Kutnohorský starosta balancuje nad propastí. Prý maskuje dotace

Martin Starý to má možná za pár, odstoupení je hodně reálné
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na kutnohorské radnici to opět pěkně vře. Po nedávném odvolání místostarostky Moravčíkové chce opozice docílit také toho, že sesadí ze starostovského křesla Martina Starého. Jaké k tomu mají důvody a jak celou situaci vidí současná hlava města?

Vyostřená atmosféra na kutnohorské radnici graduje. Skupina zastupitelů totiž podala návrh na odvolání starosty Kutné Hory Martina Starého, který je příslušníkem Změny pro Kutnou Horu. K tomu všemu chce klub ANO ještě odvolat radní za ČSSD Zdeňka Hadrovského a Ivy Pospíšilové, což je nejspíše reakce na vypovězení koaliční smlouvy, což ČSSD učinilo v závislosti na odvolání místostarostky Zuzany Moravčíkové (ČSSD).

Opozice se shoduje na hlavních důvodech, proč by neměl Martin Starý starostovat Kutné Hoře. "Nejedná se jen o moji soukromou aktivitu, můj podpis reprezentuje celou stranu Šance a listinu podepsali i další opoziční zastupitelé," sdělil nám zastupitel Jakub Obraz.

Podle něj je problém v tom, že starosta přestává být pro město zárukou vedení, neohlíží se na jeho potřeby a stará se o věci pouze v osobní rovině. Obraz aktuální situace vnímá jako vrchol za celé své tříleté působení na kutnohorské radnici. 

Kutná Hora měla po posledních volbách vládu koalice v rámci Kutnohorské změny s ČSSD a ANO, v sedmadvacetičlenném zastupitelstvo měla 15 křesel. Stejnou sílu má ale i nové spojenctví ANO, Šance pro Kutnou Horu KDU-ČSL a Alternativa. Pravděpodobnost na odvolání starosty je tak poměrně velká.

Vše musí být hned

Hlavním problémem, který Obraz vidí, je prý především to, že všechny projekty, se kterými starosta přišel, chtěl mít odsouhlasené hned. "Vždy přišel s nějakým projektem a řekl, že pokud ho hned nepodpoříme, bude to obrovské ohrožení rozvoje města." Má v rukou něco konkrétního? Podle něj je to jasné na příkladu obnovy Vlašského dvora. Koalice ji prý stále není schopna dotáhnout do konce. Dalším má být i to, že dle slov opozičního zastupitele v minulosti starosta prokazatelně tvrdil, že reprezentuje spolek, který ještě ani nebyl založen. 

"Starosta jednoduše není dlouhodobě schopen vést město k prospěchu, skáče z jednoho projektu na druhý. Některé se mu podařilo realizovat, ale některé jsme naštěstí dokázali zastavit. Do konce volebního období zbývá sedm měsíců a ještě stojí za to, aby se něco změnilo," doplňuje člen strany Šance. 

Role obětního beránka

Samotný starosta nevidí snahu o své odvolání jako relevantní. Krok opozice vidí jako tendeční proti jeho osobě. "Důvod mého odvolání je úplně nicotný. Kdo chce psa bíti, vždy si hůl najde, prostě se mě chtějí zbavit," sdělil nám Martin Starý. 

Takový postoj je ale podle Obraze absurdní. "Fascinuje mě, jak se starosta dokáže postavit do role obětního beránka i v době, kdy má stále všechny trumfy ve svých rukou. Problém je v tom, že je situace ve městě nestabilní a podivná. Kdykoliv nabídneme starostovi pomocnou ruku, tak přijdou osobní útoky."

Snahu o odvolání tak nevidí jako tendeční, ale chce tím naopak zajistit stabilitu města, zabránit dalším údajně nesmyslným projektům a zakázkám, které akorát město zadlužují na roky dopředu. Cílem opozice je ustanovit radu, který by reprezentovala širší koalici subjektů, které by se podílely na dovedení posledních pár měsíců do voleb úspěšně. A to jak po finanční stránce, tak i v rámci rozjetých projektů. 

Pod návhrem pro odvolání jsou podepsání radní Josef Kraus (ANO) a zastupitelé Jakub Obraz (Šance), Karel Koubský starší (KDU-ČSL) a Jan Havlovic (Alternativa).

Starý za sebou vidí kus práce

Starosta se snažil především logicky poukázat na to, co po sobě v rámci svého kralování na kutnohorské radnici zanechal. Připomněl opravu Dačického domu, zisk dotace na sportovní halu, Vlašský dvůr a park, zateplení domu v Benešově ulici nebo další věci v hodnotě milionů korun. 

"Rýsují se i další velké projekty, které by mohly být úspěšné a které Kutné Hoře a jejím obyvatelům zpříjemní život. Například rozšíření výuky technických oborů na základních školách, což je investice ve výši 70 milionů, nová knihovna bude stát 90 milionů. Nesmím zapomenout ani na Sankturinovský dům, cyklostezku a další projekty. K tomu všemu chceme realizovat opravy často krizitovaných komunikací ve výši zhruba 25 milionů korun," popisuje vize do budoucna. Zároveň dodává, že dochází i k řešení situace s arsenem na Kaňku, investicím do městských bytů a také projekty pro seniory, jako je Klub důchodů nebo Taxík Maxík. 

O odvolání starosty města se bude hlasovat na posledním zasedání městských zastupitelů, které proběhne v Rytířském sále Vlašského dvora v úterý 12. prosince. Očekává se, že bude dusno a hlavním tématem rozhodně nebude jen budoucí rozpočet města.

"Nevím, co víc bych měl ještě udělat. Podle mě se toho stihlo za tři roky mnoho. Především i proto, že jsme začínali v podstatě od úplné nuly, protože nebyly připravené projekty. Pokud někdo dělal někdy rozsáhlé projekty od projednávání majetkoprávních vztahů až po jejich realizaci, určitě ví, že nejde stihnout vše za jedno volební období," pokračuje současný starosta Kutné Hory.

Tvrdí, že Kutná Hora je pro něj důležitá jako celek, včetně lidí, protože tam žije už více než 39 let. "Řídím se rčením, že patriotem se člověk nerodí, ale dělají ho jeho činy. Já s čistým svědomím můžu říci, že jsem pro Kutnou Horu za tři roky udělal, co bylo v mých silách. Ale nesmím zapomenout ani na své kolegy, úředníky a další. Bez nich by to samozřejmě nešlo."

Problémy ve starostovi nevidí jen opozice

Současný hlavní muž na kutnohorské radnici je trnem v oku i pro bývalého poslance za KSČM Jana Klána, který se chystá v dalším volebním období zaútočit na starostovské křeslo. Podle jeho slov bylo už samotnou chybou, že se Starý vůbec do role starosty dostal. "Nic nedotahuje do konce, upřednostňuje vlastní projekty před zásadními problémy města. Vždy něco rozdělá a končí na půli cesty," rozčiluje se Klán.

Klán zmiňuje také fakt, že vše může mít hlubší kořeny v jeho mateřském uskupení Změna pro Kutnou Horu. Nedávno byli totiž odvoláni pánové Fedorovič a Pilc z míst v TEBIS KH s.r.o., tudíž to podle něj právě díky tomu vře i v samotné Změně. Dalším problémem je fakt, že ČSSD vypovědělo koaliční smlouvu a právě tyto skutečnosti podle něj vedly k tomu, že se nyní starosta odvolává.

Největším problémem je podle něj sportovní hala, do které se stále investuje obrovské množství peněz. Tady ale viní také opozici, protože právě ona prý starostovi pomohla schválit úvěr ve výši 150 milionů. "Starosta měl odejít už dávno, když viděl, že to prostě nefunguje ani v rámci jejich koalice a na samotné radnici."

Zároveň ale přemýšlí nad tím, proč někoho odvolávat jen pár měsíců před volbami. "Osobně bych jej tam ponechal až do hořkého konce," dodává Klán, který už se na další volby do zastupitelstva plně připravuje a rád by své zkušenosti z poslanecké směnovny využil v roli starosty.

Jak to nakonec dopadne? Možná budeme moudřejší už 12. prosince po jednání zastupitelstva. Je jasné, že Martin Starý leží v žaludku několika členům radnice. Skončí jako bývalá místostarostka Moravčíková, která byla "odejita", nebo se ještě v sedle do konce volebního období udrží?