Školáci v Libčicích mlsají zdravě! Díky novému automatu

Před ZdravoMATem se stojí fronta. Dětem zdravé mlsky zachutnaly
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jmenuje se ZdravoMAT. Libčickým školákům podle všeho zdravé jídlo zachutnalo, protože se před automatem tvoří fronty. Chtěli byste pro své děti ve škole také něco podobného?

Připravovaná vyhláška
Od září 2015 je zákaz prodeje nezdravých jídel a nápojů ve školách zakotven v zákoně. Během února by měla být schválena vyhláška, která doposud chybí. Bude specifikovat povolený sortiment školních automatů a bufetů. Zakázaná budou umělá sladidla, iontové a energy drinky s kofeinem. Vyhláška také stanoví parametry pro další nápoje a potraviny.

Zákaz prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školách je v zákoně zakotven od září loňského roku. Dosud ale chybí vyhláška, která by specifikovala povolený sortiment školních automatů a bufetů. Její návrh má za sebou připomínkové řízení. Schválena by měla být v únoru. Pak bude následovat několikaměsíční přechodné období, aby se školy i dodavatelé mohli podmínkám přizpůsobit.

Občerstvení bez náhražek

Žáci základní školy v Libčicích nad Vltavou v lednu dostali opožděný vánoční dárek: Aautomat se zdravým jídlem. Říká se mu ZdravoMAT. "Jako první byly pryč banánové chipsy a meruňkové jogurtky," uvádí se na facebooku Zdravomatu.

ZdravoMAT je alternativou ke klasickým automatům se sladkostmi.V automatech jsou nabízeny zdravá a kvalitní jídla a nápoje, které však v sobě nemají přidané chemické látky, barviva, rafinovaný cukr a náhražky.

Byli byste rádi, aby vaše dítě mělo ZdravoMAT ve své škole?

Jsou před ním fronty

Ve ZdravoMATu jsou nabízeny produkty firmy Country Life. Tyto dvě firmy navzájem spolupracují. "Děti si mohou vybrat z pestré nabídky bezlepkových i celozrnných potravin, veganských produktů, bio produktů a dalších zdraví prospěšných potravin," uvádí paní Hannah Bartíková z Libčic nad Vltavou.

Libčičtí žáci mohou pít ovocné bio limonády, džusy, ledové čaje vyrobené v České republice, ale také ledovcovou vodu a aloe vera.

Energii dětem dodají sladkosti v podobě ovocného pyré, sušeného ovoce, ořechů, různých müsli a špaldových tyčinek atd. "A že děti mají o výrobky ze ZdravoMatu zájem, dokazuje fronta, která se o přestávkách u něj pravidelně tvoří a spousta cereálních drobků po celé škole," prozradila paní Bartíková.

 

Kde jinde byste nejvíce uvítali tento automat?

Věděli jste, že firma Country Life, která spolupracuje s firmou ZdravoMAT, sídlí na Berounsku, konkrétně v Nenačovicích, a jejich sídlo je předělané JZD?
Věděli jste, že Country life má v Nenačovicích nedaleko Prahy multifunkční centrum, které vzniklo přestavbou bývalého JZD?
Zobrazit fotogalerii (3)