Úžasné, našly se pozůstatky předchůdce velryb. Chodil po souši

Vývoj velryb byl pro vědce ještě koncem minulého století velkou záhadou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Američtí vědci objevili v peruánské poušti kosterní pozůstatky čtyřnohého předchůdce dnešních velryb. Zvíře měřící na délku čtyři metry, které bylo schopné bez obtíží se pohybovat v moři a o něco hůře po souši, podle paleontologů zásadně přispěje k objasnění raného vývoje kytovců. 

Savec s krátkýma nohama a dlouhým ocasem žil podle vědců před zhruba 43 miliony let, tedy přibližně 20 milionů let po vyhynutí dinosaurů. "Myslíme si, že se živil ve vodě a že se snadněji pohyboval pod hladinou než na souši," řekl paleontolog Olivier Lambert, který vedl výzkum týmu, jenž pozůstatky druhu nazvaného Peregocetus pacificus objevil.

Na souši odpočívala

Že se zvíře pohybovalo velmi obratně ve vodě, dokládá podle něj podobnost jeho obratlové struktury ocasu například s vydrami. Dlouhé prsty a subtilní končetiny na druhou stranu činily pohyb na souši relativně složitým, což mohl být podle vědců předstupeň vývoje směrem ke kytovcům. Na souši pravděpodobně zvíře pouze odpočívalo, nanejvýš rodilo, odhadují vědci.

Vývoj velryb byl pro vědce ještě koncem minulého století velkou záhadou. Poté vědci z některých nálezů usoudili, že se kytovci před několika desítkami milionů let vyvinuli ze suchozemských savců patrně v oblasti dnešní jižní Asie.

Klíčová slova: