Czernin: Domnívám se, že se prezident Zeman dopouští velezrady. Rozkrytí práce BIS by zdiskreditovalo její práci na léta dopředu

Zemanův krok by prý zdiskreditoval BIS na dlouhou dobu
 

Senátor Tomáš Czernin hodlá projednat postup prezidenta Miloše Zemana vůči BIS na nadcházející schůzi Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a na jednání Senátního klubu ODS a TOP 09. Požadavek prezidenta jde podle něj daleko za rámec informací potřebných k případným nutným rozhodnutím hlavy státu.

Naopak, rozkrytí práce BIS by podle Czernina poškodilo práci BIS na léta dopředu a zničilo by důvěryhodnost České republiky mezi demokratickými zeměmi. „Považuji to za otevřeně nepřátelský krok vůči vlastní zemi a velezradu.“

Lidé s vazbami na Rusko

Požadavek prezidenta Miloše Zemana na BIS, v němž prezident žádá konkrétní jména důstojníků i spolupracovníků ruské rozvědky operujících v ČR, druh informací i způsob práce a další utajované skutečnosti považuje senátor Czernin za nehorázný. „Informace tohoto druhu střeží každá tajná služba jako své největší bohatství. Jsou za nimi léta usilovné práce. Podléhají nejpřísnějšímu utajení i proto, že by jejich vyzrazení mohlo ohrozit bezpečnost státu,“ vysvětluje Czernin, člen senátního Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

„Vzhledem k tomu, že jsou na nejvyšších místech v okolí prezidenta lidé bez bezpečnostní prověrky a lidé se silnými a neprůhlednými vazbami na Rusko, je krajně nepravděpodobné, že by se k informacím určeným prezidentovi, i třeba bez jeho vědomí, nedostali. Pak nejde o to zda, ale kdy se tyto informace do Ruska dostanou. To je alarmující i vzhledem k dlouhodobě nepřátelskému vystupování Ruské federace vůči České republice,“ dodává senátor.

Špatný signál pro naše spojence

Závažné riziko vidí také ve zhoršení vztahů s partnerskými tajnými službami demokratických států. „Bude to informace pro naše demokratické spojence: Česká republika je nedůvěryhodná a spolupracuje s Ruskou federací. To by znamenalo naprosté odstřižení od utajovaných informací demokratického světa, čímž by byla dosažena kritická míra rizika pro demokracii v naší zemi,“ obává se první místopředseda TOP 09.

Jako senátor hodlá podniknout kroky, které povedou k zastavení tohoto rizika. „Na nadcházejícím jednání Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost chceme diskutovat oprávněnost prezidentova požadavku. Stejně tak hodlám toto téma otevřít na jednání senátorského klubu ODS a TOP 09, protože se domnívám, že Miloš Zeman se svými kroky dopouští velezrady a je na místě začít debatovat případné kroky Senátu,“ nastiňuje své úmysly senátor Tomáš Czernin.

KAM DÁL: Středočeský radní Hrabánek: Testování v domovech seniorů mělo začít dříve, pro klienty je to nápor na psychiku.