Chcete najít poklad? Zahrajte si "hledačku"

Vypravte se po stopách pokladu
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Máte rádi hry a bojovky? Vyzkoušejte hledačku neboli questing. Projděte dlouhou cestu poznání a hádanek a načerpejte sílu přírody. Na konci vašeho snažení vás čeká poklad.

Questing. Co to je? Něco jako obdoba naší šipkované. Procházíte dlouhou trasou, která vede přírodou nebo zajímavým místem, o kterém se něco nového dozvíte. Postupně objevujete nové indicie a musíte je správně rozluštit. Když se vám to povede, tak dojdete k pokladu.

 

Hra pochází ze Skotka a Anglie, kde je známá jako “letterboxing”. Ve Spojených státech se pro ni vžil název “questing”. U nás se pro tuhle hru vžil název “hledačka” či “questing”. Hru k nám přivezla Blažena Hušková z Jizerských hor, kterou hra zaujala v USA.

 

O hře říká: „Hledačky jsou kouzelné, ať je tvoříte nebo „jen“ procházíte. Propojují lidi a místa i lidi mezi sebou. Jdete a všímáte si, oči zaznamenají to, co dosud jen míjely. Vnímáte každý závan větru, sluníčko v zádech, travnatou cestičku či městskou dlažbu pod nohama. Neodoláte a dlaně smočíte v potoce nebo pohladíte sochu sv. Jana na mostě, vezmete za ruku dceru, synka, manžela či milou, babičce pomůžete do schodů…”

 

,,Vystoupili jste z běžného denního času, jste teď a tady, pusa se vám usmívá sama od sebe a svět se jeví být celkem pěkné místo k životu. Nakonec přijde krabice s pokladem. K datu a podpisu možná přidáte skicu tužkou nebo pár veršů, které vám jen tak blesknou hlavou a začnete se těšit na příští víkend a další hledačku, nebo dokonce – a proč ne? – si řeknete, že přece u vás doma je taky spousta zajímavých věcí, které by byly pro hledačku jako dělané.”

 

Skrze hledačky neboli questy můžete poznat místní přírodní, kulturní i historické památky. Trasy najdete na mnoha místech v České republice. Hry jsou různých obtížností a zaměření.

 

Kam na hledačku ve středu Čech?

Jedna probíhá v Praze - Suchdol a nese motto "pojďme dokola po náměstí Suchdola". Musíte tedy dojít na Suchdolské náměstí, kde začíná i končí poznávací trasa. Podklady s indiciemi si můžete stáhnout na webu nebo vyzvednout v kavárně Kravál na větvi, na radnici, či v knihoně. Druhá hledačka se nachází na Křivoklátsku. Křivoklátská hledačka vás provede okolím hradu po stopách jednoho z jeho majitelů. Toho, který přispěl k rozvoji oblasti nejvíce. Tajenka skrývá jméno toho, kdo mu byl na světě nejdražší. 

 

Tip! Jděte hledačku v Kutné Hoře

Vyzkoušet můžete hledačku v Kutné Hoře. Tam je připravená hledačka určená hlavně pro rodiny s dětmi. Hledačku "Po stopách havířů" si může zahrát kdokoliv. ,,Stačí si vyzvednout letáček, který si mohou zájemci vyzvednout v Kutné Hoře v každém infocentru. Není to časově omezené, letáček je k dispozici již třetím rokem," uvedla pro ČtiDoma.cz Bc. Kateřina Grenarová za Informační centrum Kutná Hora.

 

A jak tady hledačka probíhá? ,,Je tam pár úkolů, které musí splnit. Začnou hned u chrámu sv. Barbory a projdou se okolo Jezuitské koleje. Trvá to necelou půl hodinku až hodinku. A přijdou sem do Infocentra Kutné Hory." A co poklad? ,,Tady od nás dostanou razítko a nějakou drobnost, jako třeba záložku do knížky, omalovánky, nebo pro dospělé jsme měli malý grošík," řekla ČtiDoma.cz Grenarová.