Čekaní na demolici. Krásné vily v Bubenči už léta chátrají, aby mohly ustoupit nové stavbě

Vily ve velmi špatném stavu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je tomu bezmála třicet let, co jsou vily v pražském Bubenči, které přiléhají k ulici Milady Horákové, neobývané. Za tu dobu se z krásné architektury stala ruina a doslova se chodcům drolí na hlavu. Developer však už čeká s připraveným projektem. Proč je situace tak dlouho v nečinnosti?

Jde o velmi významnou pražskou čtvrť, která je tak trošku ve stínu prestižnějších adres. Vilová oblast v Bubenči byla domovem i několika slavných osobností českého umění.

Sochař Stanislav Sucharda zde vlastnil dokonce dvě vily. Pravděpodobně nejznámější je pro širší veřejnost Pelléova vila. Zde po skončení války několik let bydlel Mauricio C. J. Pellé, který byl hlavním velitelem Československé armády.

Negativní slávu si však v posledních letech získávají jiné stavby této oblasti a není to ani díky slavným nájemníkům či významným architektům, ale kvůli chátrajícímu stavu, který je zde viditelný již dlouhou řádku let.

Demolice!

Katastrofální stav byl doveden do takových krajností, že vily lze považovat už v tuto chvíli za zdemolované. Zazděná okna a opadaná fasáda působí postapokalypticky.

Lukrativní adresa se tak zcela logicky stala velmi lákavou pro zahraniční investory. Jedním z nich je i britský developer Lordship, který už léta připravuje projekt, kterým by celou oblast proměnil k nepoznání. Na začátku roku 2017 dokonce v otevřeném dopise žádal, aby Praha 6 vily definitivně srovnala se zemí.

Na ploše šesti historických budov chce developer vystavět pět nových administrativních budov. Jedna vila už je zbourána, tři stále slouží a jsou v provozu, ale dvě krajní a historicky nejvýznamnější už jen velmi lehce připomínají svoji původní krásu.

Co tomu brání?

V prostoru, kde hned na protější straně měla vyrůst Národní knihovna Jana Kaplického, by tak měl vzniknout rozsáhlý developerský projekt. Bez větší pozornosti veřejnosti tak vzniká moderní architektura pochybné úrovně přímo v centru Prahy, aby sousedila s historicky velmi důležitou vilovou čtvrtí v pražském Bubenči.

Aktuální stav přilehlých domů ulici Milady Horákové je však v tak katastrofální situaci, že se nelze divit podobně odvážným projektům. Developer tak nedočkavě vyhlíží chvíli, kdy vily půjdou k zemi. Ten dle svého mluvčího Václava Matouška utrácí desítky tisíc korun za opětovné zazdívání oken. Žádost o demolici Praze 6 předal již v roce 2013.

Praha 6 se však změnám a kultivaci prostředí nebrání. Problém však vzniká ve skutečnosti, že se vily nachází na území památkové zóny Dejvice, Bubeneč, Horní Holešovice, a tak musí být projekt odsouhlasen také příslušnými památkovými úřady.

Magistrát byl proti

V prvním případě dostal developer negativní odpověď jak od magistrátu, tak památkového ústavu. Tehdy se jednalo o jednu dlouhou budovu podél hlavní ulice. Firma Lordship má však stále v plán vybudovat kancelářský komplex, který by měl být aktuálně členěn do pěti budov.

V uliční úrovni plánují zapracovat obchody a restaurace – tedy službu veřejnosti. Bytová výstavba je vzhledem k přilehlému tunelovému komplexu Blanka nemožný. Paradoxem je, že během výstavy tunelu Blanka už v minulosti zmizely dvě historické vily ve stejné oblasti a Národními památkovému ústavu to nebylo proti srsti.

Aktuálně je stopka na demolici chátrajících vil vznesena, protože podle Prahy 6 není úplně jisté, jak budoucí administrativní budovy budou vysoké a kolik přesně zabere stavba podlažní plochy.

Bez přesných čísel se situace k realizaci neposune. Památkový ústav tak dnes spíše než ruiny chrání celou významnou oblast, aby zde nevznikl nesmyslný paskvil či naddimenzovaná budova, která naruší estetiku a atmosféru místa. Nutno dodat, že sláva původně šesti historických vil je už dávno minulostí a dnes jde spíše o smutný pohled, který bolí do očí.