Poslanec Volný je chlapák. Jeho radikální feromony zlákaly do voleb sebevědomé padesátnice i nejistou Lipovskou

Lubomír Volný se do budovy ČT nedostal, odmítl si nasadit roušku
 

Říjnové volby do sněmovny nebudou jen soubojem opozice proti ANO, ale také hlasitým projevem stoupenců šéfa Volného bloku Lubomíra Volného. Ten svým mužným postojem zlákal na své kandidátky velmi nečekané podporovatelky a jejich typologie jasně odráží i skladbu jeho stále se rozšiřující voličské základny. 

Lubomír Volný může být velké části českých voličů spíše k smíchu, mnozí se dokonce podivují nad tím, jak je možné, aby někdo s takový chováním reprezentoval občany ČR v poslanecké lavici. Poslanec za Volný blok má své místo dokonce ohraničené plexisklem, neboť není ochoten dodržovat nařízení vlády ohledně protiepidemických opatření.

Přesto se řady jeho stoupenců neustále rozšiřují. V čem tkví jeho přitažlivost, když galantnost a gentlemanství to rozhodně nejsou? Jsou to snad nějaké zvláštní mužské feromony, které dokáží pobláznit ženské duše? Nebo mu snad stačila hlasitá revolta a neomalené chování, aby na své kandidátské listiny do nadcházejících parlamentních voleb získal tři velmi zajímavá ženská jména? 

Jana Bobošíková - věčná kandidátka

Jako první oznámila svou roli lídryně na pražské kandidátce radikálního volebního uskupení Jana Bobošíková. Bývalé novinářce, úspěšné podnikatelce a také kontroverzní aktivistce je 56 let a ve své minulosti už do české politiky zasáhla několikrát. A to jak zprava, tak i zleva. V roce 2004 se jí podařilo projít volbami do europarlamentu, kde 4 roky působila jako členka výboru pro regionální rozvoj. Za KSČM kandidovala na post prezidentky ČR, v roce 2013 to zkoušela - opět neúspěšně - ještě jednou.

Chtěla také do Senátu ČR, dvakrát do Poslanecké sněmovny a pokusila se prolomit neúspěch i ve volbách komunálních. Nic z toho nevyšlo, pouze předsednictví Lidické pobočky Českého svazu bojovníků, za což se jí dostalo silného odporu ze strany "lidických žen". A tak nyní vsází na kontroverzního zástupce nespokojených občanů s opatřeními proti koronaviru Lubomíra Volného a věří, že v Praze uloví hlasy těch, kteří už mají dost pandemie a přejí si "volně dýchat". 

Ilona Csáková - zoufalá umělkyně z Brna

Zcela jiné důvody vedly k zápisu na jihomoravskou kandidátku Volného bloku zpěvačku Ilonu Csákovou. Ta nikdy netoužila po moci, natož aby se míchala do politiky. Jenomže rok a půl trvající opatření, strach o děti i rodinu, nemožnost vykonávat svou práci a snad i větší náchylnost k dezinformační scéně ji nasměrovaly do náruče chlapáka Volného. Ten na vystrašené a unavené ženy - matky funguje jako magnet a jestli se o Robertu Šlachtovi říká, že je idolem frustrovaných čtyřicátnic, má Lubomír zřejmě neodolatelné charisma pro sebevědomé ženy po padesátce. Ilona Csáková si svou kandidaturou zavařila nejen u mnohých ze svých fanoušků.

Dnešní společnost totiž extrémistické názory zbožňuje, ale pouze v momentě, kdy je sama vyznává. Konzervativní část občanů radikální názory nesnese a netoleruje je ani u svých oblíbených umělců. Své by o tom mohl vyprávět Ilonin kamarád Petr Kolář, který nazpíval hymnu pro SPD, a to údajně jen proto, že to byla pěkná písnička. K názorům Okamury se prý nijak nehlásí a nehodlá ho v předvolební kampani nijak více podporovat.

Ilona Csáková, která žije již dlouhé roky v Brně se svou rodinou, si ale za svým postojem neochvějně stojí a dokonce se ohrazuje proti tomu, že jí někteří pořadatelé ruší účast na koncertech. Doteď tedy zřejmě nepochopila, že spojením s Volným zcela končí její apolitická kariéra a bude si za to muset nést následky.

Hana Lipovská - když Jana, tak já taky

Prozatím poslední veřejně známá kandidátka Volného bloku sice nenaplňuje profil zmíněných dvou kandidátek - úspěšná žena vamp po padesátce - zato kontroverzí už dokázala v pozici radní České televize vyvolat mnoho.

Mělo nás již před dvěma týdny napadnout, že se kandidatury Lipovské do Poslanecké sněmovny dočkáme a že to bude za nespokojené stoupence předsedy Volného. Už 16. července byla vyfocena s Janou Bobošíkovou a právě šéfem Volného bloku a jeho druhým poslancem Marianem Bojkou na Malostranském náměstí. Tehdy už se vědělo, že její starší kamarádka do voleb jde a možná právě tehdy se domlouvalo, jak to bude s paní Hankou.

Ta nakonec povede kandidátku bloku, který spoluzakládala Bobošíková, v Pardubickém kraji a pro své rozhodnutí si zvolila heslo: „Je lepší být radikálem, než mlčet.“ Svého postu v Radě ČT se ale Lipovská vzdát prozatím nehodlá, nebude se ale účastnit některých hlasování rady, například o personálních otázkách. Sdělila to veřejnosti na své tiskové konferenci a můžeme se jen domnívat, zda za svou práci, kterou nehodlá v době předvolební kampaně vykonávat, bude i nadále pobírat plat nebo se ho vzdá. 

Je už tento výčet nové ženské síly v radikálním Volném bloku konečný? Magistra Jana Volfová už svou středočeskou kandidátku drží pevně v rukou delší dobu. Je dlouholetou kamarádkou Jany Bobošíkové a zastávají také společné politické názory. Jakou další zbloudilou duši zlákají Volného radikální feromony, ukáží dny příští - volby proběhnou až za 14 týdnů a řady nespokojených matek, bojujících proti koronavirové pandemii útěkem k dezinformačním teoriím, se nebezpečně rozrůstají. 

KAM DÁL: Nenáviděné neziskovky suplují stát. Přímou pomoc postiženým tornádem vláda trestuhodně filtruje.