Děti budou mít povinnou i školku. Za nepřihlášení bude hrozit pokuta

Celkem 10 let povinné školní docházky. Tak by to mělo vypadat od roku 2017
 

Vláda schválila zavedení posledního roku školky jako povinného. Nový zákon by se měl týkat dětí, kterým bude v roce 2017 pět let.

Povinná školka má pomoci především dětem ze sociálně vyloučeného prostředí, které má lépe připravit na školu, aby v ní tolik nezaostávaly. Zákon je schválený vládou, ještě jej musí odsouhlasit Senát a Poslanecká sněmovna.

Školní řád i omluvenky

Ve školkách bude školní řád, hlídat se bude docházka. Nutné bude omlouvání nepřítomnosti do tří dnů. Rodiči, který své dítě do školky nezapíše, bude hrozit pokuta do výše pěti tisíc korun. Podle zákona bude však možné místo do školky ratolest zapsat do přípravných tříd na základní škole nebo zvolit formu domácího vzdělávání. Pokud sáhne po poslední možnosti, bude nutné nechat dítě přezkušovat.

Lesní školky jsou mimo hru

Lesní školky, které nedávno bojovaly kvůli přísným hygienickým normám o přežití, budou muset řešit další problém. Jelikož je ministerstvo neuznává jako adekvátní předškolní vzdělávání, není možné povinnou docházku řešit právě v tomto typu školek. „Mne to připadá nesmyslné. Jestliže není do důsledku povinná školní docházka, proč by měla být ta ve školce?,“ říká ředitelka lesní školky Dúlek v Úvalech.

Mohlo by vás zajímat: Mužů ve školce je stále málo. Přitom jsou pro děti důležití

Co na to rodiče?

Názory rodičů dětí, kterých by se povinná školka měla týkat se v něčem shodují, jindy rozcházejí. „Svoje děti bych do školky dávala i bez nějakého zákona. Myslím si, že je to pro jejich socializaci a následný vstup do školy dobré. Nicméně, s čím nesouhlasím, je povinnost omluvenek a vyřazení lesních školek,“ říká maminka Nina Nováková.

Jinak se na to dívá maminka Jana, jejíchž dvou dětí by se měl nový zákon týkat. „Osobně si myslím, že tohle vzniklo hlavně kvůli Romům, kteří děti do školky skoro nedávají. Je to celé postavené na hlavu. Mám v plánu dát děti do lesní školky, protože mi přijdou zdravější než ty klasické. Jak to udělám poslední rok školky, opravdu nevím. Budu doufat, že na to ve finále nedojde. Jako už mnohokrát se všemožnými zákony.“

Bude místo?

Otázkou zůstává, zda bude pro všechny místo, když už teď se mateřinky potýkají s nedostatečnou kapacitou. Podle ministerstva má být v roce 2017 dětí ve věku tři až pět let o třicet tisíc méně. Otázkou zůstává, zda povinnost dát dítě do školky bude opravdu tak ideální a přínosná.

Čtěte: Soukromá nebo státní školka?

Co si myslíte o povinné školce vy? Budeme rádi za vaše názory.

Klíčová slova: