Delfíni propadli drogám. Sjížděli se na specifickém druhu ryb

Delfín může dosáhnout rychlosti až 40 kilometrů za hodinu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Delfíni jsou velmi inteligentní tvorové, kteří mají v živočišné říši tu nejlepší paměť. Mezi sebou mluví ve větách, spí s jedním otevřeným okem a jsou velmi učenliví. Nejenže jsou schopni si osvojit nejrůznější kousky a poté je předvádět před diváky v akváriu, ujíždějí také na drogách. A právě kvůli nim šikanují čtverzubce.

Nejen lidská populace má problém s užíváním drog. Koně vyhledávají plevel, který jim působí halucinace, sloni se zase opíjejí zkvašeným ovocem. A v této partě nechybí dokonce ani nevinně vyhlížející delfíni.

Tito kytovci pro zábavu šikanují bezbranné čtverzubce, kteří v případě ohrožení vylučují velmi silnou chemikálii, která má na delfíny omamné účinky. Ani tato obranná reakce, ani nafouknutí ale čtverzubcům při delfíním útoku nijak nepomůže – spíše naopak. 

Delfíni se šikanováním svých menších kamarádů náramně baví. Čtverzubci jsou totiž pro hravé delfíny přírodní náhradou nafukovacího míče a ti se toho rozhodně nebojí využít.

Neodradí je ani chemikálie, pomocí níž se je nebozí čtverzubci snaží odehnat. V malých dávkách totiž u delfínů navozuje stav podobný transu, který jim není nijak nepříjemný, právě naopak. Cíleně ho vyhledávají.

Delfíni jsou údajně schopni čtverzubce ve skupinkách terorizovat až 20 až 30 minut. Ve skupině si vyděšené čtverzubce pinkají sem a tam. Je tedy jasné, že jde o zábavu. Ryby, které loví jako potravu, totiž téměř okamžitě roztrhají na kusy.

Se čtverzubci si ale dokáží vyhrát. Mezitím, co si s nebohou rybou posouvají sem a tam, si užívají uklidňujících účinků toxické chemikálie, kterou tento druh ryb v okamžiku ohrožení vypouští.

Tento delfíní teror byl hned několikrát zdokumentován pomocí kamer schovaných ve falešných želvách. Po jednom takovém podvodním dýchánku dokonce vědci pozorovali omámené delfíny, jak plavou těsně pod hladinou vody. Údajně byli okouzleni svým vlastním odrazem.

Podobné chování není cizí ani lidem. Před několika lety se objevil nebezpečný trend, který následovalo obrovské množství lidí, a to olizování ropuch. Lidé olizovali ropuchy, aby se dostali do stavu omámení. Jakkoliv soudit chování delfínů nám tak rozhodně nepřísluší.

 

 

Zdroj: Smithsonian Magazine, The Independent

KAM DÁL: Tyrannosaurus rex: Proč měl tak malé horní končetiny?

Klíčová slova: