Ředitel Transparency International: Andrej Babiš je cynický predátor, na lidech mu nezáleží

David Ondráčka byl jedním z řečníků na Václavském náměstí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka na demonstraci na Václavském náměstí apeloval na poslance ČSSD a ANO, kteří drží vládu Andreje Babiše u moci, aby se pokusili napravit chyby. Kdo Babišovi pomáhá v čerpání peněz pro Agrofert, stává se podle něj spolupachatelem. Uvedl rovněž, že stát selhává a úředníci se bojí a trpí alibismem.

Ondráčka tím narážel na výsledky auditu Evropské komise, jehož návrh minulý týden dorazil do České republiky. Premiér má podle předběžných závěrů EK dál vliv na svou bývalou firmu Agrofert a současně jako předseda vlády na použití unijních peněz.

Česku hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy EK vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Premiér ale střet zájmů odmítá a žádné peníze se podle něj vracet nebudou.

Veřejné rozpočty nejsou jeho bankomatem

Podle Ondráčky systém způsobuje to, že se úředníci bojí, protože jsou pod politickým tlakem, a trpí alibismem.

"Musíme vzkázat premiérovi, že veřejné rozpočty nejsou bankomatem pro jeho podnikání," řekl demonstrujícím Ondráčka. Demonstranti jeho projev prokládali skandováním hesel jako "Je to zloděj!" nebo "Estébák!"

Ondráčka upozornil, že z Bruselu brzy dorazí další špatné zprávy, které se budou týkat zemědělských dotací. "Výsledky budou ještě horší, bude se vracet ještě více peněz právě kvůli střetu zájmů Andreje Babiše a jeho firem," řekl. Peníze, které Agrofert bere z dotací, chybí podle Ondráčky na platy učitelů, zdravotních sester, sportování dětí, opravy silnic nebo sociální služby. "Andrej Babiš je cynický predátor, kterému na vás vůbec nezáleží. On pohrdá lidmi," dodal Ondráčka.

Politika jako veřejná služba

Ondráčka připomněl, že ani v předchozích vládách před Babišem nefungovalo všechno dokonale. Politika byla plná korupčních skandálů, neuměla řešit řadu společenských problémů. Je podle něj potřeba pracovat na tom, aby se politika stala veřejnou službou, aby v ní byli kompetentní lidé, kteří mají promyšlenou strategii a určitou úroveň slušnosti.

Podle pořadatelské iniciativy Milion chvilek se dnešního protestu za demisi premiéra a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) účastní zhruba 120 000 lidí. Účast je tak dvojnásobná proti té, která se na Václavském náměstí konala před dvěma týdny.

Klíčová slova: