Nejnebezpečnější sopky světa. Na několika místech planety bublá časovaná bomba

Největší hrozbou pro Evropu je aktuálně Etna
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Příroda o sobě v posledních letech dává hlasitě vědět. Změny teplot, požáry deštných pralesů, vlny tsunami a tající ledovce. Výčet problémů, kterým musí civilizace čelit, je mnohem víc a potenciální erupce sopek k nim rozhodně patří. Jaké jsou stále aktivní a budují tak přirozený strach v bezprostředním okolí? 

Erupce sopky má hned několik nepříjemných důsledků pro celou planetu. Mohutný kouř v podstatě znemožní letadlům cestovat a aerolinky tak přichází o miliony korun. Finanční ztráty jsou však vedle lidských životů bezvýznamné. Některé z nich totiž mohou i zabíjet… 

Vesuv východu

Japonsko je jedna ze zemí, kde není o přírodní katastrofy nouze. Jedna sopka, která pravidelně straší místní obyvatele, se jmenuje Sakurajima, jež leží na ostrově Kjúšú. Od roku 1955 se probudila a velmi často o sobě dává nepříjemně vědět. Její přezdívka tak není náhodou Vesuv východu. 

Nejedná se o nějaký opuštěný vulkán daleko od civilizace. Hned v bezprostřední blízkosti totiž leží město Kagošima, kde bydlí téměř 700 tisíc obyvatel. Zatím poslední výbuch se uskutečnil v roce 2009 a suť se roznesla až do okruhu dvou kilometrů. Místní se mohou chlubit bezpečnostním opatřením v podobě speciálně postavených přístřešků, kam se lidé mohou schovat před padající struskou. 

Nejaktivnější v Evropě

Z Japonska se přesuneme do Itálie. Zde aktuálně řeší trošku jiný problém s nepříjemným koronavirem, ale klidně může přijít den, kdy se probudí nejaktivnější a nejvyšší vulkán v Evropě. Slavná Etna ležící na východním pobřeží Sicílie v těsné blízkosti měst Messina a Catania může svojí silou vážně ohrozit stovky životů a navždy pohřbít právě zmiňovaná města. 

Etna je stále velmi aktivní a rozpoutat peklo může v podstatě kdykoli. O tom, jak ničivá může být, dokazuje nejhorší erupce z roku 1669, kdy ze země vymazala několik vesnic a částečně pohřbila starobylé město Katánii. V roce 1917 láva tryskala do výšky 800 metrů a po erupci v roce 1923 byla její láva žhavá ještě 18 měsíců. 

Klídek na Havaji

Pokud bychom na planetě Zemi hledali tu vůbec nejaktivnější sopku, naše pozornost by se zaměřila na malé ostrůvky v Tichém oceánu. Na Havaji totiž tiše bublá vulkán Kilauea, který leží na ostrově Big Island. Dlouhá léta nebyla vnímaná jako nebezpečná hrozba a ani její poslední erupce v roce 1983 nikterak neohrozila tolik lidí na životech. 

V posledních letech však vědci zjistili, že Kilauea v sobě schovává obrovské množství hornin a popela, který by při erupci mohl vyletět vysoko do vzduchu, a tak ohrozit nejenom leteckou dopravu, ale také obyvatele v bezprostředním okolí. 

Hrozba z USA

Malebný vulkán, který je terčem snad každého fotografického objektivu, jenž se mihne kolem, je tichou a velmi nebezpečnou hrozbou pro celé své okolí. Vulkán Mount Rainer je stále aktivní sopka s ničivým potenciálem. Všechny oblasti v okolí mohou být jejím výbuchem zcela zničeny. Třást se musí hlavně město Seattle, které leží pouhých 87 kilometrů jihovýchodním směrem. 

Poslední erupce proběhla na konci 19. století a čím déle je klidná, tím větší riziko představuje. V její blízkosti žijí tři miliony lidí, kterým nezbývá než doufat, že Mount Rainer bude v klidu.

Klíčová slova: