Pět let od propuštění Jiřího Kajínka: Co dnes dělá kromě toho, že se bude ženit?

Jiří Kajínek s partnerkou
  |   osobnost

Dvacet tři let strávil ve vězení, prezidentskou milost mu udělil až před pěti lety Miloš Zeman. A to, ačkoliv se dušoval, že to nikdy neudělá. Jiří Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy, dostal tehdy doživotí. Dnes je z něj omilostněný vězeň, televizní celebrita a dokonce influencer s vlastním kanálem na platformě Youtube. 

Pochybnosti o jeho vině se objevovaly od začátku, až jeho poslední útěk z vězení ale vyvolal v médiích celou řadu spekulací a fám. Převládal názor, že se stal Kajínek součástí komplotu a sám vraždy nespáchal. Soudy ale všechny návrhy na obnovu řízení zamítly. 

Zeman tvrdil, že žádné milosti nebudou

Nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro BBC v roce 2001 řekl: „Ten spis, ten mě o tom přesvědčil, tam sehráli policisté velmi podivnou roli. Nemyslím tím policii jako sbor, ale několik kriminalistů z Plzně, velmi záhadnou roli. Dokonce si troufám říct svůj soukromý úsudek. Pokud tu vraždu nespáchal pan Kajínek, tak ji spáchal asi někdo z policie.“ Řekl to v době, kdy bylo otevření případu ze strany Miloše Zemana označováno za populismus. 

„To byl evidentně případ, kdy někteří policisté spolupracovali s podsvětím,“ dodal. Poprvé se o milosti pro Kajínka prezident Miloš Zeman zmínil 6. dubna 2017 občanům v Čáslavi. Udělil mu ji 23. května 2017. Na začátku svého funkčního období přitom Zeman řekl, že udílení milosti považuje za přežitek.

Ve filmu Kajínek měl hrát původně sám sebe, zamítla to vězeňská služba

Ještě, než byl vůbec odsouzený za dvojnásobnou vraždu, byl usvědčeným recidivistou. Vinu za dvojnásobnou vraždu nikdy nepřiznal, přesto ho soud odsoudil na doživotí. Policii tehdy obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. V říjnu 2000 utekl Jiří Kajínek z přísně střežené věznice Mírov. Zadržen byl až na začátku prosince.

Několikrát žádal o obnovu procesu, ale neúspěšně. Natočen byl o něm dokonce celovečerní film Kajínek, který režíroval Petr Jákl. Kajínek pro rozhovor s Expres.cz uvedl, že ho původně měl režírovat Filip Renč, který si přál, aby si tam zahrál sám sebe: „Ten za mnou byl ve vězení ve Valdicích a říkal mi: Mně by se nejvíc líbilo, když byste hrál ve filmu sám sebe. Byl by to světový unikát. Na to jsem odpověděl, že to nejde, protože jsem za prvé ve vězení a za druhé nejsem herec. Filip Renč na to tehdy řekl, že to není problém, protože bych nic nehrál, byl bych sám sebou. Tehdy se to snažili nějak zařídit, což vězeňská služba nepovolila.“ 

Chystá se velká sláva, místo ještě snoubenci nemají

V rozhovoru pro portál Extra.cz přiznal Kajínek v květnu 2022, že ho čeká nádherná událost – svatba„Nyní to není o tom zda, ale kde. To je otázka našich rozhovorů. Zda je rozhodnuto. Svatba bude. I když dokud se tak nestane, tak se může stát cokoliv,” řekl. Jeho vyvolenou je klinická psycholožka Magda Gubová, se kterou se Kajínek zná už 45 let a z toho 17 let ho navštěvovala pravidelně ve vězení.

Když Kajínka propustili, vzala ho k sobě do Brna a od té doby spolu bydlí. Děti nemají. „Uvažujeme i svatbu na Zanzibaru, máme tam známé, koupili bychom jen letenky,“ řekl. Dodal ale, že má problém lítat a v letadle vydrží maximálně čtyři hodiny. Své slávy dokázal brilantně využít. Dnes má Jiří Kajínek svůj kanál na platformě youtube.com, kde má více než 50 tisíc sledujících. 

Zdroj: extra.cz, bbc.co.uk, idnes.cz, expres.cz

KAM DÁL: Sériový vrah Václav Mrázek: Vzrušovalo mě, že mrtvola ženy je k znásilnění poddajná.

Klíčová slova: