Tomáš Etzler: Číňané umí trpět, ale jednou to bouchnout musí

V roce 1999 mu byla nabídnuta práce v CNN, kterou přijal a začal pracovat jako řidič a později jako editor zpráv. Poté působil jako produkční CNN na Haiti, v Iráku a v Afghánistánu
 

Jako první Čech dostal Cenu Emmy, kterou získal jako člen produkčního týmu CNN za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN. Ta umožňuje mobilní živé vstupy bez přenosových vozů. Tomáš Etzler je světoběžník a dnes už také odborníkem na Čínu, kde dlouhé roky žil a pracoval. Falšuje Čína statistická data? Doporučil by návštěvu této země? Je dobré zde podnikat?

Tomáš Etzler pracoval jako novinář České televize a CNN. Proslavil se svými reportážemi z Číny, kam se původně  přestěhoval za svou třetí manželkou, zpravodajkou švýcarské televize Barbarou Lüthiovou, pro kterou pracoval jako kameraman.

Nově vydal dokumentární film Nebe a knihu Novinářem v Číně. S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si povídali o současné Číně, její politice a společenském vývoji. Tomáš Etzler v rozhovoru podrobně popsal své osobní zkušenosti a zasadil je do širších souvislostí. Díky tomu vznikl unikátní podcast nabitý informacemi.

Jak Čína zbohatla? Otevřela se kapitalismu a západnímu světu? Jak funguje bodový systém sociálního kreditu? Proč je to "Orwell na steroidech"? Jaký má Čína vztah se Severní Koreou a dalšími státy? Probíhá v čínské komunistické straně vnitřní boj?

Rozhovor najdete zde:

KAM DÁL: Danuše Nerudová: Potřebujeme štíhlý a efektivní stát.

Klíčová slova: