Umí snad ministryně Schillerová ovládat počasí? Z trapasu s opening party bazénu ji zachránila studená fronta

Ministryně Alena Schillerová se v rámci rekonstrukce hotelu Thermal dočkala dílčího úspěchu - otevřela unikátní, byť nedokončený bazén
 

Z velkolepé slávy u příležitosti otevření bazénu hotelu Thermal se stala bezvýznamná komorní kolaudačka, při níž si odpovědná ministryně Alena Schillerová smočila prstíky v termální karlovarské vodě. Unikátní koupání bylo uzavřené celých 2 518 dní a s ohledem na nedotaženou rekonstrukci by se určitě nic nestalo, pokud by se tento počet o pár jednotek navýšil. Proč tedy šéfka státní kasy tolik spěchala, aby se bazén konečně oficiálně otevřel? 

/SCHILLEROVÉ OKÉNKO/ Rekonstrukce slavného hotelu v Karlových Varech, který byl uveden do provozu v roce 1976, spadla do gesce ministerstva financí. Jeho šéfka Alena Schillerová si vzala modernizaci obrovského lázeňského komplexu za osobní úkol a pomalá realizace jí přináší místo očekávané chvály spíše bezesné noci.

Obrovskou finanční investici 880 milionů do nemovitosti se totiž nedaří navenek příliš efektivně propagovat - z pokojů je zrenovovaná necelá polovina a že jsou již kompletně vyměněna okna, stoupačky a elektrické rozvody, není na první pohled tolik viditelný počin.

S hotelem Thermal je od počátků jeho existence spjat venkovní bazén s exkluzivním výhledem, a tak se logicky upíná velký zájem právě k jeho modernizaci. Ta má ale rovněž nezanedbatelné zpoždění a komplikace s jeho otevřením jsou v médiích i na sociálních sítích velmi bedlivě sledovány. Už tento fakt musí Alenu Schillerovou před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny velmi znervózňovat. 

Slavnostní smáčení ve vřídelní vodě

„Již za několik hodin po 2 518 dnech otevíráme fantastický bazén Hotelu Thermal v Karlových Varech. Zvu vás na velkou kolaudačku, která začíná ve 12 hodin. Kdo můžete, buďte u toho...“ zvala ministryně Schillerová, potažmo její ministerstvo, na nedělní party k bazénu. Jenomže za posledních pár týdnů již poněkolikáté.

Ať totiž paní ministryně - jistě nejen v myšlenkách - hnala dělníky a stavbyvedoucí jakkoli urputně, nepodařilo se jim nalepit poslední dlaždičku kolem vodní plochy dříve než v neděli 22. srpna těsně před druhou hodinou odpoledne. Z velkolepé opening party, kterou Alena Schillerová ještě před pár týdny plánovala, se tedy nakonec stala odpolední chvilka smáčení prstíků ve vřídelní vodě. Bez premiéra Andreje Babiše, zato s jednou stranickou kolegyní, několika novináři a následně i turisty, kteří se k bazénu odvážli nakouknout na základě twitterové pozvánky od paní ministryně. 

Komentáře u Schillerové tweetu poukázaly hned na několik absurdit celého aktu.Skvělý úspěch! Po 6 letech intenzivní práce ministryně se otevírá rekonstruovaný bazén. Doufám, že teď už všichni chápou, proč nemohla řešit korunové dluhopisy nebo podnět z Německa na daňový podvod s reklamou na Čapím hnízdě. Tento bazén je pro naši republiku zcela zásadní...“ uvedl parodický účet @AndrejBabis_ a @VladkyneChaosu dodala: „Super. Na konci léta je ideální termín. Jdete v neoprenu?“

Účet @Misut10 poslal ministryni vzkaz: „Vidíte a já si doteď myslel, že jste ministryně financí. Kdy jste přešla na ministerstvo letních radovánek a instagramových selfie prezentací?“ a @TetickaS si rýpla do nedokončených prací: „Obávám se že Ministrině financí má jiné povinnosti. Tak tomu bývalo aspoň posledních 22 let než jste to zase uvrhly do populistické komunismu.“ Jediný pozitivní komentář byste pod příspěvkem ministryně Schillerové nenašli, zato posměšků několik desítek.

Nesmírná radost paní ministryně

Reakce občanů na sociálních sítích ale šéfku státní kasy nijak netrápí a nakonec označila celou akci na nedokončeném bazénovém patře za Grand opening: Karlovaráci už to vědí. Grand opening bazén s nejlepším výhledem v Česku je tady. Dnešní den je svátkem pro všechny, kteří se stejně jako já nemohli dočkat...“

A trvá si také na tom, že vše úspěšně běží podle harmonogramu: „Mám z toho, co se v Karlových Varech podařilo, nesmírnou radost. Thermal zase žije a dělá regionu to nejlepší jméno. Modernizovaný hotel se stává kulturním, lázeňským a kongresovým centrem hodným 21. století. A jeho venkovní bazén s vřídelní vodou prostě nemá v Česku konkurenci.“

Ještě že je možné svést tento prozatím nedotažený plavecký projekt za 150 milionů ze státní kasy třeba na počasí. To jako by vědělo, že paní Schillerová potřebuje spásný zásah shůry, seslalo v neděli na festivalové městečko studenou frontu. To se muselo ministryni financí velmi hodit, protože kdo by se chtěl veselit u bazénu, když nesvítí sluníčko?

Snad jen děti z místního plaveckého oddílu, které získaly privilegium si jako první ve vodě Thermalu zaskotačit. Doufejme, že kvůli naplánované předvolební kampani paní ministryně děti neuklouzly na nedospárovaných dlaždičkách, nezakoply o volně položené kabely a neztratilo se jim nic ze skříněk v nedokončených šatnách. 

KAM DÁL: Schillerová slibovala bazén. Voda z hotelu Thermal zatím teče jen na mlýn oponentům.