Zastupitel Prahy 6 Dočekal moderoval protesty na Václaváku. Zůstane v klubu ODS, podle Pirátů nepřípustné

Demonstrace měla zabránit opatřením vlády proti šíření koronaviru
 

Zastupitel Prahy 6 Jan Dočekal (Svobodní) zůstane v zastupitelském klubu ODS Prahy 6. Na svém facebooku to uvedl člen klubu a místostarosta městské části Jakub Stárek (ODS). Dočekal moderoval nedělní demonstraci v Praze proti vládním opatřením, která mají zabránit šíření koronaviru. V otevřeném dopise to odsoudila část opozice z Prahy 6.

Důvodem, proč se setrvání nebo vyloučení zastupitele v zastupitelském klubu řešilo, bylo to, že Dočekal moderoval nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí, na níž lidé protestovali proti vládním opatřením, která souvisejí s koronavirovou pandemií. Demonstraci nazvanou Za svobodu a zodpovědnost svolal předseda politické strany Svobodní Libor Vondráček. V téže straně je Dočekal místopředsedou.

Spíše radikální pravice

Opoziční Piráti z Prahy 6 v otevřeném dopise vyzvali ODS, aby Dočekala vyloučila ze svého zastupitelského klubu v šesté městské části. "Volený představitel města by měl jít v těchto těžkých časech příkladem, a ne moderovat a podporovat akci po boku extremistů, jejímž přímým následkem je zahlcení zdravotních kapacit města a uvrhnutí do karantény značné části příslušníků už tak přetíženého Integrovaného záchranného systému," uvedli Piráti.

Zmínkou o extremistech Piráti naráželi na to, že se do organizace protestu zapojilo hnutí Slušní lidé, které ministerstvo vnitra v roce 2017 zařadilo na seznam extremistických organizací. Politolog Miroslav Mareš už dříve řekl, že ho lze spíše řadit k radikální pravici.

Podobně se v otevřeném dopise vyslovili i zastupitelé za Stranu zelených z Prahy 6. Dočekalovu spoluorganizaci demonstrace označili za nepřijatelnou.

Piráti se mají starat o sebe

Místostarosta Prahy 6 Stárek po jednání zastupitelského klubu na svém facebooku uvedl, že by "rád doporučil svým váženým pirátským/zeleným kolegům následující: Nezakazujte ostatním říkat svůj názor! Příště totiž jiní zakážou ten váš... Proto je pro mě absolutně nepřijatelné kohokoliv vylučovat nebo mu něco zakazovat."

Na protestní akci na Staroměstském náměstí vystoupili mimo jiné zástupci iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES, zpěvák Daniel Landa, předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek a bývalý prezident Václav Klaus. V projevech řečníků zaznívaly výzvy k okamžitému zrušení vládních opatření a k otevření ekonomiky. Policie označila shromáždění za poklidné, počet účastníků protestu odhadla na 2 500 až 3 000 lidí. Mnozí protestující neměli roušky a nedodržovali předepsané rozestupy.

KAM DÁL: Diabetolog Záhumenský: U lidí s cukrovkou dokážeme riziko nemoci covid-19 snížit díky úpravě hladiny cukru v krvi.