Ivan Gabal znovu do parlamentu? Důvody, proč byste ho měli volit

Ivan Gabal chce ze Středočeského kraje udělat místo naprůměrné kvalit života. Dovolíte mu to?
Zobrazit fotogalerii (4)
  |  Komerční sdělení

Dnes není příliš mnoho politiků, kteří by chtěli dosáhnout cílů bez intrik, hádek a falše. Ivan Gabal, který v nadcházejících volbách kandiduje za KDU-ČSL ve Středočeském kraji, se o to chce přesto pokusit. Snad i proto ho podporují známí a úspěšní lidé nejrůznějších profesí.

Možná s ním nemusíte ve všem souhlasit. Určitě ho však budete poslouchat až do konce a pak se zamyslíte nad tím, co Ivan Gabal říká. Zkrátka proto, že ze sebe vyzařuje něco jako zvláštního, co vás k tomu prostě "přinutí". Co si vlastně myslí o problémech, které Česko trápí? Proč bychom ho měli jít volit, čím je tak jiný?

IVAN GABAL
- narozen 1951
- sociolog
- ženatý, manželka Jana Hybášková
- do roku 1989 Československá akademie věd
- po roce 1989 Občanské fórum, Kancelář prezidenta ČSFR Václava Havla
- 2013 poslanecká sněmovna, nestraník za KDU-ČSL

Co jste se v parlamentu jako poslanec naučil?
Čtyři parlamentní roky mne vyučily pokoře k různosti názorů. Pokud chceme uspět, musíme se dohodnout, ne hádat. Podmínkou je trpělivost naslouchat, věcně argumentovat a formulovat praktické cíle.

Měli bychom zůstat v srdci Evropy?
Svět je v pohybu a my se chceme držet Západu jako civilizované perspektivy pro každého z nás a pro vše, na čem nám v této zemi záleží.  

Má být Ústava vždy nad politikou?
Evropanství tkví i v respektu k pravidlům. Podřízení politiky Ústavě je princip demokratického právního státu. Platí pro každého, pro poslance, pro parlament i pro prezidenta a vládu. Zde neslevím.

Co je základem vaší práce v parlamentu? 
Páteří mojí práce je kontrola armády, policie i tajných služeb tak, aby nám sloužily a nevládly. Je pro mne důležité, aby lidé měli k represivním složkám a jejich parlamentní kontrole důvěru, neměli strach. Proto pracuji důsledně, padni komu padni.

Žijeme ve státe, který dává spravedlnost všem?
Od roku 1989 se stalo dobré i špatné. Uchovejme dobré, napravme špatné. Potřebujeme v tom být zajedno a také dle toho konat, dnes a denně. Právní stát musí dát spravedlnost všem bez rozdílu. Tam ještě nejsme, ale musíme se snažit. Ani obnovenému blahobytu se netěšili a netěší všichni, kdo mohli. Dost se kradlo. Stát by jinak vzkvétal v infrastruktuře, ve školství nebo veřejné správě, namísto zaostávání. Je naší morální povinností lépe se postarat o ty, kdo se starat o sebe již nemohou. Jejich počet roste a jednou k nim budeme patřit i my. 

Co je důležité pro Středočeský kraj? 
Dobré soužití Středočechů s Prahou je nutnost, která nestačí. Vlastní iniciativa a rozvoj středočeských měst a obcí - služby, školství, e-government i dopravní dostupnost - mohou udělat z tohoto regionu místo nadprůměrné kvality života pro všechny, kdo zde žijí. Leccos se udělalo, ale je třeba v tom jít podstatně dál.

Kdo ho například podporuje?

  • Zdeněk Tůma (bývalý guvernér ČNB): Měl jsem radost, že se Ivan Gabal pustil do aktivní politiky, a mám ještě větší radost, že je připraven v tom pokračovat. Lidí, kteří vědí, kde je Západ a kde Východ, je tam pořád poskromnu.
  • Jiří Šedivý (bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR): Pana poslance znám téměř 18 let. Je odborníkem, se kterým je možné debatovat na témata bezpečnosti, vztahů mezi státy i sociálních vztahů. Je člověkem, která se nebojí říct své nározy otevřeně, často za cenu útoků na jeho osobu.
  • Petr Pithart (předseda české vlády v letech 1990-92, bývalý předseda Senátu): Ivan Gabal se vypracoval na jednoho z nejrespektovanějších zákonodárců, zasvěcených do problematiky bezpečnosti. Vidí problémy v celku, a tak má co srozumitelně říci k bezpečnosti světa, Evropy i naší země i vás osobně. Ve Sněmovně ho respektují i ti, kteří s ním někdy nesouhlasí.
  • Hana Marvanová (desidentka, politička a právnička): Ivan je odborník nejen v oblasti bezpečnosti, ale i člověk, který má jasné názory i odvahu je jasně říkat. Společně jsme působili v protikorupčních iniciativách a vím, že mu záleží na tom, aby naše země byla schopná s korupcí bojovat.
  • Tomáš Císařovský (malíř): Ivana znám dobře třicet let, tak mohu zodpovědně prohlásit, že je to člověk s dlouhodobým zájmem o podstatné společenské problémy a že se také dovede velmi aktivně podílet na jejich řešení.
  • Michal Šebek (profesor kybernetiky na ČVUT): Ivan Gabal má vizi, rozhled a myslí dopředu, daleko za jedno volební období. Moudře a rázně svou vizi uskutečňuje. Právě takoví do politiky patří, kéž by jich bylo víc.
  • Fedro Gál (slovenský sociolog, zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí): S Ivanem Gabalem jsme kolegové a přáteli dlouhá léta. S jistotou mohu tvrdit, že v politice slouží nám a ne sobě. Navíc je kompetentní v oblastech, kde je kompetence nedostatek (mezinárodní vztahy, bezpečnost, vzdělání).
  • Ludmila Lipská (lékařka, přední český chirurg nádorových onemocnění): Známe se 50 let. Věřím mu a chci, aby pokračoval v práci v Poslanecké sněmovně. V následujícím volebním období bude muset naše politická špička zaujmout jasné postavení zejména v mezinárodních vztazích. Budu volit politiky, kteří udrží moji zem v prostoru euroatlantickém a nenechají nás opět skončit v prostoru euroasijském. Volte proto prosím se mnou Ivana Gabala.
  • Jana Hybášková (velvyslankyně ČR ve Slovinsku a Kuvajtu. Poslankyně EP, velvyslankyně EU v Iráku a Namibii): Ivanovy 4 roky v parlamentu mne překvapily. Jako bývalá poslankyně bych neřekla, že nezávislý poslanec může posílit obranný rozpočet, změnit přístup parlamentu k obraně, že v komisi k opencard ovlivní fungování státních zástupců, že lze ustát tlak zbrojní lobby...
  • Františka Čížková (česká novinářka módy a životního stylu): Ivana znám od roku osmašedesát, od gymnaziálních let. Tenkrát chodil na šerm a v kolbišti politiky "šermuje" teď. Zahraniční politiky znalý, zkušenostmi poučený, zůstal světu otevřený, se vším, co z toho pro naši republiku vyplývá.