Amanda Knox vybírá peníze na svatbu na internetu. Obviněná z vraždy za to nabízí knihu milostné poezie

Amanda Knox patří k lidem, u kterých by se dalo zřejmě donekonečna polemizovat o jejich vině či nevině
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Američanka Amanda Knoxová spolu se snoubencem vybírá prostřednictvím internetu peníze na svatbu. Tato bývalá studentka výměnného programu strávila bezmála čtyři roky v italském vězení kvůli obvinění z vraždy své britské spolubydlící Meredith Kercherové. V roce 2015 ji italský nejvyšší soud osvobodil.

Letos v polovině května Knox vystoupila v Itálii na konferenci o trestním soudnictví a na první cestu na Apeninský poloostrov od osvobozujícího rozsudku utratila prostředky vyhrazené na svatbu. "Nečekali jsme, že budeme zároveň plánovat svatbu a Amandin první návrat do Itálie. Ale když Italy Innocence Project Amandu pozval, nemohli jsme si nechat tu příležitost ujít. Na tuto důležitou cestu jsme utratili naše úspory na svatbu," vysvětluje na webu její snoubenec.

Nadcházející novomanželé žádají o příspěvek od 25 do 10 000 dolarů (od 114 do 229 000 korun). Kdo přispěje, může získat knihu milostné poezie, kterou Knoxová s budoucím manželem společně napsali.

Její biologické stopy se nenašly

Tělo Kercher bylo nalezeno 2. listopadu 2007 v italské Perugii v bytě, kde zavražděná bydlela spolu s Knox. Britská studentka ležela ve své ložnici polonahá s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran. Knox a její tehdejší přítel Raffaele Sollecito byli zadrženi a zatčen byl i Rudy Guede, imigrant z Pobřeží slonoviny.

Prokuratura tvrdila, že 21letá studentka zemřela zřejmě v důsledku sexuální hry, která se účastníkům vymkla z rukou. To ale nakonec jeden ze soudů odmítl a přiklonil se k tomu, že za smrtí stála hádka.

Knox a Sollecito tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě a že si nic nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu. Na těle Kercher a v pokoji se našly biologické stopy Guedeho, ale nikoli Knox a Sollecita. Jediným, kdo si odpykává trest vězení kvůli vraždě, je nyní Guede, kterému soud vyměřil 16 let.

Psychopatka, narkomanka a děvka

Kauzu provázely vleklé soudní tahanice. Do USA se Knox vrátila v roce 2011 po prvním osvobozujícím rozsudku. V rodném Seattlu posléze dokončila studia a vydala knížku o svém případu. Později pracovala pro různá média a předloni v jednom rozhovoru oznámila, že se hodlá věnovat činnosti ve prospěch nespravedlivě obviněných. V roce 2016 streamingová služba Netflix uvedla dokument o případu nazvaný Amanda Knox.

Letos v květnu na konferenci v Itálii Knox v diskusi na téma úloha médií v trestních kauzách řekla, že byla tiskem vylíčena jako vychytralá psychopatka, narkomanka a děvka. V slzách přitom obvinila novináře, že vykonstruovali "falešný příběh, který přiživoval fantazii lidí".