Vše, co potřebujete vědět o školních taškách

Školní batoh vhodný pro prvňáčky - čtyřkomorový s váhou 1 kg
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chystáte-li se dítěti pořídit novou aktovku či batoh, pak její výběr rozhodně nepodceňte a nesoustřeďte se jen na design. Důležitý je mimo jiné její tvar, hmotnost, ale i reflexní prvky.

Ergonomicky tvarovaná záda

Především ze zdravotních důvodu musí být zadní strana batohu ergonomicky tvarovaná. U správných batohů najdeme 3D formu, nejčastěji ve dvou různých variantách pěnového výlisku (skládá se ze „sendviče“ pěny a polyesterové látky nebo pěny a tvarované síťoviny). 

Ramenní popruhy

Neméně důležité jsou u školních batohů ramenní popruhy. Při zkoušení je dobré zkontrolovat jejich šířku, která by ideálně měla mít 4 cm. Zároveň nesmí přiléhat na krk dítěte, aby při pohybu a pocení nezpůsobovaly oděrky na kůži. Dále by se popruhy měly snadno nastavovat, nesmí však prokluzovat - například při chůzi dítěte. Vždy je dobré vyzkoušet, kam až se dají popruhy nastavit. V zimě nosí děti teplé bundy a i pak umí batoh dobře sedět. Hrudní pás je jistota, aby batoh při pohybu dítěte neklouzal z ramen dolů.

Reflexní prvky

Reflexní prvky na batohu jsou nezbytné při zhoršené viditelnosti – především v zimě, ale i když prší nebo je mlha. Ze zákona musí být alespoň 10 % povrchu batohu upraveno reflexními prvky, a to vzadu i vpředu. Např. kvůli „svítivosti“ reflexní prvky musí splňovat normy EU/EN (mělo by být uvedeno např. na visačce školního batohu).

Rozměry a hmotnost

Rozměry batohu jsou důležité pro příjemné nošení. Horní část batohu by neměla vyčnívat přes ramena, naopak spodní část batohu by neměla být níže než boky. Ideální hloubka batohu je okolo 21 cm. Hlubší školní batoh pobere více věcí, ale bude vaše dítě táhnout dozadu a tím zatěžovat jeho krční páteř.

Jakým taškám se vyhnout

Určeným pro sport, turistiku nebo volný čas. Tyto batohy nejsou vhodné (ani určené) ke každodennímu nošení do školy.
Batohům bez dobrého zádového systému. 
Školním taškám bez reflexních prvků.

 

 Důležitá je i váha

Školní batoh by měl vážit co nejméně, aby zbytečně nezatěžoval záda školáků. V České republice na to existuje norma ČSN 79 6506, která určuje maximální hmotnost nenaplněného batohu:

  • pro první stupeň základní školy – maximálně 1,2 kg
  • pro druhý stupeň základní stupeň – maximálně 1,4 kg
  • pokud je dítě drobné, je vhodné se porozhlédnout po batohu do 1 kg. U batohů do prvních tříd není tato hmotnost výjimkou. 

 

 Čtěte také: Kolik stojí výbava pro prvňáčka?

 Kvalita versus cena

Cena školních batohů hravě přesáhne 1000 Kč. S každou další kapsou nebo použitím kvalitnějších materiálů pak roste. Školní batohy za 1500 Kč tak nejsou výjimkou. Cena se může zdát vysoká, ale je to dáno použitými materiály a jejich zpracováním. Školní batoh charakterizuje odolnost a výdrž. A tomu odpovídají i zmíněné ceny.

 Vybavení tašky

Ve školní brašně by neměl chybět přehledný organizér s kapsičkami na drobnosti včetně kapsičky na zip např. na drobné mince. Klip na klíče je vhodný hlavně u menších dětí. Kapsu na svačinový box umístěný mimo učebnice. Vnější kapsu na láhev – dostatečně velkou, aby byla manipulace pro děti co nejjednodušší. Pevné odolné dno, které nepropustí vlhkost dovnitř.

 Jak by měla taška dítěti padnout

  • Školní brašna by měla být orientována delší stranou svisle. To znamená, že by neměla být širší, než jsou jeho ramena. Pak by totiž školákovi neumožňovala přirozený pohyb – např. při běhu.
  • Vrchol školní brašny by neměl přesahovat linii ramen a spodní část by neměla být níže než linie boků. 
  • Hrudní páska se nestahuje příliš, měla by být flexibilní, aby umožňovala školákovy lehce dýchat.
  • Mezi zády školáka a jeho naplněnou školní brašnou by neměl být volný prostor, brašna by měla dobře přiléhat k zádům.

 

Pro školáky je design určitě důležitý, protože batoh nosí na zádech opravdu často. Na druhou stranu vybírat jen podle designu určitě není správná cesta. Ideálně by rodiče měli vybrat typ tašky a na dětech ponechat jeho design.