Vzestupy a pády Mileny Dvorské: Pohádková Maruška zemřela na stesk po milované dceři

Milena Dvorská si zahrála v necelých 16 letech Marušku
 

Milena Dvorská patřila mezi nejnadanější české herečky a před kameru se postavila už v necelých šestnácti letech. Svými havraními vlasy a dokonalým půvabem okouzlila i Jana Wericha, který mladičkou začínající herečku obsadil do pohádky Byl jednou jeden král. Od té chvíle šla Milena Dvorská z role do role. Zatímco ve filmech excelovala, její soukromý život nebyl ani zdaleka tak perfektní. 

Herečkou náhodou?

Milena Dvorská se narodila v roce 1938 v Prostějově a studovala zdravotnickou školu. Jednou se šla podívat do místního divadla na představení Jana Wericha a rozhodla se, že si k umělci zajde pro podpis. Jan Werich byl z mladičké Mileny tak unesený, že jí nabídl roli Marušky v pohádce Byl jednou jeden král z roku 1954.

V roce 1956 se Milena rozhodla, že odejde ze zdravotnické školy, a přihlásila se na DAMU, kam ji vzali bez maturity. Po roli Marušky šla její sláva strmě nahoru a Milena Dvorská natáčela jeden film za druhým. Mladá a talentovaná dívka s rozkošným obličejem, pronikavýma očima a havraními vlasy dokázala okouzlit nejednoho režiséra. 

Nešťastný soukromý život 

Herečka Milena Dvorská se během studií zamilovala do exotického Bulhara Orfeiema Cokova a strávila s ním bouřlivých pět let. Milena zjistila, že je s Cokovem těhotná, ale ten se rozhodl nadále žít v Bulharsku a Milena stála před nejtěžším životním rozhodnutím. Nakonec se rozhodla, že svoji dceru dá na výchovu k rodičům.

Později toho rozhodnutí litovala, protože dcera Lucie si vytvořila s prarodiči úzký vztah a k vlastní matce byla chladná. Milena Dvorská se později vdala za Josefa Krause, se kterým měla syna Jakuba. Její vztah s dcerou se ale stále zhoršoval a čím dál tím složitěji k sobě obě dvě hledaly cestu. 

Dcera skončila v sektě a Dvorské puklo srdce steskem 

V roce 1989 se dcera Mileny Dvorské Lucie zamilovala do studenta FAMU Jana Dvorského. Jan později založil sektu a nechal si říkat Parsifal Imanuel. Lucie s ním utekla do ciziny a porodila neuvěřitelných osm dětí. Milena Dvorská hodně těžce nesla, že se nemůže vídat se svojí dcerou Lucií, a několikrát ji prosila, aby se vrátila.

Lucie však na žádnou prosbu nereagovala. Kdysi krásná herečka chřadla a rolí ubývalo. Dvorská začala sahat po láhvi a prášcích. Pohádková Maruška do poslední chvíle doufala, že se s dcerou shledá. To se však nestalo. Těsně před smrtí Dvorskou navštívila její prvorozená vnučka Julie. Říká se, že Miladě Dvorské puklo srdce steskem. Její největší přání se nikdy nevyplnilo. 

Klíčová slova: