Prezident Zeman žádal pro Afghánce včasnou evakuaci. Jeho mluvčí však poslal ohroženým tlumočníkům krutý vzkaz

Jako tiskový mluvčí prezidenta republiky je Jiří Ovčáček nezapomenutelný
 

Vrchní velitel ozbrojených sil ČR Miloš Zeman se k aktuální situaci v Afghanistánu oficiálně nevyjádřil. Na tragický scénář, kdy se mohou spolupracující tlumočníci ocitnout v ohrožení života, však upozornil vládu ČR již před třemi týdny. Nebýt Jiřího Ovčáčka, který si vybral slabou chvilku, mohl prezident vyjít ze situace jako skvělý prognostik. Jeho mluvčí ale poslal do světa tweet, který  může nezasvěcený člověk vnímat jako velmi krutou zprávu právě pro zoufalé tlumočníky. 

/OVČÁČKOVO OKÉNKO/ Situace v Afghanistánu eskaluje velmi rychle, vývoj zaskočil celý svět. Po prvotním šoku se však spustily v mnoha zemích záchranné operace pro místní obyvatele, kteří spolupracovali se spojenci z NATO. Šlo především o tlumočníky nebo třeba odborníky na geografii. Ti vojákům ze zemí, které společně s USA držely posledních 20 let v Afghanistánu "na uzdě" hnutí Taliban, osobně pomáhali a na svou práci měli dokonce uzavřené smlouvy.

Po odchodu armády Spojených států z Afghanistánu došlo k rapidnímu "znovuzrození" radikálů, kteří začali obsazovat spojeneckými vojsky opuštěná území. Ani dlouhé roky cvičená a dobře vybavená afghánská armáda nenašla odvahu se bojovníkům z Talibanu postavit. 88 miliard dolarů, které USA do tohoto vojska za dvě desítky let nainvestovaly, přišly vniveč. Prezident Joe Biden k situaci prohlásil: „Afghanistán je hřbitovem světových velmocí.“

Ministr to věděl týdny

Kvůli rychlému postupu radikálů nestihly ze země uniknout stovky, možná tisíce spolupracujících Afghánců, kteří se nyní nacházejí v ohrožení života. Ve stejné situaci jsou i jejich rodiny. Evakuace neprobíhala oproti rychlosti postupu radikálů Afghanistánem dostatečně rychle. A nezvládla ji ani vláda ČR, ačkoli ji na možnou eskalaci stavu předem upozorňoval osobně prezident Zeman. 

O riziku, které v zemi hrozí, věděl ministr obrany Metnar již tři týdny. Praktické kroky se mu však podařilo na vládě prosadit až po velkém nátlaku opozičních politiků, odborníků z řad armády, a také válečných veteránů, kteří jsou s tlumočníky v osobním kontaktu. S mnohými z těchto lidí se ministerstvo obrany ani nespojilo. Zůstali tak kvůli liknavosti několika českých ministrů, tedy členů Bezpečnostní rady státu, v nebezpečné zemi bez zázemí, pomoci i naděje na záchranu. 

Pomoc islámským uprchlíkům před volbami?

Jedno letadlo pro evakuaci českých občanů z Kábulu sice nakonec odletělo. Vrátilo se po 24 hodinách zpět se 46 lidmi na palubě. Kolik z cestujících byli zachránění Afghánci, se nikdo nedozvěděl. Téma pomoci islámským uprchlíkům se totiž vládě před volbami nemusí hodit.

Hnutí ANO se proti migrantům jasně vymezuje a občas to vypadá, že se přiklání spíše k radikálním názorům SPD. Premiér Babiš se údajně ve Kbelích na letišti při příletu objevil, ale bližší informace k evakuaci vláda médiím ani občanům Česka žádné neposkytla. 

Prezident mlčí, ale to zásadní už dávno řekl

A ke znepokojující situaci v Afghanistánu momentálně mlčí také prezient ČR Miloš Zeman. Byl to on, kdo před 20 lety pronesl jasné stanovisko, že s teroristy se nevyjednává, a podporoval aktivity vojsk NATO v oblasti. Zatímco nejvyšší představitelé okolních zemí vyjádřily v posledních hodinách své postoje veřejně, vrchní velitel ozbrojených sil Česka promluvil k situaci v Afghanistánu již před třemi týdny.

Lubomíru Metnarovi totiž důrazně doporučil, aby poskytl místním spolupracovníkům armády ČR pomoc a postaral se o jejich včasnou evakuaci: „Jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt.“ Toto prohlášení vydal Pražský hrad 29. července a česká vláda si z něj zřejmě vzala jen málo.

Mluvčí Hradu nemlčí. Bohužel.

Z Pražského hradu se ale ozývají i hlasy Jiřího Ovčáčka. Ten postupně vydal mnoho tweetů, které prezentují názory prezidenta Zemana z dob dávno minulých. Zvláště jeden však ukázal v nahotě irelevantní obsazení pozice mluvčího prezidenta panem Ovčáčkem. „Tehdy v roce 2001 jsem řekl, že s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje, a dnes pouze dodávám, že před teroristy se neutíká.“ - prezident republiky Miloš Zeman, 27. října 2018

Použít v této době právě tuhle Zemanovu citaci je bez udání jasného adresáta velmi kruté. Zvlášť vůči těm afghánským spolupracovníkům, kteří v podzemních úkrytech bojují o holé životy a ve skrytu duše věří, že jim pípne sms se souřadnicemi a časem, kde na ně bude čekat od českých spojenců pomoc. Ta, na kterou tak důrazně apeloval právě prezident Zeman. 

KAM DÁL: Boj rodičů za život syna: Dostal lék, který stojí jako několik luxusních domů.