Stáří je smutná věc a zneuznaný člověk dokáže neuvěřitelně blábolit. Exprezident Klaus si zaslouží politovat

Kdo to platil? Ptají se milovníci konpiračních teorií
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pravděpodobně největší demonstrace od sametové revoluce v roce 1989 se odehrála 23. června na pražské Letné. Přes 250 tisíc lidí z celé republiky přišlo vyslovit svůj nesouhlas se současnou vládou Andreje Babiše. Ne každý si však myslí, že vzdor byla jediná motivace, která vytvořila bouřící se dav. 

/POLITICKÁ SATIRA/ Tu myšlenku už otevřel bývalý prezident Václav Klaus v televizním rozhovoru na Primě, kde se dotkl protestujícího davu v ulicích. „Že se autobusy z Moravy plní lidmi, kteří odjíždí zadarmo do Prahy, aby demonstrovali? To se tady dělo už za komunismu.”

Politik v důchodu, který má stále neutuchající touhy vnášet svoje moudra do veřejného prostoru, tak otevřel kapitolu tajemného zákulisí masivních pražských demonstrací. Ví snad prezident něco víc než my? Má snad nějaké informace ze zaniklé KGB? Vždyť Miroslav Kalousek ho označil za ruského agenta, za což si nejspíš vysloužil žalobu.

To platí Soros!

Obrovské pódium, drahá zvuková a televizní technika, profesionální organizace, hrací koutek pro děti a hlavně dobrá nálada. Obyčejný člověk, který má mysl poněkud ovlivněnou důvěrou v politické postavy, jakými jsou Tomio Okamura, Václav Klaus, Václav Klaus ml., Miloš Zeman či Andrej Babiš, má jasno. Vše je to zaplacené! 

„Vždyť kdo normální by se do té přecpané Prahy hrnul dobrovolně? Ještě riskují, že je tam v noci v centru někde vystraší nějaký muslim. Já sám bych hodně dlouho přemýšlel, jestli by mi to za to stálo. Prej každej na ruku dostane 5 tisíc. Tak si to spočítejte. 5 krát 250 000… Ty vole to už je i na mě moc…,” svěřil se muž ve středních letech, který chtěl zůstat v anonymitě. 

Podobně zúžené představy o akci na Letenské pláni má mnohem více lidí. Kromě veřejně sdílených názorů vrcholných politiků se opírají hlavně o fotografie, které již od zahájení demonstrace kolují po e-mailových adresách. Kromě toho, že se v rámci demonstrace vytvářely dlouhé fronty u stánků s nedalekým občerstvením, existují fotografie záhadného bankomatu, který byl umístěn velmi netradičně v parku u improvizovaných veřejných toalet. 

Zde velké množství demonstrantů vyčkává údajně na svoji odměnu, kterou dle konspirační teorie vyplácí, kdo jiný, než zlo ztělesněné v multimiliardáři Georgeovi Sorosovi. Neoznačený bankomat měl totiž velmi zvláštní mechanismus. Lidé do něj mohli vkládat svoje občanské průkazy, podle toho se vyplácela odměna. 

Podivná teorie, které už v tuto chvíli věří více lidí než těch, kteří byli na Letné, je tak postavená na principu, kdo se více snažil, dostane bohatší odměnu. Rozesílatel poplašné zprávy je schován pod e-mailovou adresou pravdavitezi2019@seznam.cz. Na dotazy mířené odesílateli však nikdo nereaguje. 

Miliony za chvilku

Další zajímavou stopou v příběhu je údajná účast producenta filmu Pán prstenů ve štábu iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Byť se pracně schovával pod fanouškovský čepeček s národními barvami, několik tvůrců konspiračních teorií ho odhalilo. 

Proč by měl být problém, že s organizováním masivní demonstrace pomáhá člověk s takovými zkušenostmi? Se zajímavou myšlenkou přišel muž, jehož profil na sociální facebook nese jméno Andrej Tolkien. Zvláštní kombinace lásky k Andreji Babišovi a anglickému spisovateli J. R. R. Tolkienovi podtrhuje jeho profilová fotografie, kde najdeme montáž postavy Aragorna s tváří současného premiéra. 

Pod sdílenou fotografii producenta Barrieho M. Osborna, který se schovává mezi organizátory Milion chvilek pro demokracii, Andrej Tolkien píše. „Kromě toho, že je to skvělý kamarád George Sorose, má obrovské zkušenosti s tvorbou davových filmových scén. Vždyť jenom v Pánu prstenů bylo tolik komparzu, že by se možná nevešel ani na Letnou…” 

Horlivý diskutér sice opomněl kouzlo filmových triků, ale je pravda, že ve snímku Pán prstenů se chlubí tisícovkami komparzistů. Že by tak byla demonstrace na Letné jenom jedna velká filmová scéna? 

Pan prezident pochybovatel

Zda je celá akce řízená a placená někým v pozadí, se tak stále spekuluje. Zda je to George Soros či jiný multimiliardář, je zatím nejasné a nakonec se klidně může stát, že jde opravdu o upřímnou vzpouru několika tisíc občanů. Nakonec je vždy dobré se opřít o slovo klasika. Kdo jiný než muž velkých činnů a hlavně jeden z hlavních tvůrců politické kariéry Andreje Babiše nám může být v těžkých časech oporou. 

„Vždyť se jedná o hrstku zneuznaných lidí, kteří se chtějí někam vtírat, přestože prohráli volby. To opravdu vítat nemohu,” prozradil svůj myšlenkový pochod Václav Klaus starší. Stáří je holt smutná věc, tak buďme pokojní a hlavně si držme dostatek nadhledu. Jestli je demokracie to, že zvolený politik čtyři roky krade a "vysává" stát, tak potěš. No, jak je vidno z reakcí vrcholných politiků a hlavně samotného předsedy vlády Andreje Babiše, čekají nás ještě hodně zajímavé časy, včetně několika zajímavých e-mailů a konspiračních teorií. Hlavu vzhůru, bude líp!