Moje sestra spáchala něco strašného. Zemřít si ale nezasloužila

Lisa Montgomery brutálně zavraždila těhotnou ženu. Za tento zločin byla později odsouzena k trestu smrti a popravena
  |   zajímavost

Diane se jako 8letá zachránila z domu hrůzy, kde vytrpěla nepředstavitelné věci. Svou malou sestru ale toho dne zachránit nedokázala. Její sestra Lisa zůstala s jejich matkou, která je obě zneužívala a bez Diane už v domě neměla žádného spojence. Lisino dětství se na ní podepsalo a provedla něco otřesného.

„Jednoho dne, když mi bylo 8 let, se mi splnil sen. Moje nevlastní máma Judy zrovna dokončila snad hodinový telefonát, při kterém do telefonu jen ječela. Poté mi řekla, že si pro mě jedou a odvezou mě pryč, a zeptala se mě ironicky, jestli z toho mám radost. Měla jsem, vlastně jsem ani nikdy nebyla šťastnější,“ řekla Diane.

Odchod do nové rodiny

Když se ale pracovníci sociální služby objevili na prahu domu v americkém Kansasu, kde žila Diane Mattinglyová se svou sestrou Lisou Montgomeryovou, Diane zaváhala. Když odcházela z domu hrůzy, kde vytrpěla nepředstavitelné věci, ohlédla se a viděla, jak její malou sestru pohlcuje strach. Nakonec ale vyhrál její pud sebezáchovy a přece jen odešla, uvedl magazín ELLE.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natalie (@talkmurderwithme)

„To se stalo roku 1969. S Lisou jsem se znovu shledala až roku 2007, když jsem byla předvolána k soudu. Byla tehdy obviněná z brutální vraždy těhotné ženy Bobbie Jo Stinnett. Ten den v soudní síni Lisa vypadala úplně stejně vystrašeně jako tehdy před 36 lety,“ vyprávěla Mattingly.

Dětství daleko od idylky

Diane vzpomínala na den, kdy Lisu spatřila poprvé. Ihned si ji prý oblíbila. Jejich tatínek byl voják a tak většinou nebyl doma, Diane tedy pomáhala s výchovou Lisy své nevlastní matce Judy.

Staly se nerozlučnou dvojkou. Hrály si spolu a často usínaly tak, že se držely za ruce. Později se ale jejich matka změnila k nepoznání. Začala je bít pásky a nástavci od košťat, mlátila je a nutila je jíst syrové cibule, dokud se jim po tváři nekutálely slzy.

Nejhorší ale bylo, když se naučila, z čeho mají největší strach, a použila to proti nim. Jednou malé Diane nařídila, ať si sundá všechno oblečení, a vystrčila ji ven na mráz. Byl to jeden z jejích nejhorších zážitků. Po nějakém čase ji promrzlou opět pustila dovniř.

Diane se svou malou sestru snažila ochránit, jak jen to šlo. Držela ji pryč od chův, se kterými je jejich matka nechávala při jejích každodenních návštěvách blízkého baru. Těmi chůvami byli prý většinou postarší muži, jeden z nich dokonce Diane znásilnil.

Proto váhala, když měla odejít ke své nové rodině, věděla, že na to teď Lisa bude sama. Celý život se pak snažila Lisu najít, ale marně. Jednoho dne jí ale zavolal Lisy právník. Tento telefonát Diane obdržela v roce 2006 a hlas na druhé straně se jí zeptal, jestli je Lisina sestra.

„Lisa? Zakřičela jsem radostně. Jak se má? Můžu ji navštívit? Po krátké odmlce mi její právník řekl, že nemůžu. Byla totiž obviněna z vraždy,“ vzpomínala Diane.

Vždy se obávala, že na tom Lisa po jejím odchodu byla ještě mnohem hůř, než kdy byla ona. Tyto obavy se jí později bohužel potvrdily.

Lisin pohnutý osud

Judy se s jejich otcem později rozvedla a vzala si muže, který se k Lise choval ještě mnohem hůř než její matka. Znásilňoval ji. Tím to ale zdaleka nekončilo, netrpěla pouze v dětství, ale i jako náctiletá a také v dospělosti. Nikdo jí nikdy nepomohl.

Lisa byla během soudu odsouzena k trestu smrti. „Ječela jsem z plných plic! Proč nikdo nechápe, že je nemocná? Je těžké si vůbec vzpomenout na celý dlouhý seznam lidí, kterým Lisa věřila a kteří ji zklamali. Její máma a táta. Policie. Sociálka. Já. Teď ji zklamala i vláda,“ dodala Diane rozhořčeně.

„Je mi strašně líto, co se stalo Bobbie, opravdu. Ale měli bychom zlomit tenhle řetězec odporných činů a ne přidávat další. Jediné, co teď mohu udělat, je se jako první člověk v jejím životě za Lisu postavit.“

Přes veškeré snahy své sestry a právníků byla Lisa Montgomeryová popravena.

 

Zdroj: ELLE

KAM DÁL: Tři ženy zjistily, že chodí se stejným mužem. Jejich šokující reakce z něj udělala hlupáka.

Klíčová slova: