Archeologové odhalili schodiště k nádrži pod hradem Cornštejn

Bude už nový objev součástí prohlídek?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Archeologové odkryli na hradě Cornštejn na Znojemsku podzemní schodiště, které vedlo k cisterně na pitnou vodu. Už v sobotu si schodiště prohlédnou i první návštěvníci hradu při zahájení turistické sezony.

Aby se ke schodišti dostali, museli archeologové vynosit z podzemí velké množství suti, která místo zasypala po zhroucení pater starého hradního paláce.

"Tušili jsme, že pod sutí něco takového bude, protože z ní vykukoval kousek ostění. Nevěděli jsme ale, zda je tam schodiště nebo rampa a v jakém bude stavu," uvedl archeolog Jihomoravského muzea David Rožnovský.

Suť vynášeli týden

Výstavba Cornštejna, který stojí na skalnatém hranolu obtékaném ze tří stran řekou Dyjí, začala v první třetině 14. století. Tehdy byl v jihovýchodní části dnešního nádvoří postaven podsklepený palác, dnes označovaný jako starý. Horní patro sklepa tvořil prostor uzavřený klenbou. Spodní část cisterny na pitnou vodu byla umístěna mimo půdorys paláce a vytesána ve skále.

Suť ze schodiště archeologové v kbelících vynášeli týden. "První část schodiště je tesaná přímo do skalního podloží, kdežto druhá je zděná z velkých plochých kamenů. Obě části schodiště jsou od sebe odděleny prostornou podestou. Z nálezů vynikají zejména zlomky pozdně gotických kachlů s různými motivy. Jeden z motivů se podařilo identifikovat jako archanděla Michaela zabíjejícího draka," dodal Rožnovský.

Příští rok se chtějí archeologové pustit do čištění samotné cisterny. Ta je vytesaná přímo ve skále a nemá tak spodní přítok, sloužila k zadržování dešťové vody. Odhalené schodiště bude součástí prohlídkové trasy na Cornštejně.

Klíčová slova: