánování a rozvoje. Tam jsou lidé, kteří jsou schopni tyto analýzy dělat. Jenže jsou zavaleni prací. V každém případě je to věc, kterou bychom moc chtěli dotáhnout do konce.

Primátor Zdeněk Hřib:
„Jsem rád, že se Praha inspiruje světovými metropolemi a po vzoru například Amsterdamu a Londýna zřídila na začátku roku 2019 komisi pro nočního starostu. Postupně tak dochází k posílení bezpečnosti v ulicích Prahy v noci. Praha je moderní metropolí a aspiruje na to být trendy 24hodinovým městem.“

Pomáhá vám vaše původní profese organizátora kulturních akcí či provozování center jako Stalin a Containall?
Ano, je to jeden z důvodů, proč jsem byl osloven. Znám prostředí, což je podle mě důležité. Noční starosta je vlastně i člověk, který by měl „shora“ vyvolat pocit důvěry. Bylo tedy důležité, aby se funkce ujal někdo, kdo má v této branži historii, lidi zná a oni znají jeho. A rozumí problémům nočního života.

Máte nějaké další politické ambice? Jasně, noční starosta oficiálně není politickou funkcí, ale co si budeme povídat, že...
Popravdě řečeno politické ambice nemám. Láká mě práce pro město, rozumím tomu, co noční život potřebuje, co ho trápí. Přišlo mi skvělé, že člověk v této funkci může něco vybudovat, ale není v roli politika, který dělá zásadní rozhodnutí. Dávám dohromady projekty, dělám návrhy, předkládám nápady a politický boj se odehrává jinde.

Té politizaci se ale úplně nevyhnete. Například pan Čižinský dostal „naloženo“, že jste jeho kůň, protože Stalin a tak dále.
Máte pravdu, ta má představa se tak úplně nenaplnila. Ale já jsem se nikdy nijak netajil tím, co jsem dělal v minulosti. Po nástupu do funkce nočního starosty jsem všechny vazby jinde ukončil. Jasně, když bude někdo chtít, může i na mě něco vytáhnout. Na druhou stranu, minulost přeci máme všichni, nespadli jsme sem z Marsu. A znovu opakuji, že pokud chcete dělat dobré věci pro noční život v Praze, musíte problematiku znát.

Vy jste někde říkal, že politika noční Prahy by se měla řešit zároveň s cestovním ruchem. Jak to myslíte?
Jsou to spojené nádoby. Vždyť jsou to právě turisté, kteří tvoří velkou část nočního života v Praze. Takže noční život by měl být zasazen do širší strategie cestovního ruchu, jinak to postrádá smysl. Politiku cestovního ruchu je třeba redefinovat, nastavit na potřeby současného města. Už to není tak, že je sem třeba dostat co nejvíce lidí. To bylo před deseti, dvaceti lety. Dnes je pozice Prahy jiná, musí se soustředit na rozmístění turistů po městě a na to, jak je sem dostat i mimo vrcholy sezony. O to by nám mělo jít především.