Lobbisté po česku. Zoufalý Janoušek, vekslák Rittig a Dalík v luxusním penzionu

Roman Janoušek byl přezdíván Kolibřík, Mazánek a Kapitán
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V politice je vždy šedá zóna, kde se pohybují lidé, jejichž podnikání zásadně stojí a padá s kontakty na nejvyšších místech výkonné moci. Pojem lobbista se v České republice proslavil hlavně díky mužům napojeným na správu pražského magistrátu. Jaké nejvýraznější postavy tohoto řemesla jsme mohli na našem území sledovat při práci za vlastní zájmy? Proč nám podivná schůzka Faltýnka s Prymulou připomíná díl seriálu Kancelář Blaník? 

 

Za posledních patnáct let se v médiích objevilo hned několik pochybných politických kauz, kde figurovala jména osob, které si nikdo z nás svobodně nezvolil, ale přitom mají velký vliv na to, kam směřuje naše politika a hlavně finanční investice z kapes daňových poplatníků. Nejvíce peněz bylo a vždy bude právě v Praze. Není tak překvapením, že osobní podnikatelský zájem pro vlivné skupiny lidí v pozadí se zde výrazně násobí. Kdo se nakonec stal veřejně známou osobou, která vlastně za bílého dne pracuje na tom, aby okradla stát ve prospěch svůj a několik dalších prospěchářů? 

Roman Janoušek

Dnes už poněkud smutná postava lobbisty Romana Janouška zdá se končí v propadlišti pražských lobbistických dějin. Vaz si nakonec zlomil sám, a to neuvěřitelnou hloupostí, když pravděpodobně v opilosti a drogami v krvi ujížděl z dopravní nehody za bílého dne a k tomu všemu srazil ženu, která byla řidičkou nabouraného automobilu. 

Výrazná postava spojená hlavně s činností primátora Pavla Béma na pražském magistrátu dostala celkem 4,5 roku nepodmíněně, ale Janoušek si nakonec odseděl jen 16 měsíců, a to vlivem svého zdravotního stavu. Zda se jedná o relevantní důvody, je spekulativní a je otázkou, zda se nejedná jen o výsledek další dobře zvládnuté lobby. Každopádně Janoušek dostal v roce 2018 odklad návratu do vězení od Krajského soudu v Brně na dva roky. Zatím se zdá, že tento stav zůstane. 

Až legendární byly v souvislosti s lobbistickou činností Romana Janouška odposlechy právě s primátorem Pavlem Bémem. V podsvětí si získal přezdívky jako Mazánek, Kolibřík či Kapitán. 

Ivo Rittig

Pražský podnikatel a hlavně výrazný český lobbista Ivo Rittig načal svoji “kariéru” již v minulém režimu. Vše začalo hluboko za socialismu, na praxi ve slavném lahůdkářství U Paukertů, kde si bystře povšiml, že všichni kradou do vlastní kapsy. 

S velkou pravděpodobností a ochotou se tak přidal. Později se jako vedoucí pražské prodejny s potravinami dostal k velmi rafinovaným veksláckým praktikám. Spekuloval se zbožím, bral si hotovost z kasy a prodával jen těžko sehnatelné zboží pod pultem. Rittiga také nakonec postihl trest a skončil ve vězení. Na svobodu se dostal až s novým režimem, kde dlouho nelenil a našel příležitost, jak znovu obchodovat poněkud méně poctivou cestou. 

Nakonec vybudoval velmi silnou a jen těžku průstřelnou mocenskou síť v celostátní a komunální politice. Jeho jméno je spojováno s machinacemi ve stamilionových částkách, a to nejvíce s podvody v pražských podnicích či v obchodech s fotovoltaikou. 

Marek Dalík

Pokud bychom na české scéně hledali lobbistu, který je nejvíce podobný fiktivní seriálové postavě Tondy Blaníka, pravděpodobně bychom skončili u Marka Dalíka. Muž, který si odpykal trest za pokus o podvod a vyplacení 4 milionů korun v kauze nákupu obrněných transportérů Pandury, byl velmi úzce spojován s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. 

Marek Dalík se může pochlubit vysokoškolským vzděláním na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a tříletou stáží v kanceláři prezidenta republiky. Od roku 1999 byl poradcem Mirka Topolánka a o čtyři roky později vstoupil do ODS. Kromě jeho zásadní role v kauze Pandury se také jeho jméno spojovalo s nátlakem na Českou televizi, kde se pokoušel vylobovat stažení reportáže o poslanci ČSSD Wolfovi, který začal podporovat vládu ODS v čele s Mirkem Topolánkem. 

Zajímavostí je také způsob, jakým si ve znojemské věznici odpykával trest. Minulý rok vyšlo najevo, že měl velmi volný pohyb po městě a zároveň mnoho dní strávil v čase svého trestu ubytován v luxusním penzionu, kde byl údajně zaměstnán jako jediný vězeň a hlídala ho pouze majitelka penzionu. 

KAM DÁL: Pražský hotel pro Stalina. Monumentální International je dokonale schován, aby nerušil panorama města