Zeman má Kalouska za šaška. Ten ho zase nazval karikaturou a je mu prezidenta líto

Miroslav Kalousek si prý kdysi prezidenta vážil
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání. Prymula ocenění dostane za svou činnost při potírání epidemie nového typu koronaviru. Zeman to uvedl v pořadu S prezidentem v Lánech. Podle ODS a Pirátů je na vyznamenávání dost času. Zároveň došlo k výměně názorů na dálku mezi hlavou státu a Miroslavem Kalouskem.

Prymula je podle Zemana erudovaný epidemiolog, který se postavil do čela války s koronavirem. "Jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má v České republice mírnější průběh než v zahraničí," řekl prezident. Chce o státním svátku 28. října poděkovat v souvislosti s epidemií koronaviru i dalším. Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád Bílého lva.

Prymula z rozhodnutí vlády stál v druhé polovině března v čele Ústředního krizového štábu. Nyní se soustředí na projekt takzvané chytré karantény, která by měla pomoci cíleně odhalit nakažené koronavirem. "Prezident navrhne spoustu lidí na vyznamenání každý rok. Teď jsme v nějakém režimu, metály se udělují, až se to zvládne. Nedělejme gesta, když je potřeba pomoc," uvedl v Partii televize Prima předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. Lídr ODS doplnil, že na metály je ještě dost času a nejprve je třeba pomoci lidem.

Zeman: Ekonomiku zachrání rozumné investice
Českou ekonomiku poškozenou opatřeními proti šíření nového typu koronaviru mohou zachránit rozumné investice, nikoliv podpora spotřeby. Může jít například o stavbu dopravní infrastruktury nebo bytů. Banky by měly začít poskytovat dobře nastavené úvěry podnikatelů, stejně tak může z rozpočtu pomoci i stát, který si vzhledem ke stavu dluhu může dále půjčovat. V rozhovoru pro deník Blesk to tvrdil prezident Miloš Zeman.

"Bankovní sektor je zdravý a netrpí nedostatkem likvidity, měl by začít půjčovat," řekl prezident. Stejně podle něj tak může ekonomice pomoci stát tzv. fiskální expanzí, tedy zjednodušeně řečeno tím, že bude utrácet. "Z krize tuto ekonomiku vytáhnou pouze rozumné investice," shrnula hlava státu. Investice se podle něj mohou týkat například nedokončené české dálniční sítě nebo bytů, kterých je nedostatek.

Dodal, že napomoci ekonomice mohou rozumně nastavené úvěry podnikatelům s dlouhodobým splácením. Stát by se podle něj neměl bát dalšího zadlužování, protože český dluh je na tom dobře a stát má dobrý ekonomický rating. 

Miroslav Kalousek:
„Je mi Miloše Zemana líto. Pamatuji si ho ještě jako muže s brilantním intelektem, se kterým jsem sice nesouhlasil, ale který měl můj respekt. Ta karikatura bývalého Zemana, která mluví z cesty na Blesk.cz, si zaslouží už jen soucit. Přežijeme virus, přežijeme i Zemana.“

Kritizoval opozici, Kalouska označil za šaška

Zeman opět kritizoval opoziční politiky v souvislosti s jejich vyjádřeními ohledně vládních opatření k šíření nového typu koronaviru. Například Miroslava Kalouska prezident značil za "počmáraného šaška". Naopak ocenil činnost vlády a jmenovitě bránil před kritikou ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Zeman zmínil čtyři kritiky vlády, které označil mimo jiné za "bahno" a "hlupáky". Šlo o senátora Pavla Fišera, Zbyňka Stanjuru (ODS), novináře Luboše Palatu a Kalouska, který podle něj svým nedávným výrokem o tom, že má pouze tři revolvery, "vyzval k ozbrojenému odporu proti vládě".

Na dotaz ohledně nedostatku ochranných pomůcek, které zpočátku stát nebyl schopen zajistit, uvedl, že je třeba brát v potaz výjimečnost situace. "Uvědomte si, že toto je bezprecedentní situace, kterou nikdo, dokonce ani my prognostici, neočekával." Stát nakonec podle něj i díky čínským dodávkám pomůcky zajistil. Na častou kritiku, že Češi si musí roušky šít sami, prezident uvedl, že doma ušité ústenky tvoří jednu tisícinu celkového počtu.

KAM DÁL: Látky, které vás spolehlivě dostanou do hrobu. Koronavirus opravdu není největší strašák.