Nejkrásnější výhled na Vltavu: Vrchovnice rozhodně stojí za trochu námahy

Nejsnadněji se sem dostanete autem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vyhlídky na Vltavu mají své kouzlo během jakéhokoliv ročního období. A právě Na Vrchovnici se nachází možná ta vůbec nejatraktivnější. Co tu kromě samotné řeky ještě spatříte? Je toho opravdu hodně, za trošku námahy to rozhodně stojí.

Pokud budeme detailisty, pak musíme hned na začátku uvést přesněji výhled, který se vám naskytne. Nejde totiž vlastně tak úplně o řeku Vltavu, nýbrž hladinu Slapské přehrady. Ač je místo zaznamenáno v mapách a je dostupné po zelené turistické značce, tak nedisponuje žádným oficiálním názvem. Na Vrchovnici se jí tak říká kvůli kopci, který se nachází v bezprostřední blízkosti.

Najdete tu i odpočinek

Místo je atraktivní nejen neskutečnými výhledy do okolí, ale také tím, že je tu příjemný klid, a to dokonce i během turistické sezony. Okolí totiž není v tomto případě negativně poznamenáno rekreační zástavbou a ještě k tomu je místo navíc relativně daleko od silnice.  

Ale vraťme se pomalu k tomu, co je vlastně vidět u Vrchovnice. Jedná se totiž o další parádní obří meandr Vltavy ve tvaru podkovy. Po levé ruce pak z vyhlídky spatříte druhou část Živohošti, Novou Živohošť, s tou starou ji dokonce v letních měsících spojuje přívoz. Tu vůbec největší část ovšem již vidět nemůžete, bude ležet přímo před vámi, je totiž zatopena na samotném dně přehrady.

Zajímavostí je, že přesný opak Vrchovnice uvidíte z vyhlídky na protějším břehu, leží tam totiž Stará Živohošť, která je doslova rájem rekreačních objektů, v létě je tak plná lidí.

Hromada inspirace

Kromě krásných výhledů určitě Na Vrchovnici oceníte hlavně naprosté ticho, které je bezesporu doslova balzámem na duši. Rozhodně se tu ale nudit nebudete a pokud nejste zastánci úplného vypnutí a nabírání energie z přírody, můžete sledovat třeba dravé ptáky, kteří mají hnízda na okolních skalách.

Na samotné vodní hladině pak uvidíte kormorány, kachny a další vodní ptactvo. V letní sezoně se k tomu všemu přidá také poměrně frekventovaný provoz od veslic až po parníky či jachty. Úplně nejkrásnější tu bývají večery a především pak samotný západ slunce je naprostou parádou.

Na Vrchovnici se dostanete po celý rok, nicméně musíte počítat s tím, že tu nenaleznete žádnou lavičku ani vyhlídkovou plošinu se zábradlím. Holt je tak třeba si dávat velký pozor při jejím okraji, a to hlavně v případě, že se sem vypravíte teď v zimě a nebo budete chtít panorama ukázat i dětem.

Nejsnadněji se sem dostanete autem

V tomto případě ale máte více možností, jak se k této parádě přiblížit. Delší variantou je zaparkovat v blízkosti Živohošťského mostu a následně využít zelenou turistickou značku, která vás pohodlně dovede až na vyhlídku. Tato trasa je dlouhá asi 7 kilometrů.

Kratší trasu můžete zvolit v případě, že zaparkujete u silnice č. 114, a to kousek od obce Blažim přímo v místě, kde se zelená značka odděluje od silnice. Odsud se pak vydejte po zelené až na vyhlídku, přičemž je cíl vzdálen asi kilometr a je po rovině.