Porušuje Miloš Zeman ústavu a proč Andrej Babiš změnil názor na pana Šmardu? Ptali jsme se politiků

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se jasně vyjádřil v tom smyslu, že prezident Zeman nekoná v souladu s ústavou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

/ANKETA/ Místopředseda ČSSD Michal Šmarda vstoupil do dějin jako smutná postavička české politické scény. Stal se prvním navrženým kandidátem na ministra, kterého vlastně prezident ani premiér ve vládě nechtějí. Miloš Zeman s Andrejem Babišem tak dál hrají podivnou hru, ve které se zřejmě doopravdy vyznají jen oni dva. Je tedy porušována Ústava České republiky? A je předseda vlády tak slabý, jak někteří odborníci tvrdí?

/HLEDÁ SE MINISTR/ V Novém Městě na Moravě se Michal Šmarda vypracoval na velmi úspěšného komunálního politika. Nejprve se stal řadovým zastupitelem, poté se stal starostou a tento post následně hned dvakrát obhájil. Vyšvihl se i mezi vrcholné představitele ČSSD. Jeho hvězda začínala stoupat, než si ho "vybral" Miloš Zeman.

Těžko odhadovat, jestli je tam něco osobního, nebo Šmarda zkrátka jen "šel kolem" a hodil se do partie rozehrané prezidentem republiky. Podobně jako údajně "závadný" článek Ferdinanda Peroutky, který podle všeho vůbec neexistuje. Každopádně dle mnohých odborníků je všechno kolem Šmardy jen velkou mstou hlavy státu straně, která ho kdysi podrazila při volbě prezidenta.

Ústava nebo zbytečný cár papíru?

Ústava jasně říká, že prezident jmenuje ministra na návrh premiéra. Konkrétně jde o článek 68. Kdysi to tvrdil i sám Miloš Zeman v diskusi s Václavem Havlem. Teď několik měsíců odmítal na návrh předsedy vlády šéfem kultury jmenovat Michala Šmardu přesto, že je to jeho povinnost.

Jak to tedy s ústavou je? A je Andrej Babiš jen loutkou Miloše Zemana? Zeptali jsme se našich politiků. Bohužel anketu bojkotovali oslovení poslanci i senátoři ODS.

Anketní otázka:
Porušuje Miloš Zeman ústavu tím, že odmítl jmenovat pana Šmardu ministrem kultury? A proč podle vás Andrej Babiš otočil a muže, kterého sám prezidentovi navrhl, najednou za ministra nechce?

JAN FARSKÝ (poslanec, STAN)
Prezident Zeman porušuje Ústavu. Vláda je odpovědná sněmovně, v jejím čele stojí premier. Prezident je neopovědný, do složení vlády nemůže podle ústavy zasahovat. Andrej Babiš se Miloše Zemana bojí. Jeho hříchy ho na něj činí závislým. Prezidentovi pak nevadí v čele státu trestně stíháná osoba, ale Šmardu jako ministra zablokuje... A slabost svých protivníků vždy Miloš Zeman dokázal přetavit ve svou sílu. Proč se ho Andrej Babiš tak bojí? Protože tuší, že když si ho rozhněvá, premiérem dlouho nebude.

TOMÁŠ CZERNIN (senátor, místopředseda TOP 09)
Odpověď je jednoduchá. Miloš Zeman porušuje ústavu. Pokud jde o pana Babiše, otočil právě kvůli prezidentovi, jelikož ten jej drží u moci a drží nad ním ochrannou ruku.

MIROSLAV ADÁMEK (senátor, zvolen za hnutí ANO)
Z hlediska ústavy nemá prezident republiky právo odmítnout kandidáta na ministra, stejně tak by neměl s jeho jmenováním otálet tak, jako tomu bylo v případě pana Šmardy. Proto se domnívám, že k porušení ústavy došlo. Jen Ústavní soud by však měl posoudit, zda šlo o hrubé porušení ústavy a překročení pravomocí či nikoliv. Tento krok prezidenta Zemana byl naprosto bezprecedentní a jeho postoj ke jmenování pana Šmardy se časem neměnil. Pokud jsme tu nechtěli ústavní krizi, pád vlády a ústavní žalobu na prezidenta, musel Andrej Babiš nějak reagovat, a to změnou názoru a odmítnutím pana Šmardy na post ministra kultury. Zároveň došlo k odblokování celé situace odstoupením pana Šmardy od své kandidatury. Myslím, že tento krok měl pan Šmarda učinit již dříve. Celá situace je velice nešťastná, i tak jsem ale rád, že se snad vše obejde bez ústavních žalob, pádu vlády či ústavní krize a to „jen“ kvůli jmenování ministra kultury.

JAN CHVOJKA (poslanec, ČSSD)
Ústava a ústavní zvyklosti  o jmenování ministra na návrh předsedy vlády mluví jasně a jednoznačně. Prezident Zeman se tak už několik měsíců pohybuje mimo rámec základního zákona. Proč premiér Babiš otočil v názoru na pana Šmardu nevím, každopádně je jasné, že nemá sílu tuto situaci vyřešit.

VĚRÁ KOVÁŘOVÁ (poslankyně, STAN)
Zcela jistě ano, porušuje. V naší Ústavě se přímo píše, že prezident jmenuje na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády, tedy ministry. Žádnou možnost nejmenování ústava nedává. Argumenty typu, že prezident není automat na podpisy, bohužel jsou zcela mimo. V naší, zdůrazňuji, parlamentní demokracii si prezident nemůže dovolit takovéto manýry. V jiném typu režimu možná, ale ne u nás. Andrej Babiš otočil z prostého důvodu. V případě, kdyby padla vláda, tak prezident má pravomoc vybírat dalšího kandidáta na premiéra. Andrej Babiš tedy je ten, kdo potřebuje prezidenta, a nikoliv naopak. Proto je Andrej Babiš tak slabý, protože si to nemůže u prezidenta rozházet, a také proto najednou prohlašuje, že Šmardu na ministra nechce.

LUKÁŠ WAGENKNECHT (senátor, zvolen za Piráty)
Ano porušuje. Druhá otázka je na pana premiéra. Podle mého názoru se vyhýbá možnému konfliktu s prezidentem, který posouvá hranice parlamentní demokracie dál a dál.

STANISLAV GROSPIČ (poslanec, místopředseda KSČM)
Myslím si, že pan prezident využívá Ústavy České republiky bezezbytku a někdy i na samotné hraně. Avšak přestože je to často pro některé politiky těžko stravitelné, nemyslím si, že dochází k přímému porušování znění ústavy. Předseda vlády pan Babiš možná pozměnil, možná poopravil názor na navrhovaného nástupce ministra kultury. Sám jej navrhl, protože mu byl navržen jedním z koaličních subjektů a cítil se vázán koaliční smlouvou. Odpovědnost za další vývoj dění kolem vlády stále mají oba vládní subjekty, ČSSD a ANO. 

LADISLAV KOS (senátor, zvolen za KDUSZ+HPP11+Piráti)
Odpověď na první otázku zní ano, porušuje. Odpověď na druhou otázku – je to součást frontálního útoku Andreje Babiše (ve spolupráci s prezidentem Zemanem) na ČSSD, resp. jejich snaha, aby ČSSD „povolily nervy“ a odešla z vlády. Následovala by náhrada ministrů ČSSD za ministry prezidenta Zemana a tichá podpora takto obměněné vlády nejen KSČM, ale i SPD, případně přeběhlíky z ODS a ČSSD.

MAREK VÝBORNÝ (poslanec, předseda KDU-ČSL)
Pokud byla doručena nominace předsedou vlády, má prezident dle Ústavy až na okolnosti hodné zřetele (což ale zjevně nebyl tento případ) konat a ministra jmenovat. V tuto chvíli je ale zřejmé, že nominace p. Šmardy již aktuální není. Na druhou otázku musí odpovědět premiér samotný. Ukazuje to na slabou pozici premiéra vůči panu prezidentovi. Já mohu pouze spekulovat, proč a z jakých např. osobních důvodů porušuje koaliční smlouvu. I toto byl jeden z důvodů, proč KDU-ČSL odmítlo jít do vlády s Andrejem Babišem.

HELENA LANGŠÁDLOVÁ (poslankyně, TOP 09)
Jednoznačně ano. Miloš Zeman porušuje naši ústavu. Proč Andrej Babiš otočil, o tom můžeme jen spekulovat. Pravděpodobně již má zajištěnou většinu pro své vládnutí i bez sociální demokracie, nebo se chce zavděčit Milošovi Zemanovi, který jediný by mu mohl udělit milost v případě odsouzení za trestné činy.

HANA AULICKÁ JÍROVCOVÁ (poslankyně, KSČM)
Nejsem zcela přesvědčena, že bych se k této záležitosti měla nějak vyjadřovat, protože nejsem přímým účastníkem této hry. Ale dívám se na to takto. Pan prezident hovořil od začátku, že je s návrhem a jménem pana Šmardy nespokojen a neudělal nic jiného, než že si stojí za svým postojem a názorem. Také jsem nezaznamenala, že by chtěl nejmenovat ministra. Panu premiérovi asi došla trpělivost, ono se není co divit. Chtěl co nejdříve vyřešit tuto banální záležitost, což se díky špatně rozehrané hře ČSSD nezdařilo. Díky dalším mediálním výstupům, včetně pana Šmardy, by ho nyní chtěl na ministra kultury málokdo, tedy kromě zástupců ČSSD.

JIŘÍ KOBZA (poslanec, SPD)
Domnívám se, že obě otázky již byly vyřešeny, ale těším se na další anketu.

PETR GAZDÍK (poslanec, STAN)
Z mého pohledu prezident porušuje Ústavu, pokud prohlásí, že nejmenuje ministrem toho, koho mu navrhl premiér. V tomto bodě mluví Ústava dost jasně. Problémem je, když pak premiér na své vlastní nominaci netrvá - pak vlastně dělá blázna ze sebe a otázka, zda prezident porušuje Ústavu je už v tu chvíli bezpředmětná. Proč Andrej Babiš otočil, můžeme jen spekulovat. Já si to vysvětluji tak, že prostě pochopil, že nemá sílu prezidenta přesvědčit a že jeho pověst „tvrdého vyjednavače”, kterou se holedbá, se rozpadá v prach. Pak pro něj bylo lepší říct, že nechce Šmardu ani on, a svá „tvrdá” vyjednávání zabalit.

JAROSLAV HOLÍK (poslanec, SPD)
President běžně podepisuje ministerské mandáty kandidátům, které navrhuje vláda. Zatávám názor, že president má právo vyjádřit svůj názor. Jinak by jeho funkce byla zbytečná a podepsat mandát by mohla libovolná uklízeča. Postoj pana premiéra nemohu komentovat. Mimochodem, nepochopil jsem důvod odvolání ministra Staňka. Měl jsem možnost s ním projednat záchranu několika kulturních památek. Myslím, že to byl člověk na svém místě.